Šta kada vam dete prosto ne dozvoljava da radite od kuće?

Ovo su čudna vremena koja nas sve stavljaju u brojna iskušenja, pa pružite sebi odmor ako se osećate preopterećeno

  • 1
Rad od kuće s decom Foto: Shutterstock

Kuća vam je puna, najmlađe dete plače, vašem mališanu je dosadno, a vi i vaš partner imate pregršt posla. Rad od kuće može biti pravi izazov, posebno ako korona virus prisiljava čitavu porodicu da ostane unutra.

Ako ne možete da angažujete bejbisiterku i ako bake i deke nisu opcija zbog speficičnih okolnosti, postoje načini na koje možete da radite od kuće - sa decom koja će raditi za vas i vašu porodicu, piše „Mother & Baby“.

Napravite raspored

Ako živite sa svojim partnerom koji takođe može da boravi u kući, u lakšem ste položaju jer svoje vreme možete pošteno da podelite – dok jedno od vas radi, drugo se brine o deci. Usled trenutne krize, poslodavci su svesni da briga o deci ne može da se zapostavi, i svesni su da će morati da budu malo fleksibilniji kada su u pitanju zaposleni koji imaju decu.

Možda bi bilo dobro da neko od vas počne sa radom u 6:00 i radi sve do 14:00, a drugo da počne sa radom od 11:00 i radi do 19:00 sati, uz pauzu za ručak koju provodite svi zajedno. Na taj način, vaša deca će tokom dana samo nekoliko sati morati sama da se zabavljaju. Takođe, možete zakazati sastanke i telefonske pozive u vreme kada znate da vas nove male kolege neće uznemiravati.

Za to vremem deci možete zadati školske zadatke, pustite im neki crtani film, naterati ih da odrade neke obaveze, a možda i odspavaju...

Naučite ih da stvari rade sami

Ako ste sami, pokušajte da napravite što više pauza tokom dana, kako biste bili sigurni da su vaša deca u redu i posvetite im pažnju čak i ako svaki čas prekidate posao.

Ukoliko uspete da makar i na kratko osigurate da vaši mališani imaju čime da budu preokupirani, moći ćete da se fokusirate na posao dok ste za svojim stolom.

Ustanite ranije

Zvuči vrlo očigledno, ali što se ranije probudite - pre svoje dece, to ćete moći duže nesmetano da radite. Dobro je iskoristiti ove mirne sate za one zadatke koji zahtevaju malo više koncentracije, a lakše zadatke ostavite za vreme kada ćete verovatno više pažnje obraćati na svoju decu.

Uključite svoju decu

Ako imate prostora za radnim stolom na kojem radite, a vaši mališani jednostavno ne žele da se smire, pokušajte da ih uključite u svoj posao. Postavite njihovo vlastito radno mesto negde u vašoj blizini i odredite im neke jednostavne zadatke koje će ispunjavati dok vi radite.

Nema garancija koliko dugo će ih ovo zadržati, ali pretvaranje da su vaše kolege u kancelariji zabavljaće ih dovoljno dugo da stignete da se izborite sa, na primer, elektronskom poštom.

Ostanite fleksibilni

Zapamtite, ovo su čudna vremena koja nas sve stavljaju u brojna iskušenja, pa pružite sebi odmor ako se osećate preopterećeno. Ako ne završite sav posao koji ste planirali, to je sasvim u redu.

Najvažnije je da vi i vaša porodica ostanete zdravi i srećni tokom ovog perioda nesigurnosti i stvari će se popraviti.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA