≫ 

U Srbiji dve bebe imaju korona virus: Kako Covid-19 utiče na najmlađe i na trudnice?

Iako gotovo svi eksperti širom sveta tvrde da su bebe i deca zaštićeni novog korona virusa, u svetu, ali i u Srbiji pojavili su se slučajevi najmlađih pacijenata

  • 0
novorođenče, porođaj, beba Foto: Pixabay.com

Sa širenjem korona virusa u Srbiji pojavila su se i dva slučaja beba zaraženih virusom Covid-19. Jedna od dve bebe nije imala simptome, a prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara obe bebe su u dobrom stanju.

Prema dosadašnjim iskustvima u svetu čini se da korona virus izaziva blažu bolest kod dece nego kod odraslih i starijih ljudi.

Deca imaju manji rizik za infekciju virusom Covid-19, a ona koja su i inficirana mogu da budu bez simptoma ili mogu da imaju suvi kašalj, temperaturu, umor, zapušen nos, a neka mogu da imaju i proliv i bolove u stomaku.

Većina dece ozdravi u roku od nedelju i po dana, a bolest jako retko može da ima komlikacije u vidu upale pluća.

Dr Aleksandar Stefanović o uticaju korona virusa na trudnice

Kada je reč o trudnicama u Srbiji do sada nije zabeležen nijedan slučaj žene u drugom stanju koja je zaražena korona virusom.

Trudna žena, koronavirus Foto: Pixabay

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Aleksandar Stefanović naveo ja za TV Prva da u Srbiji nije zabeleženo da je trudnica zaražena korona virusom, a da su do sad imali tri sumnjiva slučaja.

- Tokom prethodnih dana, imali smo nekoliko slučajeva koji se karakterišu kao mogući, sa simptomima korona virusa. Klinika je oformila svoj protokol postupanja u takvim situacijama. Ona trudnica koja dođe na naša vrata, odmah bude ispitana, proverava se da li ima simptome. Ako su pozitivni, za takve trudnice imamo poseban ulaz, dve izolacione ambulante u kojima vršimo dijagnostiku, imamo svu zaštitinu opremu i radimo trijažu: proveravamo da li je trudnica samo za kontrolni pregled - kaže Stefanović.

On navodi da Klinika ima i opremljene izolacione ambulante, ali i posebnu operacionu izolovanu salu gde bi se radili slučajevi onih trudnica koje su zaražene korona virusom, kao i izolaciono porodilište.

- Nemamo mnogo iskustva, ali ono što smo čitali iz studija jeste da nije dokazana transmisija virusa sa majke na plod. One bebe koje su se zarazile, zarazile su se direktnim kontaktom sa majkom. Imali smo tri potencijalna slučaja zaraze trudnica, i tada smo svu novorođenu decu izolovani, ona su bila u neonatološkim boksevima, sve mere smo preduzeli ali na svu sreću su sva tri slučaja negativna.

Dr Stefanović je objasnio da je nađeno da u drugoj fazi trudnoće, pred porođaj, korona virus može da dovede do prskanja vodenjaka, a u prvom tromesečju nema povezanosti, ali su studije za sada vrlo oskudne.

- Ima dovoljno mesta, klinika radi nesmanjenim intenzitetom. Svi zakazani pregledi se odvijaju, dabl testovi, konzilijumi, ekspertski i drugi ultrazvuci. Trudnice treba da ostanu u kući, kao i drugi građani. Ako ima simptome da pozove izabranog lekara sa kojim će se posavetovati - zaključuje dr Stefanović.

Mama čija beba ima korona virus opisala simptome na koje roditelji treba da obrate pažnju

Video: Naša beba je veliki borac: Italijanski lekar iz Bergama o porođaju svoje žene zaražene koronom

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA