Majkama je potreban odmor od dece jednom godišnje, evo i zašto

Srećna mama je dobra mama

  • 13
majka,dete,maceha Foto: Pixabay.com

Mozak žene se promeni nakon što postane majka. Naučnici su otkrili da se količina sive materije kod majki poveća četiri meseca nakon porođaja. To nije jedina stvar koja se menja, njihov ceo život se menja i postaje posao sa punim radnim vremenom. Svakome je potreban odmor od posla koji obavlja, pa ni ovo nije izuzetak. Možda zvuči čudno, ali majkama je potreban odmor od njihove dragocene dece.

Majkama je potreban odmor

Kada se u životu žene pojave deca, one svoj fokus prebacuju na njih i vreme koje su nekad trošile na sebe više ne postoji. Ali, to nije razlog da majka zaboravi na odmor i svojepotrebe. Možda nekima izgleda pogrešno kada majka ostavi decu i ode negde da se odmori od njih, ali zaista nije.

To je ne čini lošom majkom, jer ako je majka srećna i njena porodica je srećna. Nije bitno koju vrstu odmora i pauze će majka izabrati, bitno je da deca nisu u blizini.

Majke se umore od konstantnog rada po kući i rešavanja dečjih problema. Ovaj umor stvara stres i kvari joj raspoloženje koji utiče na ukupnu atmosferu u kući. Upravo iz tih razloga, odmor na koji majka ode bez dece, dobar je za celu kuću.

Nakon što napuni baterije, majka je spremna da se ponovo uhvati u koštac sa svojim obavezama.

Vreme odvojeno od dece bitno je za srećnu porodicu

Majčinska ljubav ne zna za granice, ali to ne menja činjenicu da se majke ponekad umore od svoje dece. Ako majka ode na odmor, to može pozitivno da utiče na njenu vezu sa decom i porodicom. Kada su naši voljeni daleko od nas, počinju da nam nedostaju i više ih cenimo. To je ono što se dešava u majčinskom odsustvu.

Porodica počinje da ceni i poštuje sve što majka radi za njih i sa nestrpljenjem je čeka da se vrati. A ona će za uzvrat želeti da se vrati ranije. Njen stav prema obavezama će se promeniti, neće ih više biti "moram" nego 2želim", pa će sledeći doručak za svoju decu napraviti sa oduševljenjem.

Majke su, pre svega žene za osećanjima i potrebama

Odmor je prilika da se mama fokusira na sebe i svoje želje. Kada ste poslednji put razmišljali o stanju svog uma, a ne o tome da li je bebi potrebna nova igračka?

Ovo ne znači da mame treba da potroše ceo porodični budžet na novu haljinu i luksuzni odmor. Dovoljno je da uzmete nekoliko dana odmora od materinstva i svih propratnih obaveza. Vreme odvojeno od dece, mamama može da pomogne da bolje upoznaju sebe.

Mama zaslužuje odmor. Nemojte da je krivite što žele da se odvoje. Ona ne treba da se oseća krivom zbog te želje. Zapamtite da ona nije samo majka, već i žena kojoj je potrebna zabava sa prijateljima, potrebno joj je da se odmori i napuni baterije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    10. maj 2020 | 13:24

    Slažem se, roditelji ne treba da robijaju u porodičnom životu, ali se uvek postavlja pitanje da li je to izvodljivo. Dakle, nije problem morala da li ostaviti dete na nekoliko dana kod roditelja, rođaka i sl. Mi smo narod koji samo egzistira i ogromna većina nema mogućnost da ode nigde...

  • Bobica

    10. maj 2020 | 15:50

    Tačno je ovo, podigli ja i suprug četvoro, svi su, hvala bogu, u redu-ali, slobodno mogu da kažem da mi je I TE KAKO trebao predah ponekad, "otklon", kako sam govorila, to je kao vazduh, verujte, ugušite se bez toga. Naravno, neću ni da pričam šta mi znače moja deca, suvišno je, ali je bilo perioda kad sam samo želela da se negde sklonim i danima da spavam... Još nemam unučiće, ali rado priskočim ponekoj mladoj majci da pričuvam mališane, znam kako i koliko im to znači-makar da bar na par sati budu opet svoje. Ništa a to nije ni loše ni sebično, naprotiv, ljudski je. Tekst sve objašnjava i odličan je.

  • nena

    10. maj 2020 | 13:20

    da li bakama treba odmor,?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA