≫ 

Aleksa iz Čačka ima autizam, a njegova mama je objasnila koliko im znači što će moći da se prošetaju

"To za nas znači veliko olakšanje i manje stresa"

  • 0
Aleksa Lazarević, Čačak, autizam Foto: Rina.rs

Aleksa Lazarević iz Čačka je devetogodišnjak i ima autizam. On ne može da razume šta je to korona virus i zašto ne može sa majkom da izađe u šetnju onda kad to poželi. Njegovi, ali i svi roditelji čija deca imaju autizam, u doba vanredne situacije, bili su u izuzetno nezavidnoj situaciji.

- Deca sa autizmom imaju svoje ustaljene navike, poput šetnje. Njima je teže da se prilagode promenama, jer im rutina daje sigurnost i izvesnost u svakodnevnom funkcionisanju. Ukoliko se njihove navike promene, onda postaju jako uznemireni i nervozni, što utiče na njih, ali i na celu porodicu - priča za RINU, Sandra Lazarević, Aleksina mama.

Tokom radnih dana, svakodnevno su izlazili u šetnju u terminima do kad je to dozvoljeno. Međutim, problem je nastupio kad je policijski čas potrajao duže od 48 sati. Odluka da se dozvoli šetnja roditeljima čija deca imaju autizam, stigla je u pravi čas.

- Imali smo strah kako će proći predstojeći vikend, kad će zabrana kretnja potrajati tri dana. Živimo u zgradi i to nam dodatno otežava situaciju. Međutim, nakon donošenja ove odluke, mi kao roditelji smo mnogo mirniji, jer znamo da ćemo sa svojom decom biti u prilici da izađemo napolje. To za nas znači veliko olakšanje i manje stresa. Svako ko je bar malo upoznat sa autizmom, zna da je toj deci potrebno mnogo više pažnje i zato mi je drago što su i naši problemi prepoznati u ovoj teškoj situaciji - kaže Sandra.

Njihove šetnje najčešće su uz obalu Zapadne Morave, a pri svakom izlasku strogo vode računa da ispoštuju sve epidemiološke mere, kako ni sebi, ali ni drugima ne bi ugrozili zdravlje. Nemaju kontakt sa drugim ljudima dok šetaju, jer solidarnost i odgovornost sada su na prvom mestu, ali na velikom testu kod svih nas.

Video: Beogradski bend koji ne zna nijednu notu, a zvuči čudesno

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA