• 0

Nova studija tvrdi da korona kod dece ne počinje uvek sa kašljem: To može biti jedan drugi simptom

Muka i dijareja mogu da budu prvi znakovi korona virusa kod dece

  • 0
Korona virus pod mikroskopom

Foto: Tanjug/AP/NIAID-RML

Korona virus kod dece ne počinje uvek sa kašljem, tvrdi najnovija studija, a prenosi Sun.

Eksprti veruju da muka i dijareja takođe treba da budu razmatrane kao rani znakovi korona virusa kod dece.

Istraživanje iz Kine objavljeno u časopisu Frontiers in Pediatrics ukazuje na to da ovi gastrointestinalni simptomi mogu da znače infekciju koja je unesena kroz probavni trakt.

Naučnici kažu da se u crevima mogu pronaći iste vrste receptora u ćelijama kao i u plućima i očima koje su glavna meta virusa.

Autor studije dr Venbin Li sa odeljenja za pedijatriju iz bolnice u Vuhanu kaže da je većina dece pod blagim uticajem Covid-19, a teži slučajevi uglavnom su imali već postojaće zdravstvene komplikacije.

Dete boli stomak, upozorenje, bol u stomaku, upala slepog creva, slepo crevo

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

- Na osnovu našeg iskustva deca koja borave u regijama gde je virus epidemijski, a imaju simptome muke i dijareje trebalo bi da posumnjaju na zaraženost korona virusom – smatra doktor.

Analizom dece koja su u bolnicu primljena zbog nepovezanih problema (bubrežni kamen, trauma glave) utvrdilo se da su svi imali upalu pluća, a i Covid-19.

- Iako su njihovi početni simptomi korona virusa bili blagi ili čak i skriveni, četiri od pet slučajeva imali su probleme s digestivnim traktom kao prvu manifestaciju bolesti – otkriva dr Li.

Doktor se nada da ovi podaci mogu da posluže u ranom otkrivanju korona virusa kod dece i sprečaanju njegovog prenošenja.

Video: Dr Srđa Janković: Poslednje što savetujemo je da deca dolaze u kontakte sa bakama i dekama

(Telegraf.rs/B.K.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima