• 8

Najpopularnije žensko ime na svetu, predivnog značenja, veoma često daju i roditelji u Srbiji

U prevodu znači ona koja je mudra

  • 8
beba, devojčica, novorođenče

Foto: Pixabay.com

Najveći broj devojčica koje su tokom prošle godine iznesene iz porodilišta širom sveta, ali i naše zemlje nose ime Sofija.

Da li ste znali da je ime Sofija najpopularije žensko ime na svetu?Još je zanimljivije jer je poslednjih godina ovo ime naročito popularno i u Srbiji.

Podaci iz 49 zemalja pokazuju da je Sofija ubedljivo najpopularnije ime na svetu, a u čak 20 zemalja ovo ime se nalazi u top 3 imena.

Roditelji iz Meksika, Agrentine, Italije, Rusije, Švajcarske, Estonije, Slovačke i Čilea najčešće daju svojim ćerkama ime Sofija.

Žensko ime Sofija je grčkog porekla izvedeno od reči "sophia" u značenju "mudrost". Otuda i filozofija što znači "ljubav prema mudrosti". Ime je u raznim varijantama zastupljeno širom hrišćanskog sveta od najstarijih vremena do danas.

Korišćenje imena Sofija za devojčice datira natrag do doba antičke Grčke i rimske kulture, i često je dodeljivano devojčicama jer opisuje moralne kvalitete. U srednjem veku ime se proširilo među hršćanima u obožavanju svetice iz 2. veka, Svete Sofije Milanske.

Beba

Foto: Pixabay

Na našem prostorima sve do 2000. godine, Sofija nikad nije bila u top 20 imena. Međutim, 2017. je Sofija u svim većim gradovima bila pri samom vrhu liste.

Ime Sonja koje je relativno često kod nas, je ruski oblik imena Sofija.

Da li vi poznajete neku Sofiju u vašem okruženju?

(Telegraf.rs/B.K.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • annika

    Predivno staro ime moja unuka se zove Sofia

  • Veca

    Moja baka sa Banije iz Hrvatske rođena 1919 i još tri komšinice su imale to ime

  • Nije privlačno da imaš ime ko i svi ostali.. Ima dosta lepih drugih imena..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima