≫ 

Dr Ostojić upozorila da se sada zbog korone i kod dece javlja upala pluća, pre to nije bio slučaj

I deca sada oboljevaju od upale pluća

  • 1
Doktorka Olivera Ostojic Printskrin: Youtube/NOVA S

Rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić navela je za "150 minuta" da je klinička slika koju razvijaju deca u ovom naletu korona virusa ozbiljnija nego u prethodnom periodu i da ne postoji garancija da deca neće razviti teži oblik bolesti.

- U prvom talasu imali smo između 130 i 150 obolele dece. Sada se i kod dece javlja upala pluća. U letnje vreme vladaju i rotavirusi koji napadaju digestivni trakt, tako da imamo kovid pozitivnu decu sa tim simptomima - otkriva za "150 minuta" rukovidilac te klinike Olivera Ostojić.

Doktorka ističe da je dete važno odvesti lekaru onda kada su roditelji ili najuža familija pozitivni na kovid i kada dete pokazuje određene simptome.

- Vrlo je važno da tokom epidemije nikako ne lečite decu na svoju ruku, ako dete pritom ima temperaturu, malaksalo je, ima gušobolju, žali se na glavobolju, počinje da kašlje ili je lošeg opšteg stanja - rekla je.

Dete, maska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Najmlađi uzrast - bebe, imaju diskretne simptome ako ih uopšte imaju. Međutim starija deca su najbrojniji pacijenti- upozorava Ostojić.

Ono što je važno istaći jeste da je dr Ostojić rekla kako sada svoje dete ne bi vodila u vrtić.

- Ja da imam dete predškoslkog uzrasta, sigurno ga u ovoj situaciji ne bih vodila u vrtić, ali sad je to nemoguće dati kao savet jer je nekome neophodno - kazala je doktorka.

Video: Lončar: Najveći deo bolnica prelazi u Kovid sistem

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    11. jul 2020 | 13:52

    Zašto kad se poštuju mere kriznog štaba , ćemu nepoverenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA