• 21

"Suprug i ja se razvodimo nakon 22 godine braka. Kako to da kažemo našem osmogodišnjem sinu?"

"Tužna sam i isfrustrirana što nisam uspela da sačuvam svoj brak..."

  • 21
Roditelji, svadja, razvod, tužan dečak, dete

Foto ilustracija: Shutterstock

Nakon 22 godine braka, suprug i ona su rešili da se razvedu...

- Išli smo na razgovore sa psihologom. Volimo se i jedno drugom želimo sve najbolje, ali, nažalost, romantična i intimna strana našeg braka više ne postoji – kaže Vela (45) iz Beograda.

- Za sada ćemo nastaviti da živimo zajedno jer imamo osmogodišnjeg sina. Trenutno ne mogu da zamislim kako izlazim sa drugim muškarcima.

Otkako smo odlučili da se raziđemo, borim se sa osećanjima krivice i sramote, pogotovo zbog sina koji o ovome još uvek ništa ne zna. Brinem se kako će se nositi sa celom situacijom. Tužna sam i isfrustrirana što nisam uspela da sačuvam svoj brak. Plašim se i svoje buduće finansijske situacije, jer je suprug bio onaj koji zarađuje.

Kad o svemu racionalno razmišljam, sebi kažem da naš odnos ulazi u novo poglavlje, ali nikako ne umem da se izborim s tim šta će ljudi o tome misliti i kako će mi suditi – završava Vela.

Odgovor: Razvod je veoma težak i bolan. U poslednje vreme je postao uobičajen, pa mnogi misle da je time postao lakši za suočavanje. Međutim, razvod nas može psihički uzdrmati u pogledu pronalaženja sebe izvan naših veza. Ako poznajete nekoga ko se uspešno razišao, obavezno porazgovarajte s njim.

Sasvim je normalno kako se trenutno osećate. Nemojte se toga stideti. Suočavanje sa strahom znači da će on brže ispariti.

Budući da ćete i dalje živeti sa suprugom, obavezno postavite granice, odnosno, otvoreno pričajte o tome šta vam sad odgovara, a šta ne, pogotovo u slučaju eventualnog izlaska sa drugim partnerom.

dete, decak, sin, svađa roditelja, roditeli se svađaju, porodica svađe u porodici

Foto: Wavebreak / Profimedia

Budući da su deca vrlo intuitivna, sinu što pre sve recite, ali na prilagođen način za njegov uzrast. To učinite zajedno sa suprugom. Recite sinu da ništa loše nije učinio i da ga volite. Ne zaboravite da će on i nakon razgovora imati bujicu pitanja, pa budite spremni i za to.  

U pravu ste što stanje posmatrate kao novo poglavlje, pa razmišljajte o tome šta je to što želite da ostvarite u narednih nekoliko meseci. Šta je ono što vas čini srećnom izvan veze? Morate sebe nezavisno izgraditi kako biste se mogli nositi sa onim što predstoji.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daliborka

    Ja posle 14 godina.Dosadio sa 9 i tudje sladje.Jednom se zivi.

  • Krilo

    Svako se danas zeni ili udaje, to bi ocigledno trebalo biti privilegije a razvod dozvoljen samo u slucaju preljube ili teskih telesnih.

  • Golda

    Nestalo je romantike i strasti, pa šta? Posle 22.god.nije ni čudno. Postoji ljubav kažete, ne verujem. Ne krivite sebe. Niste vi ta koja je morala da čuva brak. A on? Zašto ga on nije čuvao dok ste vi "zadremali na dežurstvu". Glavu gore, imate sina, neka ima oca uz sebe kad već morate zajedno živeti. Teško mi to da razumem, tu vrstu zajednice Nešto kao cimeri. Dobro ako tako mora. Samo bez patetike, molim vas. Možete vi to. Pružite sinu ljubav kao i do sada ali ne zaboravite i na sebe. Jedan je život i ima strasti i romantike sa nekim ko će vam to rado pružiti. Verujem da će vam uspeti sa nekim drugim. Jos ste mladi, nemoje odustajati od nove ljubavi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima