≫ 

"Glasovi su mi odgovorili da bi moj novorođeni sin trebalo da umre. Njegove oči su bile đavolje"

Iskustvo majke koja se izborila sa postporođajnom psihozom

  • 1
Kontejner, beba ostavljena, postporodjajna depresija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Novosti.rs/K. Mihajlović/Shutterstock

Jedna majka iz Londona podelila je detalje svog zastrašujućeg iskustva sa postporođajnom psihozom u svojim memoarima u kojima je takođe otkrila kako ju je suprug odveo u psihijatrijsku bolnicu kada je u očima svog sina videla "oči đavola".

31-godišnja Ketrin Čo i njen suprug Džejms dočekali su svog sina Kata u novembru 2017. godine, ali nije prošlo dugo pre nego što je Ketrin počela da doživljava zastrašujuće simptome poput paranoje i halucinacija.

U svojim memoarima "Inferno: Memoari o majčinstvu i ludilo" ona detaljno opisuje stanje koje je nastalo samo tri meseca nakon porođaja. Kako kaže, ni sama ne zna kako je do toga došlo.

Prvi znak da nešto nije bilo u redu jeste kada uopšte nije doživela nalet ljubavi koje dožive mnoge majke po rođenju deteta.

Njeno mentalno stanje nastavilo je da se pogoršava, a svakim danom je osećala da sve više gubi svoj identitet.

- Mislila sam da ću opet imati svoje staro telo posle porođaja, ali umesto toga moje telo je postalo sredstvo za održavanje nekog novog života. Prestala sam da razmišljam o sebi kao o osobi koja ima ime. Bila sam obično telo. Nisam imala identitet, bila sam samo broj sa vitalnim organima - napisala je.

Kada je njen sin napunio dva meseca, Ketrin je posetila svekrva iz SAD, a njeno stanje je tada počelo da se pogoršava.

- Bili smo u njihovoj kući i posle samo par sati sam svesna da nešto nije u redu. Čula sam buku, tutnjavu i zujanje monitora. Osećala sam se kao da nas neko posmatra i to sam rekla suprugu.

Kako kaže, sve vreme se osećala bespomoćno i zbunjeno i uvek je plakala dok je dojila.

Ketrin Čo foto: screenshot/youtube/Comma Press

Nesanica se do te mere pogoršavala da je počela da halucinira i doživljava paranoju.

Čak je mislila da je njen svekrva postavila kamere i da je posmatra, pa je obrisala sve aplikacije i profile na društvenim mrežama, misleći da je špijuniraju.

U jednom trenutku njen svekar, koji je inače pedijatar, izrazio je zabrinutost i istakao da možda pati od postporođajne depresije. Upozorio je njenog supruga da je imao sličan slučaj, koji se završio tragično kada je majka ugušila bebu.

Ovo je samo dovelo do veće paranoje kod Ketrin, koja je počela da se plaši da će ubiti bebu.

Kako kaže, halucinacije su se nastavile, a dok je gledala svog sina umesto njegovih očiju videla je oči đavola. Jedne noći probudila se i čula glasove.

- Svaki put kada bi se taj glas oglasio, soba bi se napunila svetlošću. Znala sam da je to glas Božji. Glas mi je govorio Tvoj sin mora umreti, za sve je kriv vaš suprug.

Kada je počela da vrišti i viče da je u paklu, nazivajući svog sina "izabranim", Džejms se konačno konsultovao sa roditeljima i odveo Ketrin u bolnicu.

- Tokom te manične faze, zaista nisam znao šta se događa. Znao sam da nešto nije u redu. Onda je govorila da je naš sin "izabran". Morao sam odmah da joj potražim pomoć - rekao je on.

U bolnici su joj dijagnostikovali postporođajnu psihozu za koju se smatra da je povezana sa hormonskim promenama posle porođaja.

Ketrin je bila hospitalizovana 12 dana, a četiri je provela u urgentnom centru, a preostalih osam na psihijatrijskom odeljenju. Nakon toga narednih godinu dana nastavila je da pije antipsihotik haloperidol.

Danas shvata koliko je to bilo traumatično i za njenog sina koji je sa dojenja iznenada morao da pređe na flašicu i odvoji se od nje.

Sada su se konačno povezali.

- Srećna sam što smo uspeli da uspostavimo jaku vezu. Naporno sam radila da bih stigla do te tačke.

Ketrin sada čeka drugo dete, ćerku koja treba da stigne u novembru. Iako postoji 50 odsto šanse da se psihoze ponovo jave, sada je barem pripremljena.

- Imam dovoljno samopouzdanja da prepoznam ako stvari krenu po zlu. Mnogo sam bolje pripremljena i zaista želim drugo dete - zaključila je.

Video: Oteta beba iz porodilišta. Policija je brzo vratila u naručije svoje majke

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hana

    9. avgust 2020 | 14:19

    VB sotonska država na čelu s babuskarom kraljicom (čast izuzetcima)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA