Da li treba voditi decu na groblje i sahrane? Evo šta kažu psiholozi

Od kog uzrasta deca razumeju smrt?

  • 5
Sahrana, porodica, odlazak na groblje Foto: Shutterstock

Smrt bliskog člana porodice ili prijatelja uvek je potresan događaj bez obzira na to kog smo uzrasta. U takvim situacijama roditelji se suoče sa pitanjem da li deca treba da prisustvuju sahrani.

Na tu odluku, naravno, utiče uzrast i emotivna zrelost deteta kao i blistost deteta sa preminulom osobom.

Dečiji psiholog Laura Markam u svom intervju za portal Mom.com dala je nekoliko saveta, kako rodilji da postupe kada se nađu u ovakvoj situaciji.

Mala deca

Sasvim mala deca ili bebe neće razumeti sam događaj i pametnije bi bilo da ih ne vodite sa sobom. Kada su u pitanju malo starija deca koja su svesna smrti bliske osobe neophodno je pre sahrane porazgovarati sa njima.

- Deci predškolskog uzrasta će sahrana brzo dosaditi, zato treba da budete spremni da ih odvedete kada primetite promenu ponašanja - rekla je Markam.

Deca predškolskog uzrasta

Deca počinju da razumeju koncept smrti između treće i šeste godine. Ipak u tom uzrastu često ne shvate da je smrt krajna, te se desi da upitaju kada će se preminula osoba "vratiti".

Čak i da vide osobu u kovčegu na sahrani, neće razumeti u potpunosti šta se dešava. Dečiji psiholog vas savetuje da ne vodite dete na sahranu samo da bi bolje razumelo koncept smrti. Njih to samo može da uplaši ili zbuni.

- Videti leš voljene osobe može biti vrlo zastrašujuće. Ne bi trebalo da prisiljavate decu da priđu otvorenom kovčegu - upozorila je Markam.

Deca školskog uzrasta

Oko sedme godine deca shvate trajnost smrti. Dete u školskom uzrastu je dovoljno veliko da prisustvuje sahrani ako želi. Markam savetuje roditeljima da daju detetu izbor da li želi da prisustvuje ili ne.

Kada sretnu prijatelje ili porodicu na sahrani, to nekoj deci može biti izvor utehe. Kada bi dete ostalo samo kod kuće, verovatno bi se osećalo usamnjeno ili ogorčeno što ne može da prisustvuje sahrani.

Dete plač plakanje Foto: Pixabay.com

Tinejdžeri

Tinejdžeri su dovoljno zreli da prisustvuju sahrani, ali u nekim se slučajevima može desiti da odustanu od odlaska. Deci u pubertetu teško pada da pokažu svoje emocije pred drugima, zato ih može uplašiti pomisao na to da pred porodicom plaču.

Obavezno popričajte sa svojim detetom o stvarnim razlozima zbog kojih ne želi da ide i objasnite mu da sahrana može uticati dobro na njihove zbunjene emocije.

Pomozite detetu da donese odluku

Nije dovoljno samo pitati dete da li želi da prisustvuje sahrani. Morate da pomognete svom detetu u donošenju odluke, a to možete da uradite na nekoliko načina. Objasnite mu šta će se tačno dešavati. Ako idete na sahranu sa otvorenim kovčegom dajte mu do znanja da ne mora da priđe, samo ukoliko to želi.

Ako je u pitanju sahrana osobe koja je druge veroispovesti, morate mu malo objasniti i različite običaje, naravno, primereno uzrastu vašeg deteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    27. avgust 2020 | 11:01

    nikako.

  • 534

    27. avgust 2020 | 12:02

    Sa 8 smo išli ceo razred na sahranu učiteljici. Sa 10 su nas odveli na sahranu majci drugarice iz razreda. Niko nas ništa pitao nije.

  • Margit

    27. avgust 2020 | 12:33

    Evo mog iskustva, pre dve godine preminuo je otac moje snahe, posto ne zive u Srbiji samo je ona dosla na sahranu, posle par meseci doputovala je sa svojom decom odnosno mojim unucima, na aerodrom je cekala prija i prvo sto je uradila sa aerodroma ih odvela u Sremsku Kamenica na grob pokojnog dede, pa onda dosli u svoj stan u Novi Sad. Ja sam ostala bez teksta, deca su putovala od jutra jer zive u Skandinavije. Moj unuk koji je imao tada nepune 10 godina, cele noci nije spavao imao je hiljadu pitanja za taj grob ali i za ostale koje je tamo video, unuka imala 13 godina i ona je to podnela solidno, bar ja tako mislim. Neznam sta da kazem? Tako je bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA