≫ 

Kada je idealno vreme da dobijete prvo dete?

Postoji idealno vreme kada bi trebalo da dobijete prvo dete

  • 9
prudnoća Foto: Pixabay

Ne postoji "savršen trenutak" za planiranje trudnoće, tačnije pravi trenutak jeste kada vi i vaš partner odlučite. Ipak, naučnici su, na osnovu brojnih istraživanja, odredili najbolji uzrast žene u kom su jajne ćelije najzdravije, a reproduktivni sistem u najboljem stanju.

Žene u dvadesetim godinama imaju najmanji rizik od razvijanja hroničnih zdravstvenih problema, koji predstavljaju opasnost po njih ili po bebu, a upravo je tada i najmanja verovatnoće spontanog pobačaja ili vanmaterične trudnoće.

Trudnoću u mladim godinama često prate društvene osude

Savršen biošoski uzrast često nije u skladu sa društveno prihvaćenim uzrastom za prvo dete. Zbog socijalnog pritiska i težnje ka postizanju akademskih i karijernih ciljeva, žene u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama ne osećaju se spremno da postanu majke, piše "24 sata".

Prema rečima Džona Mirovskija, profesora psihologije na univerzitetu u Teksasu, trudnoća u ranim dvadestim godinama najčešće se dešava izvan braka i ometa nastavak obrazovanja.

prudnoća Foto: Pixabay

- Ljudi biološki sazrevaju deset godina pre nego što se društveno osete spremnim za roditeljstvo - rekao je Mirovski, a s njim se slažu i brojne osobe u uzrastu od dvadeset i nekoliko godina, koje tvrde da se u tom dobu još uvek osećaju nezrelo da preuzmu odgovornost nad još jednim životom.

Različite studije, različiti zaključci

Najboljim godinama se smatra uzrast u kom žena ima statistički najveću šansu da rodi zdravo dete. Tako jedna kalifornijska studija zaključuje da je idealan uzrast za prvi porođaj 26 godina, jer su tada najmanje šanse za rođenje deteta sa bilo kakvim poremećajem.

Druga studija se bazirala na nacionalnim podacima, uzimajući u obzir stobu smrtnosti odojčadi, te se kao najbolji uzrast za rađanje pokazala 32. godina života.

Treće istraživanje pokazalo je pak kako je najbolji uzrasti za rađanje, što se tiče dugoročnog zdravlja majke, 31. godina.

Sprovedeno je jedno telefonsko istraživanje koje je ispitivalo žene uzrasta od 45 do 95 godina. Studija je pokazala da su majke, u proseku, imale najmanje postporođajnih problema ako su prvo dete rađale sa 29 godina. Najbolje opšte zdravstveno stanje imale su žene koje su rodile sa 30 godina , a dugoročno fizičko zdravlje imale su one koje su rodile sa 31 godinom.

prudnoća Foto: Pixabay

Ukoliko se najbolje vreme za rođenje definiše po dužini očekivanog životnog veka majke, onda je to 34. godina. Mirovski je tokom ovog istraživanja razgovarao sa 1.890 žena, i ispitivao je njihovo zdravstvneno stanje, uzimajući u obzir hronične bolesti, probleme s kretanjem i druge tegobe. Nakon toga je proverio podatke o mortalitetu žena koje su imale slične zdravstvene probleme. Ispostavilo se da su "fatalne" bolesti najmanje imale žene koje su prvi put rodile u 34. godini.

Da li je nakon 35. prekasno?

Mirovski je utešio sve mlade žene koje svoje dvadesete žele da posvete školovanju ili karijeri, da će, po statistikama, biti u odličnom zdravstvenom stanju iako prvu trudnoću planiraju u ranim tridesetima.

Ipak, ako žena želi da ima više dece, trebalo bi da prvo dete rodi pre 34. godine, jer je za zdravlje majke i deteta najbolje da se poslednje dete rodi pre 35. godine.

Upravo je to zaključak istraživanja koje je 2002. godine sproveo Angelo Alonco, sociolog na Univerzitetu Ohajo. U tom istraživanju otkriveno je kako su žene koje su rađale nakon 35. godine imale problema sa povišenim krvnim pritiskom, visokim nivoom glukoze u krvi, a u kasnijoj životnoj dobi osetile su veće poteškoće sa pokretnošću, nego žene koje su rodile pre 35. godine.

Šta vi smatrate najboljim uzrastom za rađanje prvog deteta? Ostavite svoje mišljenje u komentarima, a mi ćemo ga rado objaviti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MILOŠ

    16. septembar 2020 | 10:20

    Nije bitno kada će da rode dete, zato što nisu sve žene iste i nemaju istu genetiku. Nego je bitno sa kime će da prave, rode i podižu to dete. Jer svaka budala može da napravi dete, ali samo pravi muškarac kojih je danas sve manje i manje može da ga vaspita kako valja i treba.

  • NENAD

    16. septembar 2020 | 09:43

    Kada plata bude 120000

  • BG 1

    16. septembar 2020 | 09:26

    Možda je idealno da žene dobiju deta kad završe karijeru i penzionišu se,veštačka oplodnja ako ne mogu drugačije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA