• 2

Izbor staračkog doma nije lak, kako doneti odluku

Interesovanje za mestom u staračkom domu sve je veća. Neke starije osobe su vitalne i dugo ostaju u snazi. Međutim, starost često prate razna oboljenja, koja se vremenom pogoršavaju i dovode do toga da osoba ne može više samostalno da živi i obavlja jednostavne svakodnevne zadatke

 • 2
Negovatelj - jedno od najtraženijih zanimanja

Foto: Shutterstock

Jedno od najpraktičnijih rešenja je preseljenje u dom za stare. Svako ko se nađe u situaciji da treba da odabere staracki dom za roditelja, nekog drugog ostarelog člana porodice ili rođaka, traži odgovore na mnoga pitanja. To su odgovori koji će biti od pomoći pri izboru i donošenju konačne odluke.

Kada starost prate zdravstvene tegobe, obavljanje nekih jednostavnih radnji postaje teško i komplikovano. Samostalno oblačenje, priprema hrane, pa čak i kretanje po kući u jednom trenutku postaju izazov. Kada nisu više u stanju da se staraju o sebi, starijim osobama neophodna je pomoć. Obično je na potomcima da nađu rešenje. U prošlosti, naročito u ruralnim sredinama bilo je pravilo da se živi u zajednici. Kada stariji članovi porodice zanemoćaju i padnu u postelju, mlađi bi ih negovali. Danas se ovakav način života još uvek zadržao ponegde, ali je sve češći slučaj da mladi teže ka potpunoj samostalnosti izbegavajući život u zajednici. U gradovima je ovo još izraženije. Bake i deke žive same u svojim stanovima i kućama, a deca su se odvojila. Pored toga, drugi primer su porodice koje žive u inostranstvu, a roditelji su ostali u zemlji. Kada nastupi trenutak u kome je starima neophodna pomoć, postoji nekoliko rešenja. Komplikovanije podrazumeva angažovanje osoba koje će se brinuti o starijoj osobi u kućnim uslovima. Ovo rešenje sa sobom nosi dosta troškova, planiranja, svakodnevnog organizovanja negovateljica i medicinskih sestara koje se smenjuju i dodatno angažovanje osoba koje će, nekada tokom dana, a nekada noću, imati zaduženje samo da dežuraju. Međutim, ovakav aranžman ne samo da puno košta, nego i zahteva mnogo vremena i angažmana mlađih članova porodice, da je često neodrživ na duže staze.

Negovatelj - jedno od najtraženijih zanimanja

Foto: Shutterstock

Nasuprot tome starački domovi imaju sve na jednom mestu: komforan smeštaj, društvo za treće doba i zdravstvenu negu. Smeštaj u domu za stare ima izražene cene na mesečnom nivou i mnogo je povoljniji nego kada angažujete pomoć u kući. Pri tome, stanovnici doma imaju obezbeđen stalni zdravstveni nadzor.

Odabir doma nije lak posao i zahteva istraživanje. Ali, evo nekoliko smernica kako najlakše doneti odluku. Pre svega, treba proveriti da li je dom koji želite da uzmete u obzir u mogućnosti da pruži negu u skladu sa zdravstvenim stanjem osobe. Većina to jeste. Izuzetak je palijativna nega, tj. nega teških bolesnika koji su u terminalnoj fazi, jer ovu uslugu pruža samo nekolicina domova za stare. U skoro svim ostalim slučajevima privatni domovi za stare imaju sve potrebne kapacitete.

Sledeći korak je izbor doma prema mestu gde se nalazi. Porodice često gledaju da dom bude što bliže njihovoj kući iz praktičnih razloga. Na taj način brže, lakše i češće mogu da dođu u posetu. Međutim, ako je želja starije osobe da bude negde van grada, u prirodi, ili ako voli selo jer je podseća na detinjstvo, onda joj tu želju svakako treba ispuniti.

Negovatelj - jedno od najtraženijih zanimanja

Foto: Shutterstock

Kada se suzi izbor, treba posmatrati kakav je ambijent, koliko su prostrane sobe i koliko je veliko dvorište. Starački domovi na periferiji i van grada imaju prostranija dvorišta, sopstvene parkove i okruženi su zelenilom. Ali, nekog će iznenaditi činjenica da su i gradski domovi za stare često oaze mira i tišine jer nisu smešteni u prometnim ulicama, već u manjim sporednim. Imaju sopstvena dvorišta u kojima je dosta zelenila i cveća, a neki imaju ogromne terase sa garniturama za sedenje. Izbor pada na osnovu želje starije osobe. Da bi se neko preselio u dom za stare treba da dâ samostalni pristanak, osim ako je to osoba koja ima staratelja koji umesto nje donosi odluke. Osobama pod starateljstvom, dom biraju njihovi staratelji i tada treba odabrati onaj dom koji ima najbolje uslove za osobe koji su veoma oštećenog zdravstvenog stanja i gde zaposleni imaju iskustva sa sličnim pacijentima.

Staračkih domova ima puno. Odakle da počnete kada birate? Najvažnije je da ih sve imate popisane i prezentovane pred sobom na jednom mestu, kako biste ih što lakše upoređivali, ali i kako biste saznali adrese, brojeve telefona i preporuke. Svi starački domovi nalaze se na veb-sajtu Mirandre koji obiluje fotografijama i detaljnim informacijama o njihovom načinu rada.

Cena staračkog doma kod mnogih igra značajnu ulogu. Ali, pored nje, prvenstveno se treba rukovoditi time da se odabere mesto u kome vlada pozitivna i vesela atmosfera. Ipak je reč o mestu gde se stariji član porodice seli i gde nastavlja svoj život. Osoblje, osim stručnosti treba da sa sobom nosi dobru energiju i da svojim ponašanjem i rečima povoljno utiče na psihičko stanje korisnika doma. Treba izbegavati suviše mračna i tiha mesta, koja bi oneraspoložila i mlađe ljude, a kamoli starije. Smeh je lek koji treba prepisati svima.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ma

  16. septembar 2020 | 15:33

  Moja majka kada joj je bilo najteze me nije ostavila u dom, nego me je negovala, a mogla je. Sada ja njoj trebam. Zasluzila je! Ako nismo kod kuce, platicemo joj nekoga ko ce privremeno biti pored nje, ali je ostavljati necemo nigde!

  2
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima