≫ 

Sve više mama u Srbiji daje imena kćerkama slična svojim: Da li podržavate ovaj trend?

Fenomen “mini ja” preselio se sa modnog stila na imena koje majke daju bebama

  • 12
foto Pixabay foto Pixabay

Milena (29) ima dve kćerke. Bliznakinje su. Jedna je dobila ime Elena, a druga - Lena.

Marija (31) je rodila Ariju, Stanislava (36) Stašu, a Ivana (24) Ivu.

U poslednje vreme sve više mama daje svojim kćerkicama imena koja su veoma slična njihovim. Ovo je samo nastavak trenda “mini ja”, kada se mame i njihove devojčice oblače isto; trendu nisu odoleli ni dizajneri najpoznatijih svetskih brendova koji plasiraju identičnu garderobu za mame i njihove male naslednice.

- Ako će nositi tatino prezime, zašto se ne bi zvala slično kao ja - pita Marija koja je proletos rodila Ariju. - Mislim da je to ravnopravna raspodela. Da li sam se dogovarala sa mužem kako će nam se kćerkica zvati? Naravno da nisam; još dok smo se zabavljali postigli smo konsenzus da ja dajem imena deci. Nismo imali trvenja na tu temu.

- Dogovor između supruga i mene bio je da ne pitamo na ultrazvuku da li čekamo dečaka ili devojčicu. Kad sam se pre tri godine porodila i kad mi je babica rekla da je beba ženskog pola, posle onih silnih porođajnih muka smatrala sam da bi naša kćerkica morala da ima ime slično mom, i tako smo dobili Ivu - priseća se Ivana.

Njenom suprugu nije baš bilo pravo što je samoinicijativno odabrala ime za bebu, ali sve i da se bunio, ništa mu nije vredelo - Iva je već dobila ime.

Kako je to bilo nekad

U našoj tradiciji, devojčica je dobila isto ili slično ime maminom isključivo kada bi porodica doživela tragediju; ako bi roditeljima preminulo žensko dete, sledeća devojčica koja se rodi dobijala bi mamino ime.

Položaj žena tokom vekova bio je podređen,  pa ne postoje čak ni zapisi o ženskim imenima u darovnicama naših srednjovekovnih vladara; tada je, naime, zapisano više hiljada muških imena, a ženska gotovo da i ne postoje. Prva zapisana ženska hrišćanska imena su Jelena i Marija i datirana su pre pojave Nemanjića. Od njih su nastale varijante u narodu – Jela i Mara, odnosno Jelica, Jelka, Marica.

Kako su se vremena menjala, tako su se menjali i običaji po pitanja davanja imena deci. Ne tako davno, devojčice su dobijale imena po tatama; tako je Zoran imao kćerke Zoranu i Zoricu, Aleksandar Aleksandru, Dragan Draganu, Jovan Jovanu…

Stari srpski običaj da je kum zadužen da odabere ime za kumče odavno je otišao u istoriju.

Danas su mame te koje češće biraju imena deci koju donose na svet. Da li se slažete sa ovim trendom? Podelite sa nama kroz komentare!

Video: Kad se rodio otac mu je pijan dao ime, danas se ljudi krste kada čuju kako se zove

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cane

    28. septembar 2020 | 08:25

    Ravnopravnost treba podrzati, ako je moje prezime, ona daje ime, posteno. Ide zima, sada treba podeliti i 8m drva, 4m cepa ona, 4m ja.

  • mama

    28. septembar 2020 | 09:26

    Imena smo davali po dogovoru zajedno. Postoji obicaj da se daju imena po djedovima i babama negdje zivim negdje preminulim. Bitno je samo da se radja vise djece,lako cemo za imena.

  • Драган

    28. septembar 2020 | 08:16

    Па зашто имамо кумове

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA