≫ 

Nikako ne bi trebalo da ljubite svoje dete u usta! Psiholog otkrio zbog čega je to opasno

Bekam porodica redovno kači ovakve fotografije, ali evo zašto to nije dobro po dete

  • 6
Dejvid Bekam ljubi ćerku u usta Foto: Instagram/victoriabeckham

Često se desi da slavne ličnosti objave fotografiju kako ljube svoje dete u usta i time izazovu vatrenu raspravu u komentarima o tome da li je to zapravo normalno ili ne.

Fudbalska legenda Dejvid Bekam (45) je u utorak objavio jednu takvu fotografiju i našao se na meti kritika i uvreda.

Takve, redovne, objave porodice Bekam izazivaju žučne rasprave u kojima fanovi polemišu da li je to prihvatljivo ili ne.

Zapravo ni psiholozi nemaju isto mišljenje po tom pitanju. Neki ističu da deca moraju da osete ljubav od strane svojih roditelja, dok drugi smatraju da ljubljenje u usta nije najbolji način pokazivanja emocija.

Šarlot Reznik, dečiji psiholog dala je stručne odgovore na ovu temu.

"Trauma" za dete

Ona smatra da je ljubljenje deteta u usta nezdravo kako mentalno tako i higijenski.

- Usta i usne su lične granice dečjeg tela. Kada poljubite dete u usne, pokazujete mu da su njegove granice tela otvorene i da neko može bez problema da "uđe na njihovu teritoriju". Dakle, roditelji mogu da povećaju rizik da njihovo dete razvije „sindrom žrtve“ nemogućnošću da kažu „ne“ i da upravljaju svojim ličnim granicama - objasnila je ona.

Viktorija Bekam Foto: Instagram/victoriabeckham

Reznik veruje da svi roditelji imaju najbolju nameru kada poljube dete u usta međutim očigledno da to loše utiče na dečju psihu.

Seksualna zbunjenost

Dečji psiholog objašnjava svoje stanovište rekavši da deca rano počinju da postaju svesna svoje seksualnosti, pa nevin poljubac u usta može stvoriti emocionalne veze koje dete mogu zbuniti.

Reznik veruje da, iako ne škodi ljubiti decu u usta dok su bebe, roditelji nikako ne bi trebalo da počnu to da rade jer dete kasnije može da se zbuni.

- Kada dete dostigne četiri ili pet ili šest godina i kada se njegova seksualna svest razvija, poljubac u usne može biti zbunjujući za njega. Ljudi ne vole ovo da čuju, ali usne su erogena zona i povezane su sa seksualnim uzbuđenjem - objasnila je doktorka.

Ljubljenje u usta nije higijenski

Lekari, a posebno stomatolozi, upozoravaju da u našim ustima postoji ogroman broj mikroba koji možda neće da zaraze odrasle, ali se mogu preneti na decu i naneti im veliku štetu. A pošto dete ima slabiji imuni sistem, pojašnjava Šarlot, neke opasne infekcije mogu ući u njihovo telo putem pljuvačke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anđeo

    22. oktobar 2020 | 00:18

    Ljubiti svoje dete u usta je ne samo nenormalno, već apsolutno odvratno i nastrano TAČKA

  • Filip

    21. oktobar 2020 | 19:35

    To ne da je opasno nego je i bolesno!

  • 7890

    21. oktobar 2020 | 23:34

    Budale se ne seju, već same niču.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA