• 13

Ako žena pokaže rukom ovaj znak, ona prolazi kroz pakao: Rizikuje da joj to bude poslednji pokret

, Telegraf

Znakovni poziv za pomoć sastoji se od dva pokreta: okretanje sagovorniku dlana sa savijenim palcem i preklapanje sa ostala četiri prsta

  • 13
vizuelni poziv u pomoć, zlostavljanje, dlan

Printskrin: Youtube/Canadian Women's Foundation

Ženska fondacija Kanade osmislila je znakovni poziv za pomoć u slučaju partnerskog nasilja u uslovima kada žrtva, zbog prisustva nasilnika, ne može od sagovornika verbalno da zatraži pomoć, ali može da pošalje vizuelnu poruku. Znakovni poziv za pomoć sastoji se od dva pokreta: okretanje sagovorniku dlana sa savijenim palcem i preklapanje sa ostala četiri prsta.

Motiv za osmišljavanje ovog znaka je izražena fizička i socijalna izolacija usled pandemije novog korona virusa, što je dovelo do porasta nasilja nad ženama u mnogim sredinama. Međutim, zaključujemo da je ovakav znak zaista koristan i primenjiv u svim situacijama kada žrtva ne može glasom, ali može vizuelno da zatraži pomoć: tokom video razgovora, ili preko komunikacijskih mreža kojima se može poslati slika, kao što su mesendžer, viber, votsap...

Ženska fondacija Kanade, vodeća organizacija u borbi za rodnu ravnopravnost u Kanadi, naglašava da je znak originalno osmišljen, odnosno da do sada nije imao značenje u međunarodnom znakovnom jeziku.

Saznaće i nasilnici za njega

- Kako se signal deli i postaje poznat javnosti, postoji rizik da nasilnik sazna za njega. Takođe, nasilnik često kontroliše svaki pokret svoje žrtve i svaku komunikaciju, zato ni ovaj znak nije univerzalno primenjivo rešenje, ali je još jedna alatka koja može biti korisna u odrđenim situacijama - navodi ženska fondacija Kanade.

Pomoć u Srbiji možete zatražiti preko telefona SOS službe udruženja Fenomena 0800 - 35 00 36 od 14 do 18 časova radnim danima, ali i preko SOS četa ili mejlom non-stop: SOS protiv nasilja, sos24sata@gmail.com, SOSpravnapomoc@gmail.com, navodi se na portalu fenomena.org.

vizuelni poziv u pomoć, zlostavljanje, dlan

Dlan okrenut ka kameri (sagovorniku), savijen palac i ostali prsti se savijaju preko palca, Printskrin: Fenomena.org

Nekoliko zemalja sveta, među njima i neke iz našeg okruženja, zabeležilo je porast nasilja u porodici tokom izolacije.

Pogledajte kako taj apel izgleda u stvarnosti:

Žrtva tokom razgovora koji se bliži kraju traži recept za hleb od banane, ali ne zato što joj se jede, verovatno joj treba još koji sekund da pokaže znak. Zlostavljač, bar pretpostavljamo da je to on, sve vreme šeta iza njenih leđa i skoro se oseća napetost da svakog trenutka može da se okrene i primeti otvoreni dlan njene ruke. Ujedno, vidi se i promena na licu sagovornice, koja se tek malo omela devojčinim pokretima ruke, a onda nastavlja sa razgovorom.

Video: Društvo opravdava nasilnike, dok sve više žena strada u porodičnom nasilju

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rave

    Žene mnogo lažu, niko ih ne maltretira već izmišljaju zbog svoje lične koristi

  • Putin R.S

    Meni je ovo super.

  • Kiki

    Jadne žene, sve više izmišljotina i laži o njihovom zlostavljanju, sve je ovo velika laž

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima