• 4

Šta da uradite sa slavskom svećom posle slave? Ovo su 2 običaja koje bi trebalo da primenite

Sveću gasite vinom i obavezno je držite u kući do naredne slave

  • 4
Slava, slavski kolač, sveća

Foto: Shutterstock

U sezoni slava mnogi koji su tek počeli da obeležavaju dan sveca zaštitnika doma imaju dilemu šta bi trebalo da urade sa slavskom svećom kada dan slave prođe. Takođe, mnogi ne znaju na koji način bi trebalo ugasiti sveću - da li na uobičajen način ili postoji određeno pravilo koje bi trebalo poštovati kako “ne bi naljutili sveca”.

Najbolje je da slavska sveća bude od pravog voska, jer se on sporije i ravnomernije topi. Dužina sveće zavisi od materijalnih mogućnosti domaćina, a najčešće u crkvenim prodavnicama nude one od 50 do 60 centimetara.

Sveću možete da ukrasite papirnim ukrasom, koji je ujedno i zaštita da vosak ne padne na stolnjak. Poslednjih decenija običaj je da se na sveću zalepi sličica sveca zaštitnika.

Običaji nalažu da domaćin upali slavsku sveću neposredno pred rezanje kolača. Pre nego što to učini, trebalo bi da se prekrsti, pomoli, pomene Boga i sveca kojeg slavi, poljubi sveću i onda je upali.

Slavska sveća trebalo bi da gori tokom celog dana. Kada domaćin želi da je ugasi, trebalo bi da se prekrsti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati malo vina i sipa uz fitilj sveće. Vino će lagano ugasiti sveću.

Mnoge domaćice posle obeležavanja slave odlažu slavsku sveću u fioku i pale je prilikom zajedničkih porodičnih molitvi tokom godine. Druge, pak, čuvaju sveću i pre naredne slave nose je u crkvu i pale pre liturgije. Oba običaja su ispravna.

Slavsku sveću, možete, takođe paliti i kada sveštenik bude dolazio u dom da sveti vodicu pred Uskrs, ali i kada vam naiđu teški trenuci u životu, pa želite da se pomolite svom svecu zaštitniku i pronađete duševni mir.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE. ŽIVI BILI I BOG VAS ČUVAO.

  • !

    Srecna slava svima koji slave

  • vojvoda

    Kada se posluži i zadnji gost sa kolačima i sa kafom , ja kao domaćin zamolim sve prisutne da ustanu , uzmem parče slavskog kolača , izgovorim Očenaš , zatim umočim kolač u vino i ugasim sveću i tek onda imam pravo da sednem sa gostima i da se i sam poslužim . Inače ja kao domaćin slave ne sedam sa gostima nego ih služim zajedno sa mojom ženom . Kada se ugasi Slavska sveća ostaje samo kandilo da gori dokle gosti sede . Sveću ponovo palim za Božić i Uskrs i tada izgori do kraja . Sretna Slava svima koji danas slave Svetu Petku !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima