≫ 

Ovakva operacija retko kad uspeva: Nakon 24h tim od 30 lekara uspešno razdvojio sijamske bliznakinje

Desetomesečne sestre bliznakinje, delile su lobanju, mozak i meka tkiva. Njihov slučaj, nazvan je ''jedan u milion'', zbog retke pojave da se rode ovako spojene bebe.

  • 0

Sestre Abigejl i Mihaela iz Kalifornije, rođene kao craniopagus sijamske bliznakinje , deset meseci su delile mozak, lobanju i meka tkiva.

Ovakvo spajanje blizanaca, veoma je redak slučaj i po statistici se dogodi kod 10 do 20 beba na milion porođaja u SAD-u.

Hirurzi u dečjoj bolnici ,,UC Davis'', napravili su 3D modele glava devojčica, kako bi vežbali izvođenje operacije razdvajanja. Proces je bio veoma kompleksan, trajao je 24 sata a na njemu je radio tim od 30 lekara.

Devojčice su morali da operišu što pre, jer bi svako odlaganje sa sobom nosilo veći rizik. Roditelji su bili u velikoj neizvesnosti ali su imali jaku veru u Boga i tim stručnjaka.

Pored mogućih opasnosti (neadekvatnog funkcionisanja pluća, ugoženih disajnih puteva i sl.), sve je proteklo u najboljem redu.

Devojčice su zdrave, žive i neizmerno voljene.

Pogledajte video na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA