"Zbunjena sam oko toga kako ćemo deliti troškove: Moj muž želi pola novca od mene, ali svoje ne da"

Imate li sličnih iskustava?

  • 7
štednja, novac Foto: Unsplash

Jedna devojka potražila je pomoć oko pitanja koje muči mnogo onih koji tek treba da stupe u brak. Njenu priču vam prenosimo u celosti...

- Dragi prijatelji, želim da postavim pitanje zbog nedavnog komentara svog budućeg supruga za kog treba da se udam u naredne dve godine.

U svim razgovorima koje smo vodili, uvek je govorio o zajedničkom novcu, ali naravno novcu za kuću i decu, a ne za moju odeću, to je jasno rekao.

Nisam pogrešno razumela, ali priznajem da sam bila pomalo zbunjena. Ja sam državna službenica, imam određenu platu, dodatke, itd. Takođe, on ima imovinu svojih roditelja.

Mi ćemo boraviti u njegovoj kući koju ću obnoviti o svom trošku (nismo to jasno rekli, ali nameravam to da uradim, kao što sam mu rekla).

Takođe, štedim novac za nameštaj. On i dalje ima posao frilensera i zarađuje mnogo više novca od mene.

Moje pitanje je kako ću to uspeti posle venčanja? Šta preostaje od zajedničkih troškova? Da li ćemo plaćati i pola-pola za decu? Ja ću zarađivati 1.000 evra, a on 5.000 evra, na primer. Da li je ispravno plaćati po pola troškove?

Ovo sam govorila isto kad smo prvi put izlazili, jer on nije radio. Platila sam kuću u kojoj smo živeli, naravno da tada nisam znala za finansijsku udobnost njegove porodice. Takođe, odgajaću decu, čistiću, kuvaću, nije moguće da oboje budemo karijeristi ako oboje želimo porodicu. Nemam problem s tim, razgovarali smo o tome. Ne smeta mi, imam mnogo diploma, a stekla sam ih za sebe. Dakle, ne smeta mi da se brinem o svojoj porodici, jer radim u državnoj firmi i imaću svoj novac. Ali ja, kao supruga, ne bih trebalo da imam pravo na novac koji će supružnik doneti?

Ne želim da izgledam predatorski, jer nisam, ali pošto sklapam brak, sporazum, ne znam kako da izrazim ono što mislim. Pošto ću oprati dodatne šortseve i čarape, zar ovo ne bi trebalo nekako nadoknaditi?

Da li sam opravdano zabrinuta?

Odgovor psihologa

Ono što mislite da je ispravno. Ne postoji ispravno i pogrešno, samo ono što mislite da je ispravno i pogrešno.

Jedini uslov je da se međusobno dogovorite o tome šta je ispravno. Ako vas nešto izbaci iz ravnoteže, šta god da je, ne ostavljajte to tako i ne pitajte druge da li imate pravo da se osećate kao što se osećate. Sve za šta se odlučite s novcem simbolično je za vašu vezu i oko svega oko čega se ne možete složiti. Ne ulazite u brak ako niste sigurni da razumete šta će se dogoditi i ne čekajte da se venčate da biste videli šta će se dogoditi.

Otvoreno razgovarajte o tome, nema drugog načina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    12. novembar 2020 | 22:28

    Nema tu sreće kad ste već počeli da se dijelite...

  • zvoncica

    12. novembar 2020 | 22:22

    Ma ostavi ga, čuj ti njega, strasno

  • Mima

    13. novembar 2020 | 00:26

    Jel on sklapa brak ili poslovni ugovor? Ne voli te,beži dok mozes.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA