≫ 

Mama iz Paraćina se bori da dete ne nosi masku: Jednu od Đokovića isekla, "Novače, evo da vidiš..."

Majka deteta je navela i da je ona jedina majka u školi u Paraćinu, koju pohađa 812 đaka, koja se bori da joj dete ne nosi masku

  • 41

Mama jednog osnovca koja je objavila video na kom se vidi kako seče makazama zaštitnu masku za lice, izazvala je mnogo bure na društvenim mrežama. Dete je masku dobilo od Fondacije "Novak Đoković", pa zato ova mama u videu, dok seče masku, kaže "E, pa, Novače evo da vidiš šta mi radimo sa tvojom maskom". Pa kad je isekla, rekla: "Tako, evo ti, izvoli, pa je ti nosi".

Time je nedvosmisleno pokazala svoj stav kada je u pitanju nošenje zaštitnih maski, koje više nije na nivou preporuka već se i kažnjava za nenošenje maske u zatvorenom, a to da one štite je dokazano i opšte poznato. Ipak, još ima ljudi koji ne žele da veruju...

Kako je ova mama rekla za Telegraf.rs, šteta zbog nošenja maski, kad su deca u pitanju, je dvostruka, fizička i psihička i objasnila svoj revolt prema maskama.

Majka: Maska ne štiti, a šteti...

- Kakav će biti svet te dece ako ga posmatraju ispod maski? Šteta je već ogromna, a posledice ćemo tek da vidimo. Što se fizičkog aspekta tiče, iako nikad nisam stavila masku, u svakodnevnom sam kontaktu sa ljudima koji nose masku i žale se na vrtoglavicu, infekcije, a neki su pozitivni na virus, oni koji su masku uredno nosili, što znači da maska ne štiti, a šteti. Koliko tek šteti deci koja su u razvoju? Iz navedenog je i revolt prema maskama - rekla nam je ova mama.

U situaciji kada je u Srbiji iz dana u dan sve više novoobolelih i preminulih, kada se bolnice pune, a lekari i krizni štab apeluju da se pridržavamo tako jednostavnih mera prevencije kao što su nošenje maske i socijalna distanca, sve je više i sukoba među "strujama", među onima koje nose masku i ozbiljno shvataju zaštitu sebe od drugih, ali i drugih od sebe i onih koji ove prve zovu imenima poput "brnjičari".

Jedino njeno dete ne nosi masku

Majka deteta je inače navela i da je ona jedina majka u školi u Paraćinu, koju pohađa 812 đaka, koja se bori da joj dete ne nosi masku.

Ona je objavila i fotografiju učiteljice koja detetu navodno nije dala da u školu uđe bez maske, ali je objavu u međuvremenu uklonila, jer, kako je navela, "nije joj bio cilj da privuče toliki broj ludaka i psihopata sa komentarima izuzetno uvredljive sadržine, već je imala za cilj da skrene pažnju na nešto što se svakom roditelju i detetu može dogoditi".

Komentari na njen video u kom seče masku išli su od onih "Bravo mama!", "Zapali!", pa do "Ovako secite i crevo od respiratora ludaci", "Kakva si ti zatu*ana glupača, dala bih ti da potpišeš izjavu da, u slučaju da se razboliš od kovida, nećeš otići da nekome zauzmeš krevet u bolnici! Jadna deca koju ti vaspitavaš!"

Kako maska štiti?

Da li i koliko maske štite? Ukratko - da. Ali, nisu svemoguće i zato moramo da razumemo kako tačno mogu da pomognu. Potrebno je da se maska pravilno koristi, ali je ključno i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metara, kao i redovna higijena, navodi Zavod za javno zdravlje Batut.

Iste smernice daju i službe za javno zdravlje u Americi, Britaniji i drugim zemljama. Nošenjem zaštitne maske preko nosa i usta blokiramo kapljice koje izdišemo ili udišemo, a u kojima se nalaze virusi. To slikovito potvrđuje i eksperiment snimljen kamerom kojim je utvrđeno da se prilikom izgovaranja jednostavne fraze proizvedu stotine kapljica u rasponu od 20 do 500 mikrometara.

Kada se preko usta stavi tkanina, gotovo sve te kapljice su blokirane.

Kazne za nenošenje

Izmene zakona predviđaju uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana, za čije sprovođenje su nadležni pored sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica.

Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance je 5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica, ali će njihova primena biti brža i efikasnija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    10. novembar 2020 | 23:24

    Maska ne stiti dokazano pa na njima pise ne stiti od kovida 19 sta ste zapenili i napadate zenu koja je u pravu i hoce da zastiti dete da ne udise ono sto treba da izbaci iz pluca

  • Kad..

    10. novembar 2020 | 22:44

    zavrsis medicinu i spec.epidemiologije javi se...do tad,pssst plus kazna za zanemarivanje zdravlja deteta!

  • Nikola

    10. novembar 2020 | 22:58

    To nije majka to je monstrum, nedao bog da se deta zarazi ja bi nju onda u zatvor kad bi se tako nešto desilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA