U Srbiji se beleži samo jedina pozitivna posledica pandemije korona virusa, a evo i koja je

Veći broj novorođene dece tokom kovida

  • 0
trudnoća rode bebe foto: pixabay.com/Telegraf

Porodica je iz pandemije virusa korona izvukla određene benefite, izjavio je danas ministar za brigu o porodici i demografiji Radomir Dmitrović i naveo da je korona ponovo zbližila porodice koje su više vremena provodile zajedno, a kao pozitivna posledica toga povećan je i broj novorođene dece.

Na konferenciji "Uticaj pandemije korona virusa na stanje ljudskih prava u Srbiji" povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Dmitrović je istakao da u Srbiji nije bilo potrebe za posebnim merama za zaštitu porodice i ugroženih grupa u odnosu na vreme pre korone, jer, kako kaže, to pitanje naša država tretira zadovoljavajuće.

- O ugroženosti ljudskih prava u Srbiji ne možemo da govorimo sa negativne pozicije, a to se održalo i tokom pandemije - rekao je Dmitrović.

Pozitivna posledica tokom pandemije je, dodaje on uz konstataciju da će neki reći da je to slučajnost, povećanje broja rođene dece.

Ističe da to povećanje nije zanemarljivo i kaže da je posledica zaštitnih mera vraćanje prodice u okvire u kojma je ona u tradicionalnom simislu poznata u Srbiji.

Zbog korone, navodi Dmitrović, ponovo imamo porodična druženja, vikend ručkove, večere, druženje dece i odraslih bez mobilnih telefona, kao i supružnike koji su više zajedno nego ranije...

- I posledica toga je veći broj novorođenih - ističe ministar.

Primećeno je, dodaje on, i da nam je kovid period doneo snažniju empatiju i viši stepen suosećanja sa ljudima koji sami sebi ne mogu da pomognu ili pripadaju ugroženim grupama u društvu.

Kao pozitivnu posledicu korone, Dmitrović navodi i to da je ona svima promenila poglede na život i pokazala u kojoj meri možemo da budemo ranjivi.

- Pokazala nam je da smo zrno pšenice koje može da bude pomereno ili samleveno i da ne možemo ništa da uradimo - podvukao je Dmitrović.

Ono što je bilo najviše ugroženo tokom korone, kaže on, jeste kretanje i putovanje.

Ministar navodi da ono što nije bilo dobro tokom korone i što je, kako kaže, bilo iskorišćeno u sticanju određenih poena čak i u sferi politike, jesu protesti protiv epidemioloških mera.

- Kada su primenjene mere došlo je do jednog talasa protesta koji su čak završili na ulici. Govorili su da se tim merama ugrožavaju ljudska prava i da one nisu potrebne, a bilo je i teorija zavera da je to maltretiranje nemoćnih grupa - navodi Dmitrović.

Međutim, dodaje, za kratko vreme ispostavilo se da je to bio opravdan potez Vlade Srbije i navodi da oni koji su tada kritikovali te mere, sada traže da se ponovo uvedu tako strože mere u cilju suzbijanja širenja virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA