Vodič za dobre žene iz '50. izazvao buru u javnosti: "Mora da zna gde joj je mesto i ne sme da kuka"

Ovako je nekada izgledao "recept za srećnu porodicu i dugovečan brak"

  • 20
Žena pije kafu u kuhinji, devojka, domaćica, kuhinja Foto: Shutterstock

Vodič iz 1950-ih koji otkriva kako bi žene trebalo da se ponašaju prema muževima postao je viralan na društvenim mrežama.

Imperativ u Vodiču bio je da "žene ne smeju da  kukaju i da uvek imaju spremno piće za svoje muškarce".

Od žena se više ne očekuje da budu poslušne domaćice koje samo kuvaju, čiste i čuvaju decu, ali '50. je bila sasvim druga priča...

U izdanju časopisa Housekeeping Monthly iz 1955. godine objavljen je "Vodič dobre žene", u kom je detaljno opisano kako žena treba da vodi dom i ponaša se prema mužu - navodeći: "Dobra žena uvek zna svoje mesto".

Za Božić se od žena očekivalo da će zapaliti vatru, a zatim čekati da im se muževi vrate s posla.

- Tokom hladnijih meseci u godini treba da se pripremite i zapalite vatru da bi on mogao da se opusti - navodi se u ovom priručniku.

Domaćice Pixabay.com

Ženama je savetovano da uvek "imaju spremnu večeru" kada se muškarac vrati kući, uključujući i prazničnu gozbu.

U vodiču je navedeno i da žena ne sme da se žali ako muž kasni, pa čak i ako se ne pojavi cele noći.

- Pripremite mu hladno ili toplo piće - jedno je od upustava.

Autor vodiča detaljnije savetuje ženama da "uzmu muževljev kaput kad uđe u kuću i izuju mu cipele".

Žene bi trebalo da govore "umirujućim tonom", uz ovu preporuku:

- Pustite njega da priča - setite se da su njegove teme razgovora važnije od vaših. Neka veče bude njegovo. Nikada se nemojte žaliti ako dođe kući kasno ili izađe na večeru ili na druga mesta za zabavu bez vas - piše u priručniku.

- Ne postavljajte mu pitanja o njegovim postupcima, niti dovodite u pitanje njegov integritet. On je gospodar kuće i kao takav uvek će svoju volju vršiti pošteno i ispravno. Nemate pravo da ga ispitujete - izričito je navedeno u "Vodiču za dobre žene".

Žena, domaćica Pixabay.com

Čak i ako ne izlazite, uvek bi trebalo da se i sami pripremite, navedeno je u vodiču u kom se, takođe,  savetuje ženama da odvoje 15 minuta da se odmore, doteraju šminku i budu "svežeg izgleda".

"Žene bi trebalo da se pobrinu da deca budu vaspitana, umivaju se, peru ruke i češljaju kosu, ali i da nauče svoju decu da budu tiha", savetovano je u "Vodiču za dobre žene".

Od žena se, takođe, očekivalo i da dom izgleda uredno, što znači da počiste nered i dečije igračke, razbacane knjige i odeću, ali i da završe sa decom školske zadatke.

Sve navedeno objašnjeno je kao "recept za srećnu porodicu i dobar brak". "Vodič za dobre muževe" pedesetih godina, naravno, nije postojao.

Kako, iz vašeg ugla, danas izgleda dobra žena, a kako dobar muž? I šta je najvažnije za sreću jedne porodice i dugovečan brak? Podelite sa nama kroz komentare!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    13. decembar 2020 | 13:33

    Ja kao muško kažem da je ovo dno dna. Nisu žene robinje niti se udaju da nekome služe nego iz ljubavi i poslovi se moraju podeliti. Ko kaže da je ovo ispravno savetujem psihoterapiju...

  • Maki

    13. decembar 2020 | 12:11

    A šta ćete vi, jadni "junaci" da radite? Još da je mlatite ako sličajno piće nije dovoljno hladno... Uvek i zauvek se potencira da žena mora da bude potčinjena sluškinja, plus deca. FUJ!!!

  • Hoce da gazduju

    13. decembar 2020 | 14:48

    Zene su bile robinje a muskarac gazda. Sada su zamenili mesta,sto danas ne valja za muskarce. Zene lutaju,ne rade,ne kuvaju,idu u nocne provode a muskarci rade,dodju kuci kuvaju,bave se decom a zena po komsiluku ili na fejsu. I to nije u redu. Oboje da rade,da se bave decom,zena da kuva a muz muske poslove. Ali na zalost zene ove mlade,su nacisto raspustene i zasto onda da se zene a i nemaju s kime. Ulicarje i lencuge nikom ne teebaju. Zalosno,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA