Manje razvoda, ali i novih brakova u Srbiji u 2020: Koga je korona zbližila, a koga razdvojila?

Brojke su naizgled bolje, ali za to postoji nekoliko objašnjenja

  • 4
Par muškarac žena izolacija samoizolacija maske krevet Foto: Shutterstock

2020. biće zabeležena u istoriji kao godina koja nam je donela pandemiju virusa SARS-CoV-2. Virus korone počeo je da hara krajem 2019. godine, odakle je svoje putovanje krenuo iz kineskog grada Vuhana, a onda se proširio čitavim svetom.

Niko i ništa nije bilo pošteđeno, tako da su usledile mere koje su nas navele na sasvim novi način života. Period karantina, rada od kuće i ograničenog kretanja i putovanja, onlajn nastave stavio je na testove mnoge porodične odnose, kao i emotivne veze.

U nameri da saznamo da li je ova istorijska 2020. godina promenila i način na koji gledamo bračne odnose, obratili smo se Republičkom zavodu za statistiku iz kojeg smo dobili više nego zanimljive podatke.

Manje novih brakova, ali i manje razvoda

Razvod, brakovi, Statistika za 2019. i 2020. Ilustracija: Nikola Jovanović

Naime, primetan je i osetan pad zaključenih brakova, ali ovaj podatak ne čudi, budući da se "najlepši dan" proslavlja uz veći broj zvanica, prijatelja i rodbine, što situacija izazvana virusom korona nije dozvoljavala.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj sklopljenih brakova, iako podaci za 2020. nisu potpuni, znatno je niži, a na tabeli se jasno uočava ovaj pad u aprilu mesecu gde je zabeleženo samo 174 zaključena braka, što je daleko niža brojka u odnosu na prethodnu godinu u kojoj je bilo 2.032.

Istog meseca, kada institucije nisu radile ili su radile ograničeno, a kada je na snazi bio policijski čas, vidi se i pad u broju razvoda. Ipak, kriva od juna meseca kreće uzlaznom putanjom u odnosu na prethodnu godinu.

Kako je pandemija uticala na bračne odnose prokomentarisao je i psiholog Aleksandar Kontić koji smatra da je korona virus nesumnjivo stavio bračne odnose na ispit uprkos, naizgled "boljim" brojkama.

- Korona je bračne zajednice stavila na ispit. Ako ranije u porodici ili braku bilo konflikata i krupnog nerazumevanja,  sad je došlo do suočavanja sa svim stvarima koje nisu funkcionisale. Čak su i harmnični brakovi u vreme pandemije imali dosta prepreka i problema, ali mislim da im je to bio i potsticaj da se u nevolji drže zajedno, a tamo gde su brakovi imali neke "pukotine" one su se sudarile sa novim izazovom - ističe psiholog Kontić.

Kontić je takođe konstatovao da je čitava situacija za sve bila krizni period, pa nije isključeno da su se supružnici u stabilnim brakovima još više zbližili, a tamo gde su bili disfunkcionalni odnosi, ova situacija je samo doprinela razdoru.

Takođe, psihoanalitičar ističe da je u prethodnom periodu bilo mnogo više potražnje za psihoterapijom.

- Nedavno je predsednik  Svetske psihoanalitičke asocijacije, u kojoj je uz 33 države sveta i Srbija član, najavio se  posle pandemije virusa nastupiti nova pandemija psiholoških problema - zaključuje on u razgovoru za "Telegraf".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oni

    25. decembar 2020 | 13:32

    Ja se ozenio u avgustu,uz propisane mere ,nas deset u restoranu i bili je prelepo.

  • Valerija

    27. decembar 2020 | 17:31

    Svi iz komšiluka se posle polic časa razveli a imAju decu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA