• 5

"Blackout" izazov odnosi živote: Psiholog savetuje kako da naučite dete da kaže "ne" opasnim igrama

, Telegraf

"Deca ne umeju da naprave pravu procenu rizika, što može da dovede do tragedije", kaže sagovornica Telegrafa

  • 5
foto Pixabay

Ilustracija; foto Pixabay

Dečak (9) kojeg su roditelji juče pronašli obešenog u njegovoj sobi u beogradskom naselju Rakovica najverovatnije je izgubio život zbog učešća u „Blackout izazovu“ na društvenoj mreži TikTok.

Tragično stradalo dete pronašli su unesrećeni roditelji koji su, prema nezvaničnim informacijama, na kratko otišli u nabavku, a onda po povratku nisu mogli da uđu u stan. Pozvali su policajce i vatrogasce da preko terase uđu u stan i vide šta se događa. Usledio je šok kada su videli dete koje se obesilo o krevet na sprat.

Zbog istog „izazova“ pre nekoliko dana u Italiji je preminula i desetogodišnja devojčica. Pronašla ju je petogodišnja sestra u kupatilu porodičnog doma.

Ne shvatajući opasnost „igre“, u trenucima kada su sami, a u želji da „adekvatno odgovore na trendove“ i budu prihvaćena i popularna među vršnjacima, deca se upuštaju u po život rizične „izazove“ koji, nažalost, često rezultiraju najstrašnijim ishodom.

Šta je „Blackout izazov“ i zašto je popularan?

Ovaj „izazov“ podrazumeva da deca stave sebi kaiš oko vrata, stežu ga i snimaju taj čin mobilnim telefonom sve dok ne padnu u nesvest. „Igra gušenja“ ili kako se još zove „Izazov onesvešćivanja“ je, nažalost, trend među mališanima.

Deca koja gledaju snimak najpre se smeju, potom bivaju uplašena da li će se njihov drug ili drugarica povratiti iz nesvesti, a sve se završava divljenjem i „ohrabrivanjem“ kako je „junak izazova“ ispao „pravi car“, „neuništiv“, „hrabar“, „Bog“...

Želju da prate i učestvuju u „izazovima“ objašnjavaju jednom jedinom rečju – drama. Uzbuđenje koje bi trebalo da osete zbog pobede u nekom sportskom takmičenju deca su zamenila adrenalinskim uzbuđenjem zbog „hodanja po žici na ivici života i smrti“.

Europe Tech Regulation

Foto: Tanjug/AP

Zbog tragedije koja se dogodila devojčici u Palermu, u Italiji je trenutno blokiran pristup TikToku korisnicima čija starost ne može da bude definitivno dokazana.

Pogrešna procena rizika

O motivima najmlađih da se uključe u „izazove“ na društvenim mrežama razgovarali smo sa psihologom Brankicom Šaljić Milenković.

- Neretko se dešava da deca, zbog loše procene rizika, prihvataju učešće u internet izazovima, igricama i zadacima, a onda se to pretvori u tragediju – kaže za Telegraf psiholog Brankica Šaljić Milenković.

- Što je dete mlađe, to je njegovo poimanje posledica, odnosno konačnosti nakon nekog čina lošije procenjeno. Nekad se igra ili eksperiment završe loše, pa nažalost i sa najtragičnijim ishodom, jer dete ne može da sagleda sve potencijalne opasnosti onoga što radi.

Sagovornica Telegrafa podseća da nije dobro ostavljati da malo dete bude dugo samo kod kuće:

- Deci svašta padne na pamet, a procena rizika kod njih nije još razvijena kako treba. Nažalost, upravo zbog loše procene rizika dešavaju se i tragedije.

Roditelji, proveravajte mobilni telefon vašeg deteta!

Psiholog savetuje da bi roditelji u 21. veku trebalo da budu tehnološki pismeniji i da s vremena na vreme „pročešljaju“ telefon deteta.

- Trebalo bi da budu upoznati sa kim se dete dopisuje, šta gleda, koje sajtove posećuje, šta prati od aplikacija i da razgovaraju sa detetom o tome da nije svaka ideja koju vide na mrežama nužno dobra ideja – ističe psiholog.

Kako da prijavite „izazov“

Mreža TikTok, koja je za kratko vreme stekla ogromnu popularnost upravo među decom i tinejdžerima, sada ohrabruje korisnike da prijave sve one koji učestvuju u ovom “izazovu”, u nadi da će to sprečiti njegovo širenje.

Da biste prijavili „Blackout izazov“, trebalo bi da kliknete na belu strelicu na desnoj strani snimka, a onda da pritisnete “report”. Potom možete da izaberete kategoriju “Suicide, Self-harm and Dangerous Acts” (samoubistvo, samopovređivanje ili opasni postupci).

Ukoliko vidite da neko učestvuje u ovom „izazovu“ ili ohrabruje učešće, odmah prijavite taj profil.

Video: Nisu deca kriva za bizarne izazove, pošto je danas sve izazov na koji odgovaraju čak i poznati

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA ♎

    Šta će deci u tom uzrastu mobilni?! Deca ne znaju da pišu, bukvalno brkaju slova u petom razredu, loše se izražavaju, jedva sklope prosto-proširenu rečenicu.. sve zbog zavisnosti od mobilnog, mozak im je ispran.. a sad se još i ove strahote dešavaju.! Roditelji moraju biti svesni kakvo je zlo mobilni i više nadzirati decu i upozoravati ih! Ali, izgleda da je nečija zarada važnija, bez obzira na kobne posledice.. sve postaje obesmišljeno i bolesno.

  • majalena

    Roditelji su odgovorni.Ne moze jedno dijete da ima pristup nekoj drustvenoj mrezi, a da roditelj ne kontrolise i ne “drobi” uvijek sta nikako ne smije da se radi, koje su opasnosti koje ih vrijebaju...

  • DARKO 100%

    Dolaskom interneta i demokratije doslo je do jednog veceg dela drustva do iskrivljene svesti i devivijatnog ponasanja,to ce nas stalno pratiti u ovoj dzungli nekontrolisane mase,sve dokle ne odluci onaj ko treba ,sve se moze urediti pa i to ,ali mi smo nemocni jer neko drugi je tvorac ove zabave uopsteno sve sto je na internetu neko ko ce odluciti kad ce biti dosta

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima