Roditelji, budite oprezni: Predmet koji je deci na dohvat ruke može da bude poguban po njih

Kad dete proguta takozvanu dugme bateriju, ona počinje da se topi i da gori u jednjaku, što može da se završi fatalno

  • 0
Pray for Reese Hamsmith Foto: Facebook/Pray for Reese Hamsmith

Krajem oktobra prošle godine, malena Riz, sedamnaestomesečna devojčica počela je teško da diše. Njena majka Trisa odmah je reagovala i devojčicu odvela kod pedijatra koji je rekao da se verovatno radi o nekoj infekciji koja malenoj onemogućava normalan protok vazduha.

Nedugo posle toga, Trisa je primetila da na daljinskom upravljaču nedostaje tzv. dugme baterija. Odmah je reagovala i malenu Riz odvela u hitnu pomoć. Nažalost, to je bio trenutak kada su saznali da je baterija napravila rupu u jednjaku.

- Kada progutate tzv. dugme bateriju, ona počinje da se topi i na neki način da gori - objasnio je lekar roditeljima i ukazao da je ovakva pojava mnogo češća nego što bi to iko pomislio, prenosi Today.

Malena Riz se nije oporavila i preminula je nekoliko nedelja kasnije.

Devojčica je, inače, bila veoma veselo dete, a onda je najednom postala letargična, što je njenu majku odmah i podstaklo da je odvede u hitnu pomoć i reaguje. Takođe, glas malene Riz postao je prigušen i piskav. Pedijatar joj je dao lekove za alergiju i dao roditeljima uputstvo da se vrate u ponedeljak.

Kada je Trisa primetila da nedostaje baterija iz daljinskog upravljača, reagovala je brzo, malenoj je napravljen rentgenski snimak i poslata je na operaciju na kojoj je baterija i odstranjena.

- Gutanje baterije može prouzrokovati ozbiljne povrede kod dece, a posebno ako ona dospe u jednjak. Zbog njegove strukture baterija se često zaglavi i onemogućava normalno disanje. Jednjak ima dva uska dela, na početku i na kraju, i baterije se često zaglave baš u jednom od njih - objasnila je dr Emili Durkin i dodala da tako zaglavljena baterija počinje "da gori" i uništava tkivo.

Pray for Reese Hamsmith Foto: Facebook/Pray for Reese Hamsmith

Na taj način stvara se rupa u jednjaku, što dovodi do komplikacija.

- To je jednostavno katastrofalna povreda za dete koja zahteva operaciju i hranjenje uz pomoć cevi - objasnila je doktorka.

Posle operacije Riz je puštena na kućno lečenje, ali posle samo nekoliko dana njeno stanje se pogoršalo i ponovo je smeštena u bolnicu. Tada je na pregledu otkriveno da je baterija napravila rupu kroz dušnik i jednjak, i da je praktično fomiran "tunel" kroz koji prolazi vazduh, te devojčica nije mogla da diše, jede i pije.

Ris je potom dobila sondu uz pomoć koje je dobijala hranu, ali se, nažalost, posle tog dana više nije probudila.

Majka želi da se priča njene devojčice čuje i spreči druge tragedije

Zbog tragedije koju je doživela, Trisa želi da se za priču njene kćerke čuje kako bi podigla svest o tome koliko ove baterije mogu biti opasne. Kako je navela, ona se nada da će uticati i na proizvođače istih, odnosno da će ih učiniti manje opasnim.

- Trebaju nam sigurnije baterije, ali i sigurniji pokopci za njih, tako deca neće moći da otvaraju aparate i povrede se. Deca nam umiru i moramo učiniti sve što je u našoj moći da ovo dođe do roditelja i proizvođača - kazala je ona.

Trisa, inače, pokreće i organizaciju pod nazivom "Zbog Risi" koja će se zalagati za sigurnije baterije, a o napretku iste će deliti informacije na Fejsbuku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA