Bračni par proveo zajedno 66 godina: Preminuli od korone u razmaku od 15 minuta

Bili su zajedno do poslednjeg trenutka, zajedno su se i oprostili sa ovim svetom

  • 1
Bill Esther Ilnisky, bračni par Foto: Tanjug/AP/Sarah Milewski

Bil i Ester Ilniski proveli su gotovo sedam decenija zajedno kao hrišćanski službenici i misionari. Boravili su na Karibima i Bliskom Istoku, pre nego što su 40 godina propovedali na Floridi.

Biti jedno bez drugog za njih je izgledalo nezamislivo. Dopunjavali su se.

- Kada su ovog meseca umrli od kovida u bolnici u okrugu Palm Bič, to je možda bio skriveni blagoslov - rekla je njihova kćerka Sara Milevski, iako je to za nju bio težak dvostruki gubitak.

Njen otac imao je 88 godina, a majka 92. Njihova 67. godišnjica venčanja bila bi ovog vikenda.

- Dirljivo osećanje je znati da su otišli zajedno - rekla je Milevska i dodala da joj roditelji mnogo nedostaju.

Bil Ilniski je odrastao u Detroitu, odlučivši sa 16 godina da svoj život posveti Bogu. Propovedao je u obližnjim crkvama i bio mu je potreban pijanista. Prijatelji su predložili Ester Šabaz - tako je počela njihova ljubav.

- Kada ju je zaprosio, rekao je da joj ne može obećati bogatstvo, ali joj je obećao ispunjen život pun avanture - navela je neuteška kćerka koju su usvojili kada je imala dve godine.

I zaista je bilo tako, živeli su jednu veliku avanturu. Nakon godišnjice venčanja preselili su se na Jamajku zaljubivši se u ostrvo. Tamo su ostali deceniju kako bi vodili crkvu u zalivu Montego. Odatle ih dužnost zove 1969. godine u Liban.

Ali 1975. tamo je izbio građanski rat između hrišćanske i muslimanske frakcije, a Bejrut, glavni grad te države, postao je ratište. Dva puta su bombe eksplodirale ispred njihovog stana - prva je oborila Saru iz kreveta, druga je srušila njenog oca na zemlju.

Bill Esther Ilnisky, bračni par Foto: Tanjug/AP/Sarah Milewski

- Mama je mislila da je mrtav, celu noć smo se skrivale u kupatilu da bi nas ujutru dočekali rafali koji su pogodili sve stanove osim našeg. Pripisali smo to molitvi - priseća se Sara.

Pobegli su 1976. godine, kada su američki marinci evakuisali Amerikance, uhvativši poslednji avion.

Ubrzo nakon njihovog povratka u Sjedinjene Države, Bil Ilniski postao je pastor u hramu Kalvarije u Palm Biču. Njegova supruga osnovala je Esther Network International, čiji je cilj bio da nauči decu da se mole.

Bil Ilniski povukao se pre tri godine i iako je bio fizički zdrav, imao je demenciju. Njegova supruga je i dalje vodila svoju molitvenu mrežu putem Zoom-a.

Kada se proglašena pandemija korona virusa, par je preduzeo mere predostrožnosti. Ester je ostala kod kuće, a Bil je povremeno izlazio.

Sara i njen suprug posetili su njene roditelje u februaru, na majčin rođendan. Nekoliko dana kasnije, Ester je pozlilo. I njoj i Bilu dijagnostikovan je virus korona, zbog čega su hospitalizovani 27. februara.

Bili su u istoj bolničkoj sobi. Iako su prognoze bile dobre, bolest ih je na kraju ipak pobedila.

Sara se oprostila sa njima kroz prozor, s natpisom "Volim te". Izgledali su kao kad su spavali, njen otac je ležao na desnoj strani, a majka okrenuta prema njemu. Klimnuo bi glavom dok je kćerka pričala; njena mama je pokušala da govori, ali nije mogla.

U 10:15 sati 1. marta umrla je Ester Ilniski. Petnaest minuta kasnije za njom je "krenuo" i njen suprug.

- Bili su uvek zajedno, tako su i otišli - rekla je Milevska.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    22. mart 2021 | 16:12

    Lijep tekst bez obzira na tuzan kraj. Dokaz da ljubav postoji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA