Posle hemioterapije imala je minimalne šanse da zatrudni: Nije gubila nadu, a onda se desilo čudo

Lekari su upozorili Megan da zbog teške bolesti neće moći da se ostvari kao majka, ali vreme ih je demantovalo

  • 3
Megan Ennis Foto: Facebook/Megan Ennis

Megan Enis iz Dablina imala je samo 24 godine kada je otkrila da ima Non-Hočkin limfom, malignu bolest limfnog sistema. Jednog jutra, aprila 2017. godine, probudila se sa bolovima u grudima.

Iako nije mislila da je u pitanju nešto ozbiljno, otišla je kod lekara i odmah je poslata u dablinsku bolnicu Mater na testiranje.

- Probudila sam se jednog jutra u aprilu 2017. godine sa blagim bolom na levoj strani grudi. Osećala sam bol samo kada bih duboko udahnula - prisetila se Megan.

Devojka je mislila da ima blagu infekciju grudnog koša ili nešto slično. Međutim, posle testiranja krvi i rendgenskih snimaka, lekari su primetili oštećena pluća i poslali je na dodatne testove, biopsiju i skener.

Strašna dijagnoza

- Dve nedelje kasnije dobila sam dijagnozu da imam limfom, koji je kasnije dijagnostikovan kao difuzni Non-Hočkin B-ćelijski limfom - objasnila je devojka.

Megan je pokušala da ostane pozitivna tokom lečenja - čak i kada je izgled počeo drastično da joj se menja.

- Započela sam hemoterapiju, i već nakon dve nedelje počela je da mi opada kosa, pa mi je mama obrijala glavu. Uopšte nisam nosila periku, bila sam ćelava dug vremenski period - rekla je 27-godišnjakinja.

Devojka se borila iz sve snage i odlučila da nikako neće da dozvoli da joj rak oduzme radost života.

- Ne tvrdim da nisam imala teške i loše dane, ali mi je pozitivan i otvoren stav mnogo pomogao tokom lečenja - istakla je Enis.

Megan Ennis Foto: Facebook/Megan Ennis

- Medicinske sestre, lekari i osoblje u bolnici Mater su neverovatni. Upoznala sam mnogo ljudi tokom lečenja, što mi je pomoglo da ostanem pozitivna - iskrena je Megan.

"Nećete moći da rodite dete"

Međutim, najteže joj je pala činjenica što nije mogla da zamrzne jajne ćelije pre hemioterapije, što je u tom trenutku za Megan značilo da verovatno nikada neće moći da ima svoju decu.

- Kad su mi rekli da imam rak, nije mi ni palo na pamet da hemoterapija može da utiče na plodnost - rekla je mlada devojka.

Lekari su joj rekli da zamrzavanje jajnih ćelija nije opcija, pošto je rak bio izuzetno agresivan.

- To je za mene bilo najteže. Nije mi smetalo što sam izgubila kosu ili što sam se ugojila od lekova... Nisu mi smetali ni drugi neželjeni efekti hemioterapije, ali činjenica da ne mogu da postanem mama u potpunosti me je slomila - kaže Megan.

Srećom, u novembru 2017. godine, Megan je rečeno da je u remisiji i nekoliko meseci kasnije upućena je na dodatne testove.

- Posle nekoliko nedelja dobila sam ne tako dobru vest da je nivo plodnosti mog tela, otprilike isti kao 45-godišnjakinje. To nije baš nešto što devojka od 24 godine želi da čuje - prisetila se teških vremena mlada mama.

Megan Ennis Foto: Facebook/Megan Ennis

S obzirom na to koliko je malo vremena prošlo od lečenja, Megan nije izgubila nadu. Vratila se na testiranje februara sledeće godine. Međutim, rezultati se nisu poboljšali, a lekari su joj rekli da njen organizam nije kompatibilan za vantelesnu oplodnju.

Sin je stigao iznenada

Upravo zato, devojka nije mogla da veruje kada je, nekoliko meseci kasnije, saznala da je trudna sa svojim "malim čudom".

- Trebalo je da se moj partner Eron i ja vratimo na kliniku u septembru, i da vidimo kakve mogućnosti još postoje, ali sam zatrudnela u junu 2019. godine -  rekla je devojka i dodala:

- Bio je to tako nadrealni trenutak kada smo saznali.

Lekari su bili veoma skeptični, znajući medicinsku istoriju devojke, a Megan se nadala da će trudnoća proći normalno. Na kraju, marta 2020. godine, par je dobio sina, malog Tajga, nekoliko dana pre nego što je Irska uvela karantin zbog pandemije korona virusa.

Megan Ennis Foto: Facebook/Megan Ennis

- Ne mogu da opišem kako sam se osećala kada se Tajg rodio - potpuno nadrealan doživljaj. On je moje najveće dostignuće, ponekad se preispitujem da li stvari radim ispravno, ali gledajući njegovo srećno, nasmejano lice kad se probudi i pre nego što ode u krevet, deluje mi da bar nešto radim kako treba - ushićena je srećna mama.

Na pitanje da li ima savet za ljude koji su nedavno dobili dijagnozu raka, Megan kaže:

- Pokušajte da ostanete pozitivni i pronađite stvari koje će vas nasmejati i razvedriti tokom lečenja. To će vam najviše pomoći da steknete snagu za borbu protiv ove opake bolesti. Razgovarajte sa ljudima, nemojte prikrivati svoja osećanja. Slušajte svoje telo, ako mislite da nešto nije u redu, proverite. Imate samo jedno telo, čuvajte ga.

Megan kaže da ju je bolest naučila da ceni male stvari u životu, i da nikada ne izgubi nadu, čak ni onda kada situacija deluje bezizlazno.

- Nikada ne znate šta vam donosi sutra - zaključila je mlada mama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA