Spava malo, brzo uči, nezavisno je: 10 stvari koje pokazuju da imate natprosečno inteligentno dete

Ako ste se ikada zapitali da li je vaše dete naprednije od svojih vršanjaka, obratite pažnju na sledeće znake koji na to ukazuju...

  • 0
Dete škola učenje Foto: Shutterstock

Svakom roditelju je njegovo dete najlepše, najbolje, najpametnije...Ipak nadarena deca se često izdvajaju od svojih vršnjaka i svoje sposobnosti pokazuju na različite načine što ukazuje na napredni razvoj.

Nadareni mališani često imaju i viši IQ od prosečnog, tvrdi i psiholog dr Kahina Luis koja sprovodi testiranje dece na Floridi. A, objašnjavajući kako uočiti nadarenog mališana, dr Mimi Veliš, psiholog i rekla je da se to često svodi na sitnije detalje.

- Do predškolske dobi, opšti znak nadarenosti može se pokazati na iznenađujuće detaljnim ili naprednim crtežima, na primer na karti grada gledanom iz ptičje perspektive. Takvo dete će reći puno stvari o svom crtežu, ako ga pitate - rekla je ona, prenosi The Sun.

Ako ste se ikada zapitali da li je vaše dete naprednije od svojih vršanjaka, obratite pažnju na sledeće znake koji na to ukazuju...

 1. Brzo uči 

Prema Kahini Luis, jasan pokazatelj da je dete pametnije od svojih vršnjaka je koliko brzo uči.

Darovita deca imaju tendenciju da brže shvataju stvari, a to vidimo u nizu aktivnosti poput čitanja, pisanja i opšteg rešavanja problema.

Dečak čita knjigu Foto-ilustracija: Shutterstock

2. Koristi komplikovane reči

Ako vaše dete brzo bogati svoj vokabular, to bi mogao biti znak da je nadareno. Mališani često ne koriste čitave rečenice dok govore, ali nadarena deca često zapamte komplikovane reči i upotrebljavaju ih.

3. Znatiželja i želja za učenjem

Pametna deca češće preispituju stvari i pitaju se zašto su takve kakve jesu. dr Mimi Veliš rekla je da su nadarena deca često vrlo znatiželjna i sa lakoćom upijaju nove informacije.

Ta znatiželja ih pokreće da uče, i oni su "vrlo motivisani da razumeju više o svetu oko sebe". To bi moglo rezultirati završetkom škole pre druge dece kao rezultat bržeg upijanja informacija.

4. Rano čitaju

Nadarena deca obično počinju da čitaju mnogo brže od svojih vršnjaka, a često i sama sebe podučavaju.

dete, uči, čita, devojčica, kod kuće Foto: Pixabay.com

Bolje prepoznaju slova i bolje prepoznaju uzorke zvuka, pa često mogu čitati složenije tekstove od vrlo rane dobi.

5. Neverovatno pamćenje i prepoznavanje

Neka nadarenija deca mogu da rešavaju zagonetke ili da brže prepoznaju uzorke od drugih. To se, na primer, može uočiti u recitovanju rasporeda ili gledanja na sat na analognom časovniku.

Možda će moći da recituju knjigu koju su pročitali od reči do reči ili da otpevaju svaku reč pesme na radiju. Uopšteno, često imaju neverovatna sećanja i potreban im je mnogo manji broj ponavljanja nego njihovim vršnjacima, kako bi nešto zapamtili.

6. Kreativnost

Još jedna osobina česta kod nadarene dece su kreativne veštine koje ne biste očekivali za dete te dobi.

To bi mogli biti preterano složeni crteži ili slike koje su naprednije nego što bi se moglo očekivati ​​od deteta, a koji proizlaze iz bujne mašte.

Dete, crta slika, crtež Foto: Tanjug/AP

7. Imaju puno energije i manje spavaju

Uobičajeno je da mala deca dremaju tokom celog dana, ali prema rečima stručnjaka, naprednija deca često su neobično živahna i spavaju manje od ostalih slične dobi.

Štaviše, sa toliko toga što im se događa u mozgu, nadarena deca ponekad se mogu opisati kao "naporna", rekla je Kahina, i mogu burno da reaguju kada im je dosadno.

Dete krevet devojčica Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Mogu biti i svesniji svoje okoline i uvek traže nešto što će da ih zabavi. To takođe znači da imaju sposobnost dužeg fokusiranja, dok većina mališana ne može da ostane dugo na jednom mestu.

8. Vrlo su nezavisni

Daroviti mališani često su vrlo nezavisni, na primer insistiraju na samostalnom oblačenju od druge godine starosti, ili pripremi sopstvenog doručka.

Ova potreba za nezavisnošću može da stvori i neke probleme, pogotovo ako su mama ili tata u žurbi.

9. Napredne veštine rasuđivanja

Jednom kada progovore, mališani će se pokušati da se raspravljaju kad nije po njihovom. Ali pametnija deca često imaju izvanredne veštine rasuđivanja i mogu se raspravljati mnogo bolje od svojih vršnjaka.

Takođe, imaju sposobnost promišljanja stvari, a napredne veštine rasuđivanja znak su visoke inteligencije.

10. Osetljivi su i empatični

Prema stručnjacima, izuzetno bistra deca imaju tendenciju da budu neobično osetljiva i empatična.

To takođe znači da bi mogli da budu perfekcionisti i da ih jako pogađa kada nešto urade pogrešno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA