Ovih 8 stvari su roditelji 80-ih dopuštali deci, a danas su za većinu nezamislive

Iako će i sami roditelji današnje dece potvrditi da je njihovo detinjstvo bilo opuštenije, većina ne bi mogla da zamisli da svojoj deci dopusti ono što su oni radili

  • 7
Dete, deca, brat, sestra, braća Foto: Pixabay

Daleko od toga da su roditelji osamdesetih godina prošlog veka bili neoprezni ili neodgovorni. Međutim današnje mame i tata imaju mnogo veći i bolji pristup informacijama i najnovijim istraživanjima, nego što su to njihovi roditelji imali.

Iako često izgleda da je detinjstvo osamdesetih godina bilo bezbrižno, većina današnjih roditelja ne bi mogla da zamisli da svojoj deci dopusti ono što su oni radili.

Ovo su samo neke od stvari koje su današnjim roditeljima nezamislive...

1. Puštali su decu da sama ostanu kod kuće

Pre nekoliko desetina godina, bilo je prilično uobičajeno za roditelje da ostave svoju decu samu kod kuće dok se ne vrate sa posla. Mnogo dece dolazilo je kući iz škole, obavljali su kućne poslove, neki su čak započinjali i pripremu obroka sebi.

Ovih dana, većina roditelja maloj deci ne dopušta ni da sami budu u kupatilu, a posebno ne bi šestogodišnjake ostavili da budu sami kod kuće.

2. Puštali su decu da voze bicikl bez kacige

Nije da kacige nisu postojale, nego ih deca nikada nisu nosila, ali ni roditelji se nisu toliko zamarali hoće li dete pasti. Deca koja su nosila zaštitnu kacigu na glavi ili bilo kakve štitnike na kolenima i slično, definitvno su bila u manjini.

Dete, bicikl Foto: Pixabay

Mališani na biciklima sada moraju da nose zaštitne kacige za vreme vožnje, a do 12. godime i zakonski je određeno da moraju biti u pratnji osobe starije od 16 godina.

Ukoliko se dogodi da bude povređeno dete koje samo vozi bicikl na javnom putu, roditelj može da dobije i kaznu zatvora. Osim toga, roditelji su itekako svesni stravičnih priča o povredama mozga jer su o njima svakodnevno izvešteni. 

3. Vozili su ih u automobilu bez sedišta za decu

Da, sedišta za decu su postojala i tada, ali većina roditelja ih nije upotrebljavala. Roditelji su danas toliko uplašeni svih mogućih i nemogućih scenarija da su autosedišta jednostavno obavezna oprema u svakom automobilu.

Devojčica, dete, spava u kolima automobilu sediše bebi Foto-ilustracija: Shutterstock

Osim toga, i Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje obavezu korišćenja dečijeg sedišta u automobilu kako bi dete bilo sigurnije.

4. Puštali su decu da se igraju bilo gde

Danas, ne da roditelji ne puštaju decu da se sama igraju, već i paze gde se deca igraju i sa čim se igraju. Posebno zaštićene ljuljaške i igračke od posebnih materijala. Obične sprave za igru u parku postale su zaštićene, a podloge na kojima se nalaze prilagođene mališanima.

Dete, deca, brat, sestra, braća Foto: Pixabay

Roditelji 80-ih ne bi videli decu po par sati dok bi se ona bezbrižno igrala po kraju.

5. Nisu se toliko zamarali onime što deca jedu

Tih godina, važno je bilo biti praktičan i da dete nije gladno. Ovome je dosta pomagala činjenica da je zdrava hrana bila mnogo dostupnija, a roditelji imali više vremena da se posvete kuvanju. Današnji roditelji često su primorani da deci daju gotove obroke, da posegnu za pekarom kao za rešenjem.

vrtić deca ishraha rucak jede dete Foto: Shutterstock

Ipak, postoje i oni roditelji koji do tančina proučavaju sastojke, drže do količina i satnice kada se obeduje.

6. Puštali su decu da piju vodu iz creva

Nekada, kada deca ožedne, bez problema su pila vodu iz creva za baštu, direktno sa česme i slično. Ipak, ispostavilo se da to nije najsigurnija opcija zbog otrovnih hemikalija koje se u crevima mogu naći.

Danas roditelji posebno vode računa da deca napolju piju flaširanu vodu, a u domaćinstvima je česta pojava bokala sa filterima ili prečišćivača.

7. Puštali su stariju decu da čuvaju svoju mlađu braću

Ranije su roditelji puštali svoju stariju decu da čuvaju mlađu braću ili sestre.

Dete, deca, brat, sestra, braća Foto: Pixabay

Danas, da roditelji ne puštaju osmogodišnjake da sami ostaju sa trogodišnjacima, već njihovu decu čuvaju odrasle i proverene osobe.

8. Puštali su decu da gledaju upitne filmove na televiziji

Tih godina deca su na televiziji gledala sve i svašta, a neretko se dešavalo da do osnovne škole znaju napamet najpopularnije romantične ili horor filmove. Danas pored toga što postoje roditeljske kontrole, na televizijskim sadržajima tog tipa naznačeno je koja je starosna granica.

Dete, deca, televizija, tv Foto: Pixabay

Pazi se što se gleda i koliko se gleda, a mnogo roditelja ne želi ni da bebe budu u istoj prostoriji dok je u pozadini neprimeren sadržaj, a kamoli starija deca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    2. april 2021 | 12:31

    Sam sam isao u vrtic i u skolu.Jeo sam jabuku sa korom(kazu roditelji u kori su svi vitamini).

  • Ja

    2. april 2021 | 12:57

    Zato su današnja gradska deca postali debili zavisni od tv-a i kompjutera, i koja nisu sposobna za samostalan način života ni kada napune 20 godina. Deca sa sela imaju mnogo više slobode, odgovornosti, snalažljivosti i sposobnosti od gradske dece baš zato što se pripremaju za život kakav jeste,

  • NN

    2. april 2021 | 14:07

    Skoro sve sa ove liste rade i moja deca sad (4 i 7 god) ne tako drasticno kao kada sam ja bio dete i naravno dosta sam oprezniji nego nekad moji roditelji ali deci dajem veliku slobodu a jako malo vremena ispred ekrana.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA