3 načina na koji mame mogu da se izbore sa svakodnevnim stresom

Poslovne, kućne i obaveze oko dece kod žena mogu da izazovu anksioznost, što loše utiče i na njihov kvalitet života, ali i na vaspitanje mališana

  • 0
Majka, postnatalna depresija Foto: Shutterstock

Roditeljstvo je jedan od najvećih izazova s kojim se oni koji su se odlučili na ovaj veliki korak suočavaju. U vremenu u kome žene, pored uloge majke imaju i karijere, ali i kućne poslove, nerealno je očekivati da budu „savršene mame“.

Posledice koje svakodnevne obaveze i stres ostavljaju na psihu majki nisu male, pa su one prinuđene da traže izvor snage unutar sebe i načine kako da ne posegnu za neprihvatljivim vaspitnim metodama i smanje nervozu.

Ako ste već imale težak dan na poslu ili imate neki zdravstveni problem i stres, veća je verovatnoća da će vas neko neadekvatno ponašanje dece izbaciti iz takta i navesti da viknete umesto da im objasnite blagim tonom i s ljubavlju ono što od vas traže.

Prirodno je da ste od toliko obaveza premoreni i često nervozni i anksiozni. To se dešava i najjačima.

Ukoliko potisnete tu tešku emociju ili od nje trenutno odvratite pažnju, ona će vas sačekati "iza prvog ćoška" i eksplodirati poput bombe, praveći haos svuda oko vas.

Vikaćete, psovati, pa kada se smirite okriviti sebe zbog nagle reakcije i  galame koju ste upotrebili kao vaspitnu metodu.

Da li povremeno imate osećaj da ćete eksplodirati od svog tog pritiska?

Da biste se rešili ovakvih situacija, potrebno je da uradite tri stvari kako biste vratili samopouzdanje i stabilnost u roditeljstvu.

1. Govorite o svojim potrebama

Možete reći deci da vam je potreban mir i postaviti svoje granice u odnosu na vaš prostor. To bi značilo da igru mogu da prenesu u drugu prostoriju.

Morate ih naučiti da ne koriste agresiju i viku. Porodicu i prijatelje uputite da im više ne poklanjaju predmete koji izazivaju agresivna i bučna ponašanja.

Razgovarajte sa decom i partnerom o svojim potrebama i zatražite od njih razumevanje i podršku. Dajte prioritet ličnom razvoju i uzmite vreme da se osamite, bilo da se radi o kratkoj šetnji da razbistrite misli ili o vremenu za odmor u samoći.

Majka i dete Foto: Shutterstock

2. Naučite da se nosite sa bukom

Ako ste nervozni i smeta vam buka, stavite slušalice i pustite neku muziku koja vam prija i koja će smanjiti intenzitet buke koju ukućani prave.

Izađite napolje i prepustite se prirodi. Usmerite pažnju na drvo, nebo, pticu… Ovo će dati vašem mozgu odmor od haosa i omogućiti vam da se opustite.

3. Konsultujte profesionalce

Ako shvatite da ne možete sami da se izborite sa stresom i da tonete sve dublje u nervozu i  anksioznost iz dana u dan, potražite pomoć psihologa ili psihoterapeuta.

Oni će vam dati savet kako da se izborite sa svakodnevnim stresom i vratite mir i samopouzdanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA