Vaspitanje devojčica: 6 stvari koje bi trebalo da uradite ako imate kćerku

Istraživanja su pokazala da devojčice već od šeste godine počinju da veruju  da su manje talentovane i vredne od dečaka

  • 13
Lazareva subota, vrbica, cvece venci od cveca devojcice deca Foto: Shutterstock

Večito pitanje koje muči one koji imaju decu je kako ih vaspitati, da li i gde greše kao roditelji.

Na dečijim rođendanima i okupljanjima česta tema koju zapodenu mame i tate je da li je teže odgajati devojčicu ili dečaka. Roditelji koji su učestvovali u tim debatama znaju kako to izgleda i da su mišljenja uglavnom podeljena.

Ako uzmemo u obzir kulturu i podneblje na kome živimo, neke mame i tate su sklone da misle da je "veća umetnost" od vaspitanja dečaka vaspitati devojčicu koja će biti sigurna u sebe kao odrasla i samostalna žena.

Dečaci, skloni su da zaključe, imaju neke druge "nezgodacije", ali ipak imaju i sreće, jer još  živimo u "muškom" svetu.

Istraživanje objavljeno u časopisu Sajans 2017. godine pokazalo je da devojčice već od šeste godina počinju da veruju da su  manje talentovane i vredne od dečaka, pa su zbog toga manje ambiciozne i ne trude se sa slede svoje snove.

Stručnjaci su podelili šest bitnih saveta kako da vaša princeza jednog dana bude sigurna i samosvesna žena, koja sluša svoje srce i sledi veliki san da postane sposobana, samostalna  i zadovoljna.

 1. Pazite kako birate igračke 

Monoge devojčice ranijih generacija odrastale su igrajući se barbikama, koje su im postale ideal ženske lepote. Ove lutke su imale sve - idealnu kluću, savršenog muža i savršenu garderobu.

Neizostavne su bile i tipične “ženske” igračke, poput kuhinja i plastičnih kućnih aparata - usisivača, miksera…

Kroz te igračke u svesti devojčica gradio se model kakva bi žena trebalo da bude i čime bi trebalo da se bavi. Generacije koje su tako odrastale formirale su model žene "za kuću".

Između te u svesti formirane domaćice i uspešne poslovne žene postoji uglavnom nepremostiv jaz.

Daleko od toga da bi pomenute igračke trebalo potpuno izbaciti iz upotrebe, kažu psiholozi, ali svakako da im je potrebno dodati neke kao što su mikroskopi, teleskopi, lopte, slagalice...Time izbegavate da svoju malu damu stavite u kalup i unapred pretpostavljate da voli roze boju i “ženske” poslove.

Neophodno je naći ravnotežu i ponuditi joj mogućnost izbora, i u isto vreme joj dozvoliti i da kaže šta je izabrala i poštovati njen izbor.

 2. Čitajte joj priče o hrabrim ženama

Bajke na kojima u odrastale neke ranije generacije devojčica odavno su prevaziđene u vaspitanju.

Vreme i svet se menjaju, pa se tako menjaju i potrebe dece. Prošlo je vreme kada su devojčice kroz bajke stvarale romantičnu sliku princa, koji bi trebalo da dođe i da ih "spasi" i sa kojim će im život biti čaroban.

U međuvremenu i odgoj dečaka je promenjen, pa će princ svakako izostati, a devojčica bi trebalo da nauči da može da živi srećna i diše punim plućima i bez očekivanja da joj poljubac njenog princa život pretvori u bajku.

devojčice čitaju foto: pixabay.com

Čitajte joj bajke, ali joj čitajte i knjige o ženama junakinjama koje su menjale svet, savetuju psiholozi.

Knjige za decu poput onih o velikim  naučnicama kao što je Marija Kiri, prvoj ženi koja je letela u kosmos Valentini Tereškovoj, pesnikinjama, modnim kreatorkama i svim ženama koje su bile samostalne i uspešne takođe su dobrodošle.

Ukoliko i ovakvu literaturu uvrstite u ono pto čitate vašim kćerkama, podstičete ih da ostvare svoj puni potencijal.

Podstičite njenu kreativnost i maštu. To će se dugoročno isplatiti, jer su kreativne osobe, kako psiholozi tvrde, otvorenije prema okolini, samouverenije, hrabrije, zrelije, pokazuju inicijativu, imaju osećaj za humor i upornije su na putu do postizanja cilja.

 3. Pričajte zajedno o njenim jakim stranama 

Motivišite vašu devojčicu da priča o tome šta zna i o vrednostima koje ima.

Počnite od fizičkog izgleda. Prvo joj vi recite kako je  lepa, a onda je pitajte šta joj se kod nje najviše sviđa. Posle fizičke lepote, pređite na razgovor o njenim vrlinama i talentima.  Možda će vam reći da voli da crta. Ako to podržite,, postoiji mogućnost da se u njoj rodi neka nova Frida Kalo.

Možda ćete otkriti talenat za poeziju ili glumu u razgovorima s njiom, a možda će ih, što je još važnije, spoznati ona sama.

Njene vrline i talente zapišite na papir u drugom licu jednine i naučite  je da se vrati i pročita ih,  ako zna da čita, ili joj vi pročitajte svaki put kada bude imala loš dan.

4. Omogućite joj pustolovine u prirodi

Skakanje po baricama, hvatanje žaba, skupljanje kamenčića, pentranje po drveću nisu samo aktivnosti rezervisane za dečake.

majka, ćerke, devojčice Pixabay.com

Boravak u prirodi i istraživanje  devojčici će omogućiti razvoj motoričkih i kognitivnih veština, a ujedno je naučiti da bi trebalo da istražuje i ima otvoren um za nova saznanja.

5. Naučite je da se život sastoji od uspona i padova

Svaka devojčica će jednog dana naići na prepreke na putu odrastanja. Biće ranjena, iskusiće nepravdu, neće uspeti da ostvari cilj koji je zacrtala...

Lekcija koju na početku mora da savlada je da je pad deo života i da posle njega mora da ustane, otrese prašinu i krene dalje. Nemojte joj stavrati privid da će biti lako, jer neće.

Potrebno je da joj objasnite da će joj se dešavati situacije u kojima će izgubiti najbolju drugaricu, doživeti izdaju ili dobiti lošu ocenu, ali da je dovoljno jaka da krene dalje.

 6. Budite joj uzor

Najvažnije od svega u vaspitanju je da devojčicama budete uzor.

Uzaludan je sav trud, ako roditelji koji je odgajaju nisu neustrašivi, ne znaju da se zauzmu za sebe, da iskažu svoje mišljenje…

Razumljivo je da niko, pa i  nijedna majka ili otac ne mogu svakodnevno da budu puni energije i da gaje decu po priručnicima za vaspitanje. Ali, smisao i jeste u tome da shvati da su joj slabosti dozvoljene.

Rasplačite se pred njom, ali joj posle toga pokažite da ste ponovo ustali. Obrišite suze, sredite se i prošetajte sa svojom devojčicom. Takva situacija će joj pokazati da su žene mnogo snažnije nego što misle.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ihhh

    10. maj 2021 | 16:50

    Vidi vam se po velicini populacije 😂😂😂

  • Перагеније

    10. maj 2021 | 22:10

    Идеално за англосексонце - данас им се полови и не разликују. Само наставите!

  • Žena

    10. maj 2021 | 18:33

    ZNA SE DA JE ŽENA ZA KUHINJU I ŠERPU.ŠTA ONA IMA DEUGO DA RADI DA ČUVA DECU I BRINE O KUĆI.ŽENA JE DOVOLJNO DA IDE DO OSAM RAZREDA U ŠKOLU.DA SE UDA DO 18 GOD I DA RAĐA DECU.KAKVE KOMŠINICE I RODBINA A KAMOLI RODITELJI.ZABORAVI TO.TVOJ PROSTOR JE KUHINJA I MOŽEŠ DA GA UREĐUJEŠ PO MERI.ŽENA MORA DA SLUŠA MUŠKARCA I POŠTUJE SVE ŠTO NAREDI.E TO JE ŽENA.I JA SAM ŽENA.PRVO KADA DOĐE SA POSLA MUŽ OPEREM MU NOGE PA MU POSTAVIM RUČAK.KAKVE DEPILACIJE I TUŠIRANJA SVAKI DAN.PA NEIDEM DA SE PROVODIM.JEDNOM NEDELJNO KUPANJE I TO JE UREDU.SVE PRIRODNO.JA SAM PRAVA ŽENA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA