• 6

Rodila je 11-oro dece i ne namerava da stane: "Naša porodica je srećna, želimo da nas bude još više"

Otkako se udala, nije prošla godina a da Kortni Rodžers nije bila u drugom stanju

  • 6
Courtney Rogers, 11 dece u 10 godina

Foto: Instagram/Courtney Rogers

Kortni (36) i Kris (32) Rodžers oduvek su želeli da imaju veliku porodicu. Danas imaju jedanaestoro dece i kažu da bi želeli da dobiju makar još jedno.

Žive u okrugu Santa Fe u Novom Meksiku. Venčali su se 2008. i od tada su izrodili 6 dečaka i 5 devojčica - Klint (11), Klej (9), Kejd (8), Kali (7), Keš (6), blizance Kolt i Kejs (5), Kalena (4), Kejdi (3), Korali (23 meseca) i Karis (šest meseci). Kortni je bila najstarija od šestoro braće i sestara, a budućeg muža Krisa koji ima devetoro mlađih braće i sestara upoznala je 2007. godine u crkvenom kampu u Džordžiji. Otkako se udala, samo devet meseci nije bila trudna.

Par, čiji su mesečni troškovi samo za hranu oko 1.200 američkih dolara, odlučio je da deca ne idu u školu, već da uče od kuće. Žive na ranču koji ima 12 hektara, a jedini izvor prihoda je plata „glave porodice“.

U januaru su morali da prestanu sa odlascima na izlete i u restorane, jer im je to predstavljalo pozamašan trošak – oko 1.000 dolara mesečno.

Deca nose nasleđenu odeću i obuću, a majka Kortni, koja nije zaposlena, otkriva da uglavnom kupuje na akcijama kako bi uštedela novac.

- Ljudi su me kritikovali što imam toliko dece koja su jedna drugom do uveta – kaže Kortni.

- Oni koji pitaju kako mogu svojoj deci da posvetim dovoljno pažnje obično su oni koji decu šalju u školu. Ne razumem njihovu logiku, ja se bavim svojom decom 24 sata dnevno.

Obrazovanje kod kuće znači da svaku lekciju može lako da prilagodi deci i da ih ujedno ne prisiljava da satima mirno sede, kao što to moraju da rade deca koja odlaze u školu.

Kortni, takođe, podučava lokalnu decu u nedeljnoj školi u crkvi; otkriva da ponekad ima četvoro dece koja čekaju da bi im dala zadatke iz matematike dok ona najmlađim naslednicima menja pelene.

- Nikada nisam patila od jutarnjih mučnina. Obožavam da budem u drugom stanju, da imam što veću porodicu, da razmišljam o tome kakva će biti beba koju ću roditi i kakvo ću joj ime dati. Suprug i ja ne koristimo zaštitu od trudnoće, ali ne iz verskih razloga; ja jednostavno ne volim da pijem tablete – otkrila je Kortni.

Jutra u njihovoj porodici su, kaže ova mama, najluđa, ali ni ostatak dana ne prolazi bez dinamike:

- Ustajemo rano, oko pola osam, i počinjemo sa pripremama za dan. Starija deca imaju zadatke i kućne poslove koje obavljaju i tako nam pomažu. Uglavnom svi učestvujemo u spremanju ručka; popodne mlađa deca idu na spavanje, a starija ili odmaraju ili rade domaće zadatke. Kris obično dolazi kući kasno popodne i svi smo zajedno na večeri; najčešće pravim tortilje, jagnjetinu ili picu.

Uprkos tome što Svetska zdravstvena organizacija preporučuje razmak od 18 do 24 meseca između trudnoća, Kortni se toga ne pridržava.

- Prvu bebu sam rodila kad sam imala 25 godina i tad nisam mislila da ću tako brzo roditi toliko dece. Ali, svoju porodicu ne bih menjala ni za šta na svetu – decidna je ova mama.

Praznici u domu ove 13-člane porodice su vrlo živopisni, veseli i bučni.

- Već od novembra počinjemo da pripremamo poklone jedni za druge. Sva deca za Božić dobijaju pidžame i tradicionalne čarape napunjene poklonima. Dom kitimo barem mesec dana pre praznika, kako bismo stvorili svečanu atmosferu – prepričava Kortni.

Ona i njen suprug otkrivaju da ne bi voleli da ostanu na jedanaestoro dece.

- Bar još jedno da rodim – čežnjivo kaže ova hrabra mama.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    Hm, radjam decu a ne zelim da idu u skolu. Sta ce ta deca sutra raditi?

  • Bane

    Bravoooo

  • Masala...

    Sve dok sami hrane i podizu decu, neka radja...ne zavise od socijalne pomoci,pa neka sami planiraju velicinu porodice. Vidi se da su srecni, zato svaka cast ovoj majci!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima