≫ 

"Ista si otac, ništa nemaš na mene": Zašto nas nervira kad dete "pokupi" osobine drugog roditelja

Nije retkost da roditelji s prezirom govore o osobinama koje su deca nasledila od onog drugog, bez razmišljanja o tome kako to utiče na mališane

  • 1
Majka mama ćerka svađa Foto: Shutterstock

Partnerski odnosi, uveliko je poznato, utiču na porodičnu situaciju, a često se nezadovoljstvo zajedničkim životom ili ogorčenost koju partneri osećaju jedno prema drugom manifestuju na načine koji mogu da štete zdravom razvoju dece .

Verovatno ste bili u prilici da vidite žene koje otvoreno negoduju kada im neko kaže da je dete "isti otac". Nešto ređe tako reaguju i muškarci.

Nije retkost da i sami roditelji  s prezirom govore o osobinama dece koje su nasledile od drugog partnera.

Naravno, postoje i one situacije kada je mama ponosna što čuje da joj dete liči na partnera.

To kako će se majka odnositi u situaciji kada neko za njeno čedo kaže da je “pljunuti otac” i obrnuto, kako za Telegraf kaže psiholog Ljubica Bogetić, zavisi od odnosa među partnerima.

- Ukoliko su odnosi među partnerima loši i postoji netrpeljivost, smetaće im i osobina koju primete kod deteta, a koju je ono nasledilo od onog drugog - kaže za Telegraf psiholog Ljubica Bogetić.

- To je češći slučaj kada su partneri razvedeni, ali se takve situacije dešavaju i u narušenim odnosima u  braku.

Odnos prema nekim osobinama koje je dete nasledilo od oca zavisi od emocija koje majka gaji prema ocu deteta i obrnuto.

- Postoje i situacije kada je žena ponosna što njeno dete liči na oca. To je uglavnom u odnosima u kojima vladaju ljubav i harmonija među partnerima. U drugoj situaciji, kada se majkama to ne dopadne, uglavnom se odnosi na neku osobinu koja ih je iritirala uglavnom kod bivšeg partnera, zbog čega su se najčešće i razvodile - objašnjava psiholog.

Zanimljivo je da je "ljutnja" zbog nekih osobina koje je dete nasledilo od partnera karakterističnija za žene, nego za muškarce. One su sklonije da negoduju i da pokazuju da im se to ne sviđa.

Devojka, momak, mladic, par, raskid, problem, svadja Foto: Shutterstock

- To se češće odnosi na osobine i temperament, nego na neku fizičke karakteristike. Ali ono o čemu je potrebno da u tim situacijama vodimo računa je kako će to dete doživeti. Deca nemaju mogućnost, jer su uglavnom mala, da shvate da se to odnosi isključivo na jednu osobinu. Oni su skloni da izvuku pogrešan zaključak da ih mama ili tata ne vole, jer nisu dovoljno dobri. Osećaju da je nešto kod njih pogrešno, ali nisu sposobni da to ne dožive lično - ističe sagovornica Telegrafa.

Ona napominje da je važno imati svest da je vaš partner u toj situaciji otac vašeg zajedničkog deteta i da je neminovno da će dete od njega naslediti neke osobine ili temperament.

- Sasvim je prirodno da je dete neke osobine ili temperamet koji se jednom roditelju ne dopadnu nasledilo od drugog. Ali to nije razlog da majka ili otac oštro i neprijatno izražavaju nezadovoljstvo time i da na taj način dovode dete u situaciju da se oseti odbačeno i manje vredno.

Većinu osobina koje neko smatra neadekvatnim moguće je korigovati vaspitanjem, koje igra odlučujuću ulogu u formiranju karaktera - zaključuje Bogetić.

Video: Otac istrenirao psa da nadgleda ćerku dok radi domaći: Čik zabušavaj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    13. maj 2021 | 18:46

    Nemoze dete znati sta je nasledilo od roditelja ali roditelji mogu se potruditi da dete vaspitaju u dobrom duhu kreativnost i samostalnostii kroz odrastanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA