• 1
 ≫ 

5 tipova baka i deka: Kako utiču na vaspitanje unuka i šta deca pamte iz druženja sa njima

 ≫ 

Deke i bake su najlepši ukras svakog detinjstva, a njihova ljubav je često presudna za srećno odrastanje mališana

 • 1
Baba i deda sa unucima

Foto: Shutterstock

Ko nije rastao sa bakom i dekom, kažu, ne zna šta je prava radost detinjstva. Sve što roditelji ne dozvoljavaju, kod njih je dopušteno mališanima.

Uglavnom, oni sa unucima proživljavaju "drugo detinjstvo" i u većini slučajeva uživaju u onim stvarima za koje nisu imali vremena sa svojom decom.

Bake i deke su čarobnjaci kod kojih je zagarantovano uživanje većini dece i bez obzira na to koliko je njihova uloga u porodici aktivna, deca koja su obasuta njihovom ljubavlju imaju više samopouzdanja.

To koliko bake i deke mogu da budu značajni za odrastanje i koliki je njihov uticaj na formiranje ličnosti mališana, potvrđuje i priča bivšeg američkog predsednika Baraka Obame. On je, govoreći o svojoj baki, kazao da ga je ona naučila odgovornosti i odricanju, što su neophodne osobine na putu uspeha.

Da su bake i dede junaci porodica, pokazuju i istraživanja.

Deca koja imaju sreće da odrasatju uz pažnju i ljubav baka i deka, ispostavlja se, kasnije u životu imaju veće samopouzdanje, komunikativnija su i lakše podnose poraz.

- Deke i i bake mogu preuzeti i vaspitnu ulogu - tvrdi gereontolog Bernis Nongarten i ističe da ih možemo podeliti u pet tipova, prema tome kako se ponašaju s decom i koliko učestvuju u vaspitanju unuka.

 

1. Klasični tipovi

Na "klasične" tipove deda i baka roditelji se mogu osloniti ako je potrebno da pričuvaju unuke ili ako im je potrebna bilo kakva vrsta pomoći. Rado se druže s unučićima i pomažu svojoj deci, ali se ne mešaju preterano u vaspitanje.

 

2. Zabavni drugari dece

Deda i baka koji su usmereni na to da zabavljaju unuke, igraju se s njima, luduju i smeju se, uživaju u tome da budu izvor zabave. Svaki put kad provode vreme sa svojim mališanima, videćete ih kako jure okolo s klincima, pevaju i igraju se.

Deka, unuka

Foto:Pixabay

 

3. Drugi "mama i tata"

Oni ponekad preteruju u brizi o unucima i ponašaju se kao da roditelji ne znaju da brinu o deci.
Često žele da donose odluke koje se tiču unuka, od toga u koju će školu dete da bude upisano do toga s kim mu je dozvoljeno da se druži.

 

4. Porodični mudraci

Oni su glave porodice koje dele mudre savete i kontrolišu roditeljsku generaciju. Mogu biti nenametljivi, odnosno da daju sugestije i savete samo onda kad procene da je to potrebno i da je od pomoći, a ponekada mogu biti i naporni.

 

5. "Daleki rođaci"

Ove bake i deke su retko sa unucima, najčešće samo za praznike, pa ih deca nekada doživljavaju kao strance. Često novčano pomažu roditeljima, ali se ne mešaju u njihove odluke, ne dele sitnice sa unucima, pa baš zato deci često ostaju u sećanju kao "daleki rođaci".

 

Video: Boža i Olga proslavili dijamantsku godišnjicu braka, evo koja je njihova tajna

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Boža zemunac

  16. maj 2021 | 16:16

  BOGU HVALA DOBIO SAM NAJVEĆU TITULU U ŽIVOTU. D E D A.

  20
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok