≫ 

Mama deteta koje se zamalo ugušilo upozorava: Jedan predmet iz marketa može da bude smrtno opasan

- Nisam ni primetila kad je moja mlađa kćerka koja je još beba uzela da se igra sa njim - rekla je potresena majka

  • 0
Dete koje plače Foto-kolaž: Shutterstock, Instagram.comtinyheartseducation

U okviru stranice na društvenoj mreži Instagram, koja se bavi zdravljem i bezbednošću dece, jedna mama iz Melburna upozorila je ostale roditelje na potencijalnu smrtonosnu opasnost od žetona za kolica u supermarketu.

Naime, njena kćerka Brijana igrala se u kuhinji, kada je odjednom počela da vrišti, a onda da i povraća. Devojčica se igrala žetonom za kolica iz jednog supermarketa. Gvozdeni žeton bio je zakačen za ključeve, ali je otpao, a zbog svog oblika i veličine lako se može zaglaviti u disajnim putevima mališana.

Rentgenski snimak u hitnoj pomoći pokazao je uzrok Brijaninog gušenja, pa su lekari posle manjeg postupka uklonili žeton, i beba je sada, na sreću, dobro.

devojcica gusenje Foto: Instagram.comtinyheartseducation

- Čim sam videla snimak, znala sam da je reč o žetonu. Što je najgore, svojoj starijoj kćerki sam dan ranije rekla da ga baci, jer sam videla da je otpao i da se ona igra sa njim. Nisam ni primetila da je onda mala Brijana uzela da se igra sa njim - rekla je potresena majka.

Medicinska sestra Niki, koja stoji iz Instagram profila na kom je priča podeljena, rekla je da i ovoga puta podseća na opasnosti i sprečavanje nesrećnih slučajeva.

- Sprečavanje gušenja je veoma važno. Budite oprezni kada su deca i predmeti kojima bi mogli da se uguše u pitanju - napisala je ona.

devojcica gusenje Foto: Instagram.comtinyheartseducation

Inače, u Australiji je 2020. godine, čak 11 odsto preminule dece mlađe od 8 godina umrlo od posledica gušenja. U istoj državi 80 ljudi godišnje umre od posledica gušenja.

Najčešći predmeti, smrtno opasni po decu

- Hrana kao što je grožđe ili mini čokoladna jaja

- Novčići

- Klikeri

- Baterije

- Zatvarači za flaše

- Kockice

- Baloni

- Poklopci od hemijskih olovaka

devojcica gusenje Foto: Instagram.comtinyheartseducation

Upozorenje koje je osvanulo u ovom postu otvorilo je diskusiju, pa su mnogi komentarisali kako od grožđa imaju strah.

- Moja deca imaju po pet godina, a i dalje im seckam grožđe - napisala je jedna mama, dok je druga dodala da se slučaj sa Brijanom, pukom srećom, završio dobro.

- Zaboga, i ja imam taj žeton na ključevima. Biću veoma oprezna od sad. Hvala vam što se podelili ovu priču sa nama, neizmerno mi je drago da je devojčica sada dobro.

I mini čokoladna jaja veoma opasna

Inače, ranije ove godine Niki je upozorila roditelje na opasnost od gušenja mini čokoladnim jajima. Savetovala je da se deci kupuju veća čokoladna jaja, koja mogu da se izlome na manje delove.

- Čak 85 odsto smrtnih ishoda gušenjem hranom izazvano je u vreme Uskrsa. Želim da imate to na umu - napisala je tada medicinska sestra.

- Gušenje se dešava tiho i brzo, a brzo reagovanje je pitanje života ili smrti - naglašava Niki.

Video: Policajac spasao devojčicu koja se zamalo udavila u bazenu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA