Starmala deca preuzimaju više odgovornosti: Psiholog otkriva kada bi roditelji trebalo da se zabrinu

Na ozbiljnost i veliku odgovornost deteta utiču faktori kao što su ličnost, redosled rođenja u porodici i kognitivne sposobnosti

  • 0
dete deca Foto:Pixabay

Psiholog Brioni Leo iz Melburna tvrdi da prevelika zrelost dece može biti pokazatelj spoljnog pritiska koji utiče na njihovo ponašanja.

Prema njenim rečima, ozbiljan znak upozorenja je ako je dete previše zrelo i odgovorno za svoje godine.

Brioni kaže da u većini slučajeva neka deca koja su zrelija od druge ne treba da brinu i objašnjava kada je vreme za crvenu zastavicu koja upozorava na opasnost od prevelikih očekivanja roditelja.

Ona tvrdi da na ozbiljnost i veliku odgovornost deteta utiču faktori kao što su ličnost, redosled rođenja u porodici i kognitivne sposobnosti.

Deca koja su prva rođena u porodicama sa više mališana, obično su zrelija i odgovornija od braće i sestara, ali i od njihovih vršnjaka koji nisu u njihovoj poziciji.

Psiholog objašnjava da nivo zrelosti može biti znak za uzbunu ako se dete preterano brine iz praktičnih razloga ili preuzima prekomernu odgovornost.

- To može ukazivati da su se uneli u ulogu roditelja i preuzeli previše odgovornosti, jer zapravo to nisu učinili njihovi roditelji, pa deca kompenzuju njihovu neodgovornost - objašnjava psiholog.

Brioni smatra da deca mogu postati stramala i previše zrela, ako odrasli u njihovom životu nisu u stanju da se nose sa svojim odgovornostima zbog mentalnih ili fizičkih bolesti, neke od bolesti zavisnosti ili problema sa nezrelom ličnošću.

Međutim, smatra da će neka deca preuzeti teret odgovornosti bez obzira na roditeljstvo, objašnjavajući da su ti mališani možda osetljiviji na okolinu oko sebe.

Limfne žlezde, vrat, doktor, deca Foto: Shutterstock

Deca mogu odgovoriti na stres iz okruženja brinući i trudeći se da upravljaju situacijom koja je van njihove kontrole.

Brioni objašnjava da se u kasnijem životnom dobu mogu pojaviti neki problemi sa decom koja su sazrela pre vremena.

Poblemi s kojima se zrela deca suočavaju kao odrasli

- Kao odrasle osobe, mogu se boriti za dobre odnose sa drgima ili preuzimati na sebe ulogu negovatelja. Mogu da imaju problem da artikulišu sopstvene potrebe ili da budu sebični i krenu svojim putem u životu, odlazeći u drugu krajnost, osame i nemarenja za bližnje - ističe ona.

Psiholog savetuje da je važno da roditelji budu otvoreni sa emocionalnim reakcijama svog deteta i da obrate pažnju kako se ono nosi sa različitim situacijama.

- Uverite se da vaše dete ima priliku da sa vama  podeli kako se oseća, da li je zabrinuto i šta se sve s njim dešava - istakla je ona.

Brioni je dodala da bi sa decom trebalo razgovarati i pred odlazak u krevet o svemu onome što im se događalo prethodnog dana.

- Za takve razgovore možete da koristite i vreme dok ih vozite do škole - savetuje psiholog.

Ona je objasnila da će ovi jednostavni koraci osigurati da roditelji budu svesni bilo kakvih promena koje se mogu dogoditi, a tako će izbeći i da deca imaju zbunjujuća i traumatična iskustva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA