Kako da na brz i lak način odviknete bebu od pelena: Trodnevni trening je nova i delotvorna metoda

Pedijatri kažu da se deca za pelene emotivno vezuju, što još više otežava posao

  • 0
beba bebe majka pelene,

Foto: Shutterstock

Za odvikavanje od pelena potrebno je da dete dostigne određenu zrelost koja je neophodna u procesu razvijanja kontrole mokraćnih puteva. Naravno, deca se razlikuju po svemu, pa tako i po ovom pitanju.

Statistika kaže da deca uglavnom postaju zrela i sposobna da kontrolišu fiziološke potrebe između 18. i 24. meseca. Upravo je to vreme kada bi roditelji trebalo da krenu sa odvikavanjem od pelena.

Srećom, savladavanje korišćenja noše ne mora biti dugotrajan proces, i to sve zahvaljujući metodi poznatoj kao "trodnevni trening".

Šta je trodnevni trening?

 

Mnogi roditelji ovu metodu nazivaju i "produženi vikend trening", zašto što je najbolje da proces započnete petkom posle posla i da traje sve do kraja vikenda.

- Tri dana je dovoljno, ali tri dana u kojima ćete se u potpunosti posvetiti svom detetu i ovom treningu. To podrazumeva da nećete da izlazite napolje, niti da primate goste. Ne dajte da vas uznemiravaju neke druge obaveze. U ta tri dana neka sve bude posvećeno učenju vašeg malog deteta na toalet ili nošu. Zato se dobro pripremite - savetuje mama Lora koja je ovaj trening uspešno prošla šest puta sa svojim mališanima.

Međutim, rezultate ne očekujte već prvi dan. Vaše dete će nuždu obavljati svuda, ali to je jednostavno proces učenja.

Prvo što bi trebalo da uradite jeste da zajedno kažete zbogom pelenama. Osmislite neku zanimljivu priču, zašto pelene "idu" i zašto vam nisu više potrebne.

Ključno je da im nudite da piju i jedu hranu sa dosta tečnosti. Na svakih pola sata stavite dete na nošu i ukoliko obavi nuždu, pohvalite ga.

beba bebe majka pelene,

Foto: Shutterstock

Da li je vaše dete spremno za trening?

 

Psiholozi i pedijatri smatraju da ne bi trebalo na silu stavljati decu na nošu, jer može doći do odbojnosti i kontraefekta. Znaćete da je dete spremno onda kada shvati da je pamučni veš udobniji od pelena i da je upotreba noše brža i jednostavnija varijanta.

Ovu su neki od znakova koje će vam kao roditelju pomoći da shvatite da je vaše dete spremno za skidanje pelena.

Želja za čistoćom

 

Dete ne voli da sedi u mokroj i prljavoj peleni, i često vas upozorava da mu je promenite.

Rutina

 

Pedijatri kažu da su deca spremna za trening kada svakodnevno u isto vreme obavljaju nuždu.

Svesnost o telu

 

Vaše dete se sakriva iza kauča kad god bi trebalo da obavi nuždu. To je znak da bi trebalo da započnete proces odvikavanja, jer to znači da dete podsvesno zna da obavljanje nužde u pelenu i nije baš najsjajnija opcija.

Jednom kada vaše dete pokaže ove znakove, možete započeti trodnevnu metodu treniranja.

Beba, pelene

Foto: Pixabay

5 koraka trodnevnog treninga

 

Kada procenite da je vaše dete spremno za prelazak s pelena na nošu, prvo izvršite neophodne pripreme. Utvrdite jasan sistem nagrađivanja i objasnite detetu čemu on služi.

1. Priprema za trening

 

Zajedno sa detetom idite u kupovinu i pustite ga da izabere nošu. Sve vreme mu pričajte kako će od sutra tu obavljati nuždu i predstavljate mu sve na najzanimljivi način.

Pronađite mesto u kući za nošu i pokažite mu kako stvar funkcioniše tako što ćete uzeti medu ili neku drugu igračku i kroz igru objasniti detetu ceo proces. 

2. Ukidanje pelena

 

Mnogi roditelji i stručnjaci preporučuju da dete bude golo tokom trodnevnog treninga. To je zato što ga donji veš može podsećati na pelene, zbog čega bi dete moglo da obavlja nuždu u gaćice.

Beba, pelene, noša

Foto: Pixabay

3. Dajte detetu više vode

 

Nudite mu više tečnosti nego inače. Tako će dete češće morati u toalet, što će samo pomoći u ovom procesu.

4. Sedenje na noši

 

Pričajte sa svojim detetom i objasnite mu da sluša svoje telo i da sedne na nošu kad god oseti potrebu za nuždom. Verovatno ćete morati više da pazite na detetovo ponašanje, ali ono će vam pokazivati suptilne znakove.

5. Rutina je važna

 

Svako jutro stavite dete na nošu, to isto uradite pre i posle dremanja, posle jela i pre spavanja. Na ovaj način dete će steći rutinu i posle par puta samo će tražiti da ga stavite na nošu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA