• 0

7 pitanja kojima razvijate međusobno poverenje sa decom: Postavite ih mališanima pred spavanje

Ako ste roditelji kojima je stalo da sa svojim potomcima ostvari blizak odnos, komunikacija od malih nogu je ključ uspeha

  • 0
Deca, dete, roditelji

Foto: Pixabay

Težnja skoro svakog roditelja je da se emotivno poveže sa svojom decom i da stekne njihovo poverenje.

Ukoliko se uspostavi odnos poverenja, deca će biti otvorenija u pokazivanju osećanja, a naročito strahova.

Međutim, roditeljima često nije lako da sa decom izgrade takav odnos, što zbog mnogo obaveza, to i zbog toga što teško nađu način, ali i pravi trenutak kada bi s mališanima trebalo da razgovaraju tako da ih to vodi u pravcu sticanja poverenja.

Psiholozi tvrde da je najbolji momenat da sa decom razgovarate onaj kada ih smestite u krevet, neposredno pre spavanja.

Preporuka stručnjaka je da ovakvu komunikaciju sa decom počnete od njihove treće godine, jer ćete na taj način do polaska u školu izgraditi odnos poverenja.

Oni navode da postoji 7 korisnih pitanja  koja, ako koristite u svakodnevnoj komunikaciji sa svojim mališanima, mogu da prodube poverenje i učine vas bliskijim.

Ta pitanja bi trebalo da se odnose na aktivnosti i osećanja koja su deca imala tokom dana.

 

1. Koji ti je bio najlepši deo dana?

Postavljanje ovog pitanja omogućava vašoj deci da ožive osećanja koja imaju kada razmišljaju o svom omiljenom delu dana.

Kad ovo pitanje postavite svojoj deci, pokazujete interesovanje i pobuđujete radosna osećanja. To, takođe, pruža vašoj deci priliku da razmisle o srećnim trenucima dana neposredno pre nego što zatvore oči.

 

2. Ko je najljubaznija osoba koju si danas sreo?

Podsticanje vašeg deteta da razmišlja o ljubaznosti neposredno pre spavanja na kraju će mu stvoriti naviku da traži i prepoznaje ljubaznost u ljudima.

Traženje dobrote s namerom omogućiće mališanu da bude svesno svog potencijala da bude ljubazno u životu. Podsticanje dece da razmišljaju o ljubaznosti takođe će otkriti i njihovu ljubaznu stranu ličnosti.

 

3. Koji momenti su ti danas bili najgori?

Određivanje tačnih trenutaka u danu zbog kojih se vaše dete oseća loše je nešto što svaki roditelj treba da vežba. Stvoriće odnos poverenja između vas i vaše dece, omogućiti im da izraze svoja osećanja, čak i o stvarima o kojima ne žele da razgovaraju.

U redu je razgovarati o negativnim stvarima, poput lošeg izbora, neodgovornosti ili nepoštovanja, jer su sve to realne stvari u životu koje će im se sigurno dogoditi.
Vraćajući ih u te te loše trenutke pomoćićete im da nauče koji su načini za rešavanje sličnim situacija u budućnosti.

Deca, dete, roditelji

Foto: Pixabay

 

4. Zbog čega si se danas osećao sigurno, a zbog čega ne?

Razgovor o stvarima zbog kojih se vaše dete oseća sigurno pomoći će vam, kao roditelju, da znate kako da izgradite njegovo samopoštovanje i samopouzdanje.

Takođe, spoznaja stvari zbog kojih se nisu osećali bezbedno podstaći će vašu decu da dođu kod vas i otvore se o sličnim stvarima u budućnosti.

 

5. Imaš li neka pitanja o današnjem danu?

U ranom dobu, deca prirodno imaju puno pitanja. Ohrabrujte ih da podele bilo kakvu nesigurnost, da vam postave pitanje o svemu što ih muči.

To će vam pomoći da izgradite odnos poverenja sa njima. Vežbanje ove navike daće vam mogućnost da za njih  napravite "siguran prostor" u koji će oni uvek dolaziti sa bilo kojim pitanjima koja mogu da imaju.

 

6. Šta te je danas naljutilo?

Vaše dete se možda bori sa nečim što ga ljuti, ali nećete znati šta ga muči ako ga direktno ne pitate.

Dakle, traženje od dece da razgovaraju o stvarima koje ih ljute pomoći će im da nauče kako da izraze emocije.

 

7. Šta si danas učinio najlepše za nekoga?

Čak i ako tog dana nikome nisu učinili ništa lepo, postavljanjem ovog pitanja pre spavanja vaša deca će biti stimulisana da u budućnosti učine nešto lepo za neku osobu. I jedva će čekati da podele to iskustvo sa vama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok