≫ 

"Dete mi je uništilo život, žalim što sam ga rodila": Majka podelila javnost emotivnim priznanjem

- Beba je apsolutno uništila moje fizičko i mentalno zdravlje i nemoguće je da zamislim vreme u kom ću opet biti srećna - podelila je mlada mama svoje roditeljsko iskustvo

  • 12
Majka, postnatalna depresija Foto: Shutterstock

Za novopečene roditelje dolazak bebe na svet predstavlja neizmernu sreću i otvaranje novog poglavlja života. Pa ipak, proširenje porodice ne dočekaju svi s jednakom radošću.

Trudnoća i porođaj dovode do značajnih hormonskih promena kod majke, kao i do novih zahteva za prilagođavanjem i kod majki i kod očeva, pa nije isključeno da se kod roditelja jave emotivni problemi.

Statistike pokazuju da najmanje deset odsto žena doživi određeni stepen anksioznosti ili depresije posle porođaja. Simptomi uključuju tugu, nemir i nedostatak koncentracije.

Međutim, neke majke duži vremenski period ne mogu da se prilagode ulozi koja im je dodeljena, pa zažale što su uopšte i rodile bebu.

Tako je i jedna mama odlučila da podeli svoje iskustvo i upozori one koji planiraju porodicu da to baš i nije tako jednostavno kao što im se možda na prvi pogled čini.

U anonimnoj objavi na forumu za roditelje, žena je priznala da se kaje što je rodila dete. Otišla je toliko daleko da je ljudima koji razmišljaju o tome da imaju decu savetovala da to ne čine ili da budu svesni rizika i odgovornosti koja ih čeka.

- Ukoliko razmišljate o detetu, nemojte! Ukoliko želite bebu, budite svesni da vam to može uništiti život - napisala je ova žena.

roditelji, beba Foto: Freepik/pch.vector

Dalje naglašava da sedmomesečnog sina voli više od svega, ali da bi ipak volela da se vrati životu kakav je imala pre.

- Toliko žalim zbog bebe. To je apsolutno uništilo moje fizičko i mentalno zdravlje i nemoguće je da zamislim vreme u kom ću opet biti srećna. Nekad sam bila živahna, zanimljiva i zabavna osoba - priznaje ona.

Ovim priznanjem, mlada mama je podelila javnost. Dok su je neki žustro osudili, drugi su je podržali.

- Žao mi je što se tako osećaš. Majčinstvo je brutalno i zastrašujuće i ja sam proživela isto - napisala je jedna žena, dok je jedan muškarac napisao kako bi trebalo da je bude sramota:

- Stidi se! On bi trebalo da bude tvoja svetla tačka, a ne ponor kakav ti opisuješ.

Međutim, neki ljudi su joj sugerisali da potraži stručnu pomoć, jer takvo ponašanje podseća na postporođajnu depresiju.

- Nemojte je osuđivati. Verovatno ima postporođajnu depresiju, kao i mnoge druge žene. Sve se da rešiti, ne brini - savetovala je jedna žena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    30. jun 2021 | 17:01

    Nismo svi isti… i ovo je skroz ok. Nismo svi ni za decu, ali zatucani Balkan, pritisak okoline… mora da se ima dete po svaku cenu.

  • ✍️

    30. jun 2021 | 16:58

    Ako nisi spremna za materinstvo ne treba rađat. I to je to.

  • Saki

    30. jun 2021 | 17:24

    Šta je? Nema više žurke, kafane splavovi? Dobro razmislite i ne rađajte decu, ako ih ne želite. Uništite sebi, a i njima život.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA