"Svi mališani sa dele na maslačke i orhideje": Kako vaše dete reaguje na stres i kom tipu pripada

Deca maslačka obično se dobro nose sa poteškoćama, dok su deca orhideje osetljiva

  • 0
Devojcica, maslačak, cveće Foto: Shutterstock

Deca izražavaju emocije drugačije od odraslih, a takođe postoje uzrasne razlike u izražavanju emocija. Važno je istaći da dete u ranom uzrastu uglavnom ne ume da verbalizuje svoje emocije, zato je važno pratiti ponašanje deteta i reagovati na sve ono što je atipično.

Prof. dr Tomas Bojs, pedijatar i psihijatar, kaže da postoje dve "vrste" dece - orhideje i maslačci. Većina mališana, oko 80 odsto su maslačci, što znači da su vrlo otporni i sposobni da se snađu u većini situacija u društvu.

Doktor Bojs je lečio decu koja su izgledala potpuno nepopustljiva i nedodirnuta svojim okruženjem - kao i onu koja su bila ekstremno osetljiva na okolinu. Tokom godina, on je počeo da upoređuje ta dva tipa dece sa dva tipa cveća - maslačkom i orhidejom.

Opširno govoreći, rekao je Bojs, koji je proveo 40 godina proučavajući čovekov odgovor na stres, naročito u dečjem uzrastu, da većina mališana ima tendenciju da budu "maslačak", odnosno da budu sposobni da se suoče sa stresom i nedaćama u  životu.

Ipak, postoji manji broj dece, koje on naziva "orhideja", koja su veoma osetljiva i biološki reaguju na okolnosti, što im mnogo otežava da se izbore sa stresnim situacijama.

- Dete "orhideja" je ono koje pokazuje ogromnu osetljivost i reaktivnost kako na lošu, tako i na dobru okolinu u kojoj se nađe - rekao je doktor Bojs.

Devojcica, maslačak, cveće Foto: Shutterstock

On ističe da deca orhideje u nekom trenutku iskuse većinu fizičkih i psihičkih bolesti sa kojima se deca suočavaju. Kao rezultat toga, ova deca postaju vrlo stidljiva, sve može da ih rasplače i veoma su osetljiva na sve što se oko njih dešava.

Sudeći prema njegovoj knjizi "Orhideja i maslačak", bez odgovarajućeg načina vaspitanja i pomoći roditelja, ova deca su sklonija tome da kasnije postanu zavisnici od droge, da se razbole, da imaju mentalnih problema ili da počine neki zločin.

- Većina dece su manje-više maslačci. Oni prosperiraju i napreduju gde god da ih "posadite". Međitim, postoje i drugačija deca. Deca koja su kao orhideje izblede i uvenu ako nemaju podršku, ali koja kao orhideje, imaju retku lepotu, kompleksnost i eleganciju - zaključuje doktor Tomas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA