≫ 

Psiholog nam otkriva kako samo jednom rečenicom od dece pravimo agresivce

Roditeljstvo je najodgovorniji posao u kome nema nepogrešivih, a ono što im ugradimo vaspitanjm u detinjstvu pratiće ih celog života

  • 12
Majka, otac, roditelju tuku dete, decu, nasilje nad decom, dečje batine, vaspitanje Foto-ilustracija: Shutterstock

Roditelji vrlo često kao metod za smirivanje dece, koja su se ponašala nepristojno i neadekvatno, koriste kao kaznu teranje deteta u ćošak, kako bi mališan shvatio da je pogrešio i primirio se, ali i prekinuo sa dotadašnjim ponašanjem.

"Idi u ćošak za kaznu" jedna je od čestih rečenica koju koriste roditelji bez razmišljanja o tome kakve ona posledice proizvodi kod dece.

Ova vaspitna metoda poznata je još od ranije i primenjivana je često i kod disciplinovanja nekih ranijih generacija, naročito na našim prostorima.

Ali, uprkos tome što većina misli da je ovo efikasan način disciplinovanja dece, psiholozi tvrde da to zapravo donosi, dugoročno, više štete nego koristi i da se kao odgovor kod dece javlja agresija.

- Iza ove metode kao i iza batina, koje su srećom sada zabranjene i zakonom, stoji nemoć roditelja - kaže za Telegraf psihoterapeut Ana Popović.

Ona ističe da logika, kojim se roditelji vode da se dete izoluje u ćošku, da bi mu dali vremena da se smiri i razmisli o svom nestašnom ponašanju, nije baš ispravna, jer dete ne razume baš zašto je otišlo na "kazneno mesto".

Nasilnik napadač devojčica dete plače uplašena strah nasilje Foto: Shutterstock

Više štete nego koristi 

- Ali bez obzira što vam to može u datom momentu delovati kao dobro rešenje što će se dete naizgled smiriti trenutno, to zapravo može pogoršati ponašanje dece - ističe Popović.

Ona dodaje da je ta pozicija stajanja u ćošku ponižavajuća za decu i da svako ko je ponižen ima pravo da se buni.

Psiholog ističe da se "na agresiju odgovara agresijom" i da bi to trebalo svi da imaju na umu kod vaspitanja deca.

- Roditelji brzo dobiju ono što hoće, ali to dugoročno ne rešava problem. Bunt je prirodna reakcija kada neko pokušava da vas ponizi. Dok su manja, deca se bune u sebi iz straha od roditelja za koje su svesni da su fizički jači. Ali kako dobijaju svest da su veći to se menja. Tako ćete ovom metodom vaspitanja umesto poslušnog i saradljivog deteta, do 14. godine starosti imaćete pobunjenika ispred sebe - objašnjava sagovornica Telegrafa.

Braća i sestre Foto: Pixabay

Ona dalje ističe da su deca "mali ljudi" koji traže jasno postavljene granice i razgovor sa poštovanjem, a svako “treniranje strogoće” na ovaj način vodi u neku vrstu dresure, protiv koje će se pobuniti pre ili kasije.

- Druga svažna stvar je što će deca kod kojih se primenjuje ovaj način kažnjavanja izrasti u odrasle osobe koje će se bežati od sukoba i suočavanja sa drugačijim mišljenjem. Oni neće biti spremni da razgovaraju o svojim greškama i propustima već će smatrati da je dovoljno da se povuku i ćutke pređu preko svega -  kaže Popović.

Vaspitavajte decu razgovorom, a ne vikom i kaznama

Ona navodi da je važno da smo od prvih dana kada dođu na svet kao roditelji posvećeni deci i vaspitanju.

- Umesto da decu terate u ćošak pokušajte da ih smirite pričom i razgovarate sa njima o razlozima njihovog  ponašanja objašnjavajući im strpljivo šta je pogrešno. To zahteva veći napor, ali roditeljstvo je složen posao, ako želite da jednog dana vaše dete bude samouverena, stabilna i zdrava ličnost koja zna da se nosi sa različitim životnim izazovima - poručuje Popović.

Dete devojčica strah plač Foto: Shutterstock

Ona ističe da se dešava i da je ljudski da roditelji prave greške, ali da bi trebalo učiti iz njih za dobrobit deteta i dodaje da su se i vremena promenila, pa u skladu s njima je potrebno menjati i metode vaspitanja.

- Ne možemo decu da vaspitavamo danas kao pre dva veka, čak ni kao pre 40 godina, jer današnji mališani rastu u nekom drugačijem porodičnom, socijalnom i društvenom miljeu kome bi trebalo da prilagođavamo metode vaspitanja - ističe psiholog.

Ona naglašava da bi trebalo izbegavati kaznu kao metod vaspitavanja.

- Ako već roditelj pribegava kazni kao metodu vaspitavanja treba to da radi isključivo racionalno, a nikako impulsivno, a pogotovo ne praćeno emocionalnom burnom reakcijom, što je uglavnom vika. To će imati jako loš uticaj na dete, i paralisaće ga, te u isto vreme em onemogućiti da uvidi grešku, em kod njega stvoriti dodatni bunt- kaže Popović.

Video: Budalo! Dolazi vamo, buđava!: Dete iz petnih žila viče na majku usred Kneza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naši "stručnjaci"...

    8. jul 2021 | 11:37

    "Dete ne razume ga šaljete u ćošak" a istovremeno poručuje da "probleme sa detetom rešavate razgovorom"...??? Ne razume da je kažnjen zbog lošeg ponašanja ali zato razume pedagoški razgovor... Nije ni čudo što smo "banana" zemlja kad imamo ovakve "stručnjake". Njima da neko sa Zapada kaže da je dobro jesti ljudski izmet jeli bi ga za doručak, ručak i večeru ne razmišljajući da je to zaista ispravno.

  • Boža zemunac

    8. jul 2021 | 12:23

    Niste u pravu.Kao mali bio sam u školi u ćošku. A jedan nastavnik je znao da nas povuče za zulufe. Da vidiš kako si posle miran i slušaš.

  • Neko

    8. jul 2021 | 13:35

    Samo psiholozima koji su podigli barem dvoje dece dozvoliti davanje saveta drugima o odgoju deteta. Šta im vredi škola ako nemaju iskustva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA