Šta deca najviše žele od roditelja?

Odvojite vreme za igru sa vašim mališanima

  • 0
Argeta Foto: Atlantic Droga Kolinska

Sanjamo ih, maštamo o njima, devet meseci ih željno iščekujemo i kada dođu – našoj sreći kraja nema. Ta sreća ostaje tu čitavog života, ne nestaje, samo se ponekad sakriva iza nekih sitnih ili malo krupnijih nestašluka, puberteta, školovanja i tu i tamo još ponekih paravana koji učine da na tren zaboravimo da od njih boljih nema, da smo ih napravili savršenima, da su sve što smo ikada želeli – naša deca.

Argeta Foto: Atlantic Droga Kolinska

Svet se vrti oko njih, barem mi to znamo i tako vidimo. Svakoga dana naporno radimo, ostajemo duže na poslu, uzimamo dodatne poslove, borimo se za unapređenja i povišice, samo da bismo mogli da obezbedimo novu biciklu, rolere, telefon, tablet, školicu engleskog, mentalne aritmetike, igračke koje cenama pomeraju razum, ortopedsku obuću, posete najboljem pedijatru koji ima svoju ordinaciju, logopeda, fizijatra, stomatologa, školicu sporta, organsko voće i povrće, domaće meso koje nema štetne materije, cejlonski cimet, čia semenke, posebne kreme, sapune, šampone, anatomske dušeke, jastuke i tako dalje. Da li nam verujete da samo u ovu rečenicu staje nečija čitava mesečna zarada? Svaki roditelj zna koliko je teško izbalansirati sve ono što današnje društvo od nas zahteva – da su nam deca čista, zdrava i redovno pregledana, uredna i lepo obučena, pismena sa 5 godina, matematičari sa 6, poliglote čim progovore. Ali, verujte da oni razumeju da ne može svaka majka da bude i spremačica i učiteljica i vaspitačica i instruktor plesa i trener i kuvarica, nutricionista, trener, andragog, pedagog i pedijatar. Da ne može ni svaki tata da bude alpinista, astronaut, fudbaler, košarkaš, glumac, baštovan, superheroj, baletan, frizer i stilista. Deca znaju da imaju najbolje roditelje na svetu i sve što od njih žele je da provode vreme zajedno sa njima. Setite se koliko je vama bila važna igra dok ste odrastali i koliko pamtite svaku u kojoj su učestvovali mama i tata.

Da biste i vi i dete spojili korisno sa prijatnim, učenje sa zabavom, dajemo nekoliko predloga kako da završite obaveze, ali i provedete vreme sa decom u igri.

Argeta Foto: Atlantic Droga Kolinska

Registracija automobila, odlazak kod majstora na popravku, nedeljna ili mesečna nabavka namirnica – zašto ne biste poveli i dete? Ove obaveze vam okupiraju slobodno vreme, ali ne moraju nužno da budu i razlog da dete ostavite kod kuće dok ih obavljate. Oni će se osetiti kao važni pomagači, možete da razgovarate na razne teme u zavisnosti od obaveze u kojoj učestvuju čime će svašta i da nauče, a vi ćete uživati. Možete da uštedite vreme i u pripremi kvalitetnog i hranljivog obroka za mališane. Umesto da minimum pola sata provedete u kuhinji, dok vas oni zapitkuju, prave nestašluke ili dozivaju, ljubomorni što niste fokusirani samo na njih, za tren oka na omiljeni hleb namažite Argeta Junior namaz. Deca ih vole zbog blagih i prijatnih ukusa, a vi ćete znati da ste im ponudili hranljiv obrok bez konzervansa, veštačkih boja i pojačivača arome, kao i glutena. Onih pola sata koje biste proveli u kuhinji sami, zamenite avanturom u koju ćete ući zajedno sa decom dok komadi hleba sa omiljenim namazom nestaju kroz igru. Setite se zajedničkih obroka sa svojim roditeljima – večera, kuhinja, zajedno mažete omiljeni namaz na hleb, svako bira čime će da ga „zalije“, sedite, pričate i takmičite se ko će prvi počistiti svoj tanjir. To su bila vremena. Stvorite iste uspomene i sa svojim mališanima, a ideje za igru tokom obroka možete da dobijete i od Junior Patka koji je na svakom od pakovanja Argeta Junior namaza različitih ukusa u novoj avanturi koju možete iskusiti i vi. Ovo je pogodno i za one izbirljivce jer pored originalnog ukusa, možete im ponuditi i Koko Krem namaz od najboljih komada piletine sa dodatkom pavlake, Super Tuna od najkvalitetnijeg mesa žutorepe tune ili Krem Tuna kojoj pavlaka daje ukus koji će svaki mališan voleti.

Važno je samo da budete dosledni i svaki minut koji „uštedite“ u svakodnevnim obavezama provedete sa njima, a ne samo za njih. Igrajte se sa svojom decom, jer vreme isuviše brzo prolazi i već sutra može biti onaj dan kada ćete shvatiti da se oni više ne igraju, ne maze, niste im potrebni u svemu i stalno i, sigurni smo da to već znate, biće vam žao.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA