• 3

Muškarci koji rastu uz sestre su bolji muževi: Psiholog za Telegraf objašnjava razloge

Odrastanje uz sestru razvija kod dečaka bolje razumevanje žena

 • 3
brat sestra deca

Foto: Pixabay

Vrlo često možemo čuti da oni koji imaju brata ili sestru imaju najboljeg prijatelja za ceo život, a kakav će biti njihov odnos najviše zavisi od  roditelja i vaspitanja.

Ta vrsta bliskosti koja se oseća sa nekim s kim ste odrasli od prvog njegovog/njenog ili vašeg koraka je nešto posebno.

Obično se kaže da onaj ko ima brata ili sestru nikada neće biti sam.

Međutim, i u tom odnosu važi nepisano pravilo da su sestre posvećenije braći i više vezane za njih, nego obrnuto.

Sigurno je da sestre imaju mnogo veći uticaj na braću i njihove emotivne izbore nego što se to donedavno znalo.

Ono što su istraživanja pokazala je da su muškarci koji rastu uz sestre uglavnom bolji muževi.

Bez obzira na sve, svako ko ima brata ili sestru ili, pak, oboje, bio je i u detinjstvu blagosloven odrastanjem sa decom sa kojom deli ista iskustva.

Dečaci koji rastu sa sestrama su srećniji 

Iako podjednako volimo svoju braću i sestre, istraživanje je pokazalo da su srećniji oni dečaci koji su odrastali sa sestrama od onih koji su jedinci ili imaju brata.

Istraživači sa Univerziteta Lajkester De Montfort i Univerziteta Ulster u Severnoj Irskoj proučavali su 570 osoba starih između 17 i 25 godina. Postavili su im niz psiholoških pitanja o brojnim temama, uključujući i mentalno zdravlje.

Prikupljeni podaci pokazali su da su učesnici koji su odrasli sa sestrama bili podstaknuti da otvorenije komuniciraju o svojim osećanjima, što im je dalo pozitivniji pogled na život i više razumevanja za emocije drugih ljudi.

brat sestra deca

Foto: Pixabay

- Čini se da sestre podstiču otvoreniju komunikaciju i koheziju u porodicama. Emocionalno izražavanje je od ključne važnosti za dobro psihološko zdravlje, a braća koja su rasla uz sestre su u tome bolja, što ih čini i boljim emotivnim partnerima - kaže profesor Toni Kasidi, jedan od autora studije.

Koliko je za formiranje ličnosti i karaktera značajno odrastanje u porodici gde su deca različitog pola najbolje govori podatak da su u najvećem broju slučajeva ti mališani, a kasnije i odrasli muškarci daleko saosećajniji od onih koji su rasli sami ili sa drugim dečakom.

- Dečaci su po prirodi manje otvoreni - kaže za Telegraf psihoterapeut Ana Popović.

- Ispostavlja se i u praksi, kao što je pokazalo i istraživanje, da braća koja rastu uz sestre otvorenije pokazuju emocije i spremniji su za komunikaciju.

Ona ističe da dečaci često odgovaraju na pitanja kratko, dok su devojčice te koje daju opširne odgovore i objašnjenja.

- Ispostavlja se da kasnije u partnerskim odnosima dečaci koji su rasli uz sestre imaju bolju komunikaciju i spremniji su na razgovor sa partnerkama - ističe ona.

Sagovornica Telegrafa smatra da su odnosi između braće i sestara naročito značajni u porodicama gde su roditelji razvedeni.

- Ta deca lakše prolaze i traumu zbog razvoda roditelja, jer imaju jedno drugo. Značajan je i redosled, odnosno da li je sestra starija ili mlađa - navodi Popović.

Imaju model sestre kada biraju partnerku 

Ona objašnjava da se brat koji ima sestru, u zdravim porodičnim odnosima, uglavnom postavlja kao njen zaštitnik bez obzira na to da li je mlađi ili stariji.

- S druge strane, sestre su vrlo bolećive na braću, posebno ako su starije od njih. U tom slučaju se postavljaju kao neko ko brine o njima, a ako su mlađe brat je njihov heroj. I ovaj segment utiče na to kako će se muškarac postaviti kao budući supružnik - navodi Popović.

brat sestra deca

Foto: Pixabay

Sagovornica Telegrafa naglašava da "vrlo često braća izbor partnerke prave nesvesno po modelu sestre".

- Muškarci koji imaju sestre nesvesno biraju partnerku koje imaju neke karakterne osobine njihovih sestara, jer im je to "poznat teren" na kome znaju da se snađu i da se ponašaju, što im olakšava komunikaciju - navodi psihoterapeut.

Istraživanje je i ranije dokazalo moć odnosa braće i sestara. Univerzitet Brigham Ioung radio je takođe studiju 2010. godine koja je navela slične podatke kao i prethodna.

Međutim, prvobitna studija sastojala se od 395 porodica sa više od jednog deteta i otkrila je da dete rođenje brata i sestre čini ljubaznijom osobom.

- Dolazak drugog deteta u porodicu uči nas da ne budemo sebični i da naučimo da delimo, što je za život, a i kasnije za partnerske odnose veoma važno. Deca koja imaju braću i sestre velikodušnija su i često spremnija da pomognu drugima - ističe Popović.

Prema njenim rečima, dečaci koji su rasli uz sestre imaju više razumevanja za žene, pa su vrlo često i bolji kao emotivni partneri.

- Takvi muškarci pokazuju više poštovanja i razumevanja za svoje partnerke. Praksa pokazuje da su bolji muževi oni koji su odrastali uz sestre. Takođe bi moglo da se kaže i da žene koje imaju braću imaju više razumevanja za muškarce, pa i za partnere - zaključuje Popović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mikica

  Opet fokus na muškarce. Devojčica koja ima brata trebalo bi da izraste u dobru suprugu jer bi takvim odrastanjem mogla bolje da shvati muškarce, zar ne? Uostalom, iz brojnih primera i iskustava možemo zaključiti da iz familija u kojima su rasle dve sestre dolaze lošije supruge ili nikakve. Eventualno jedna dobra, druga katastrofa. Skoro ista situacija i sa dva brata.

  6
  7

  Podelite komentar

 • Mm

  Ne mora da znaci

  9
  3

  Podelite komentar

 • Muškarci

  Tek odrastu posle 60 godine životne dobi??!!

  9
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima