• 4

5 lekcija koje bi svaki tata trebalo da prenese sinu: Situacije u kojima je otac nezamenljiva figura

, Telegraf

Iako mnogi misle da majka igra najvažniju ulogu u vaspitanju i podizanju deteta, ne sme se zanemariti ni važnost očeva

 • 4
Otac i sin

Foto: Pixabay

Često se govori o vezi između majke i kćerke, majke i sina, oca i kćerke, ali retko o ocu i sinu. Svakom je u životnu potrebna očinska figura, jer ona može da nas nauči puno stvari koje će biti od velike važnosti za budućnost. 

Uvreženo je mišljenje da su majke te koje daju savete, ali postoji i nekoliko stvari o kojima bi otac trebalo da razgovara sa svojim sinom. 

Svaki sin se ugleda na oca i želi da bude poput njega, pa to dovodi do zaključka da otac ima veliku odgovornost da sina poduči nekim životnim lekcijama i na taj način mu pomogne da u budućnosti postane najbolja verzija sebe.

1. Ispravan stav prema ženama

Pre svega, otac bi trebalo da nauči sina da poštuje sve, bez obzira na različitosti, a posebno žene. Majka takođe može da objasni sinu kakav bi stav trebalo da ima prema nežnijem polu, ali će u ovom slučaju to tata bolje uraditi.

Ako danas naučite svog sina da poštuje majku, sestru i prijatelja, onda će on u budućnosti poštovati svoju ženu i kćerku.

Zbog toga očevi moraju da povedu računa kako se ponašaju prema ženama, jer deca "upijaju" šablon ponašanja poput sunđera.

Otac i sin

Foto: Pixabay

2. Da bude odgovoran

Odgovornost je lekcija koju bi trebalo da usvoji svako dete. Na očevima je važan zadatak da nauče svoje sinove da preuzmu kontrolu nad situacijom.

3. Naučite ga da se izbori za sebe

Pokažite mu kako da se zauzme za sebe i kako da prepozna što je ispravno, a šta nije. Naučite ga da treba da kaže svoje mišljenje, čak i onda kada zna da je u manjini, a da kada ga osude zbog istog ostane miran i staložen.

Najvažnije je da zna da, ukoliko prećuti i ostane imun na grube reči, nije slabić, već mentalno jak i stabilan muškarac. 

4. Razgovarajte o emocijama

Dečacima se uvek govori da ne plaču i da ne smeju da pokažu svoju ranjivu stranu. Međutim, očevi bi trebalo da nauče svoje sinove da je sasvim u redu pokazati emocije i da s roditeljima uvek mogu otvoreno da pričaju ukoliko imaju neki emotivni problem.

5. Kućni poslovi

U našem društvu žene su te koje sklanjaju za muškarcima i obavljaju sve kućne poslove, ali očevi i u ovoj situaciji moraju da daju primer svojim sinovimaTačnije, trebalo bi da im skrenu pažnju da vode računa o sebi i da nauče da čiste za sobom, jer je jasno da majka neće biti tu ceo život, a buduća žena sigurno neće trpeti neodgovornost i nered.

Video: Srce će vam pući od nežnosti: Otac bez ruku 24 sata dnevno savršeno brine o sinčiću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • srbin

  Ti si ćerko tatin sin

  0
  0

  Podelite komentar

 • Zzzzz

  Ovo je vise za cerke, sinovi su suvo zlato!

  3
  11

  Podelite komentar

 • Перагеније

  "jer je jasno da majka neće biti tu ceo život"- Е баш аргуменАт...

  13
  3

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima