Psiholog objašnjava koje 4 osobine treba razvijati kod dece: Ovako će postati srećni i uspešni ljudi

Vaspitanjem mogu da se razviju određene osobine koje će detetu pomoći da izraste u samosvesnu, srećnu i uspešnu osobu

  • 4
Deca, porodica, roditelji, igra, dvorište, napolje, zabava Foto: Shutterstock

Roditelji vrlo često imaju dileme koje osobine bi kod dece trebalo razvijati vaspitanjem kako bi oni kao odrasli ljudi, bili samostalni, srećni i uspešni.

Mnogi, na primer, smatraju da je sebičnost kod dece isključivo negativna osobina nerazumevajući čak ni one razvojne faze u kojima je ona naglašena.

Vaspitavanjem se trude kako da odgajaju decu u smeru koji će ovu osobinu potpuno eliminisati. Međutim, psiholozi su sve saglasniji da to nije dobar pristup...

- Sebičnost može da bude poželjna, ako je zdrava. A ona jeste zdrava dok njom dete čuva i dobija nešto što u određenom momentu hoće, to ne želi da deli, ali time ne ugrožava druge - objašnjava za Telegraf psihoterapeut Ana Popović.

Ona ističe da sebičnost kod dece može da podstakne samopouzdanje i omogući im da postanu srećni i uspešni ljudi, jer neke svoje potrebe i prioritete nauče da poštuju i stavljaju ispred potreba drugih.

- Na kraju ako to uprostimo, svi znamo već onu sto puta ponovljenu mantru da ko ne voli sebe nije sposoban da voli ni druge ljude - ističe Popović i naglašava da bi i to moglo da se svede na sebičnost u krajnjoj liniji.

dete devojčica deca pamet Foto: Pixabay

Ključne osobine za uspeh i sreću 

Ona ističe da postoje četiri osobine koje je važno razvijati kod dece kako bi oni jednog dana bili srećni i uspešni ljudi: samosvest, samokontrolu, smodisciplinu i samospoznaju.

- Samosvest je vrlo važna, jer dete tako uči šta su njegove greške i kako da ih ispravi. Roditelji mogu podstaknuti samosvest skretanjem dečje pažnje na zahteve različitih društvenih situacija, menjanjem njihovih društvenih iskustava i održavanjem visokih očekivanja u ponašanju. Proces socijalizacije znači da deca moraju da budu svesna kako njihove reči i postupci utiču na druge, pa da u skladu s tim menjaju ponašanje - objašnjava Popović.

Ona navodi da je učenje samokontroli jedna od vrlo važnih disciplina na putu ka formiranju zdrave i uspešne ličnosti.

- Svest deteta o njegovom emocionalnom svetu je pravi dar, međutim retki su mališani koji u ranom uzrastu imaju sposobnost kontrolisanja emocija poput teskobe, tuge ili ljutnje. Identifikacija ovih osećanja je buđenje svesti kod dece da nešto ne valja, što je neophodno za razvoj emocionalne inteligencije i osnovni uslov za empatiju.

Roditelji mogu da pokrenu samokontrolu kod dece skretanjem pažnje na osećaje, stvaranjem trenutaka opuštenosti i ponudom alata za smirivanje kada su uznemireni. Ako to nauče u detinjstvu, pratiće ih celog života, a moć samokontrole je jedna od osobina koja odlikuje uspešne ljude i zrele ličnosti - objašnjava Popović.

dete deca pamet Foto: Pixabay

Samospoznaja je važna naročito za period adolescencije

- Roditelji mogu podsticati samospoznaju kod dece tako što će im pomoći da prepoznaju svoje snage, podržavajući njihova širtoka interesovanja i pružajući im mogućnosti izazova tokom poslednjih godina osnovne škole i tokom srednje škole - objašnjava psihoterapeut.

Jedna od najvažnijih osobina na putu ka uspehu je samodisciplina.

- Samodisciplinu, poput mišića, potrebno je vežbati od najranijeg uzrasta. Ona se zapravo najbolje vežba odlaganjem zadovoljstva. Kod male dece to je, recimo situacija u kojoj sede za stolom i čekaju da i odrasli sednu, pa onda svi obeduju zajedno.

Taj minut razlike da ne posegnu odmah za zadovoljstvoim čini čuda za razvoj samodiscipline. U školskom uzrastu to je recimo učenje deteta da ceo džeparac ne potroši odmah, već da štedi. Pomozite im da shvate da neki poželjni ishodi, poput postizanja dobrih rezultata u školi i sportu i pomaganja drugima zahtevaju od nijh i da se zauzvrat odreknu nekog trenutnog benefita - savetuje Popović.

Video: Psiholog Snežana Marić: Kako pandemija korona virusa utiče na bračne odnose

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruznopache

    10. avgust 2021 | 17:15

    Nemojte im vise jacati samosvest i sebicnost...bolje ih obrazujte da ne budu tako bahati, puno samosvesti a glupi...a samopouzdanja se ima na izvoz...nažalost bez pokrića....

  • Cica

    10. avgust 2021 | 16:13

    A gde je tu samopouzdanje??? Po meni, ono je najvažnije. Džabe sve ovo ostali, ako nemaš samopouzdanja.

  • Tanja

    11. avgust 2021 | 09:28

    Poznato je da "srećni ljudi" ne postoje, ima samo srećnih trenutaka... Jednostavno zato što će čoveku uvek nešto nedostajati do - ovoga ili onoga... A to je zato što se neprekidno razvijamo i menjamo. Extra, zar ne?!🙂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA