≫ 

Kako da prepoznate da li su deca doživela stres zbog pandemije: Šta ukazuje da je vreme za pomoć

Iako je u Srbiji "zaključavanje" iza nas, virus, epidemiološke mere i sve što one nose su i dalje aktuelna stvar

  • 7
Tuga, usamljenost, depresija, dete, deca, dečak, devojčica Foto: Pixabay

Više od godinu dana čitav svet se suočava sa pandemijom korona virusa i pokušava da se prilagodi "novom normalnom". Odrasli, kao svesne i zrele osobe, pronalaze načine i kanale da žive po pravilima koja virus diktira.

Iako čitava situacija sa korona virusom traje duže od godinu i po dana, još je teško sagledati sve posledice. Virus je ušao u svaku poru društva, i pored toga što je u Srbiji "zaključavanje" iza nas, virus, epidemiološke mere i sve što one nose su i dalje aktuelna stvar, pa se postavlja pitanje kakav je trag ostavilo na sve, a posebno na decu.

Za sada postoji nedovoljno istraživanja o tome kako pandemija utiče na mentalno zdravlje dece, uglavnom jer se virus tako brzo razvija, ali anksioznost zbog neizvesnosti do kada će sve trajati i šta nam još predstoji ili depresija usled eventualnog gubitka u porodici koje je neko dete pretrpelo zbog virusa su neminovni, kaže za Telegraf Dragana Stanković, psiholog i psihoterapeut pod supervizijom.

Ona navodi da niko nije imun na stres koji dolazi sa pandemijom i karantinom, a pogotovo deca.

- Živeći u svetu koji je već van njihove kontrole, oni mogu biti posebno potreseni kada su se rituali u njihovim životima i sama svakodnevica življenja promenila. Sada, kako se bliži sledeća školska godina, još je više neizvesnosti.

Ali, neće svu decu pandemija emotivno potresti, COVID-19 će na njih uticati u različitom stepenu i na različite načine - objašnjava Stanković.

Sagovornica Telegrafa kaže da određenoj grupi dece online nastava odgovara, dok je kod druge grupe stvorila otpor prema učenju, odlaganje izrade domaćih zadataka, a slobodno vreme izjednačila sa vremenom uz telefon i tablet, jer se tako ne osećaju usamljeno.

decak dečko tinejdžer sa mobilnim telefonom, crvena majica, dopisivanje, poruke, usamljenost Foto: Profimedia/Alamy

- Većina dece će se dobro snaći uz podršku roditelja i drugih članova porodice, čak i ako pokazuju znakove anksioznosti ili zabrinutosti, poput teškoća sa spavanjem ili koncentracijom.

Međutim, neka deca mogu imati faktore rizika za intenzivnije reakcije, uključujući ozbiljni anksioznost, depresiju i samoubilačko ponašanje - ističe psiholog i psihoterapeut pod supervizijom.

Kada roditelji treba da se obrate stručnom licu

Stanković kaže da roditelji treba da se obrate stručnjaku ako deca pokazuju značajne promene u ponašanju ili bilo koji od sledećih simptoma duže od dve nedelje.

- Kod dece predškolskog uzrasta to može biti sisanje palca, mokrenje u krevet, poremećaji sna, gubitak apetita, strah od mraka.

Kod dece koja pohađaju osnovnu školu to može biti veća razdražljivost i agresivnost, noćne more, izbegavanje škole, slaba koncentracija i izbegavanje svakodnevnih aktivnosti ili povlačenje od vršnjaka, dok kod adolescenata simptomi koji se mogu pojaviti su poremećaji spavanja i ishrane, uznemirenost, fizičke tegobe, delinkventno ponašanje i loša koncentracija - naglašava.

Dete, tuga, razdvajanje, usvajanje, roditelji, majka, devojčica Foto: Shutterstock

Deca "kopiraju" ponašanje odraslih i kada je u pitanju reagovanje na stres

Psiholog podseća da je važno pokazati smirenost kada se govori o virusu i da deca gledaju u odrasle da vide koliko bi trebalo da se plaše.

- Razmislite o letenju avionom kada postoji turbulencija. Stjuardesa koja deluje prestravljeno može vas navesti da pomislite da nešto zaista nije u redu i da biste trebali da se zabrinete. Ako vam stjuardesa mirno ponudi osmeh, mogli biste pomisliti da će uskoro sve biti u redu.

Vrlo mala deca možda neće primetiti da je nešto drugačije osim što njihovi roditelji neće ići na posao. Za mlađu decu, boravak sa roditeljima smatra se plusom. Stres u zaključanom domaćinstvu u kojem se roditelji nerviraju, možda se svađaju i dezinfikuju sve što se ne miče, ne prolaze nezapaženo kod dece. Za učenike i tinejdžere, boravak sa roditeljima je negativna strana, a boravak sa prijateljima je sve - ističe.

Stanković kaže da je otvorena komunikacija ključ, da bi roditelji trebalo da pitaju svoju decu šta znaju o virusu, ispravljaju ih kada greše i potvrđuju njihove strahove.

- Podučavanje dece pozitivnim preventivnim merama, razgovor sa njima o njihovim strahovima i davanje osećaja neke kontrole nad rizikom od infekcije može pomoći u smanjenju anksioznosti. Budite uzor deci. Deca će reagovati i pratiti vaše reakcije. Oni uče iz vašeg primera.

Budite svesni kako govorite o COVID-19. Vaša diskusija o koroni može povećati ili smanjiti strah vašeg deteta. Deca verovatno ne razumeju u potpunosti zašto im roditelji ne dozvoljavaju da budu sa prijateljima. Objasnite im koje su prednosti socijalnog distanciranja i zašto se treba držati podalje od drugih sve dok rizik od zaraze ovim virusom ne bude pod kontrolom.

Iako vesti mogu biti od pomoći tako što će svi biti obavešteni, ponekad vesti mogu koristiti izraze koji su jaki i zastrašujući za decu. Pokušajte da ograničite gledanje vesti dok deca spavaju - zaključuje psiholog i psihoterapeut.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    22. avgust 2021 | 13:51

    Deca to dobro podnose,iako je korona, zivot se odvija najnormalnije koliko je moguce,pre ce stariji podleci.stresu i depresiji nego deca ,jer tu igra prirorodni mehanizam,jer mnogi stariji nemogu kvalitetno da se lece i odrzavaju svoje hronicno neko oboljenje ili trenutno zbog korone,posao moze da trpi i egzistencija,tako vise to starije pogadja jer je odgovornost zivota na njima a ne na deci,onice naci sebi neku zanimaciju a jos im ni svest o zivotu nije jos na nekom nivou znanja,ali generalno kroz istoriju bilo je mnogo gorih dana,bolesti i siromastva pa su ljudi preziveli i iz toga izasli jaci i bolji ljudi

  • Toliko

    22. avgust 2021 | 14:53

    Otkad izmislise taj stres, pubertet i sve te gluposti i zabranise disciplinske batine, propadosmo nacisto!

  • trtoje

    22. avgust 2021 | 14:42

    ako u snu pominje dr kona i dariju kisic.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA