3 najvažnije stvari za negu kože kod dece: Samo ovako će dugo biti svilenkasta, meka i nežna

Koža kod novorođenčadi i dece je od pet do 10 puta tanja nego kod odraslih, zbog čega joj je neophodno obezbediti posebnu negu

  • 0
Promo Foto: Promo

Jedan od najlepših mirisa na svetu koje nijedan proizvođač parfema nije do sada uspeo da rekreira, jeste miris dečje kože.

Iako ima isti broj slojeva kao i koža kod odraslih, koža na telu beba i dece je daleko tanja i osetljivija, a samim tim potrebna joj je posebna nega.

Takođe, koža kod dece sklonija je isušivanju, posebno je osetljiva na UV zrake, kao i na hemijske, fizičke i mikrobne uticaje. To i ne bi trebalo da čudi, jer je čak pet do 10 puta tanja nego kod odrasle osobe.

Zbog toga je nega nežne dečje kože od posebne važnosti i podrazumeva upotrebu specijalnih blagih sredstava za tuširanje, kao i obaveznu upotrebu krema, mleka ili losiona koji će joj očuvati mekoću.

Da bi dečja koža što bolje i lakše upila preparate za negu i jačanje odbrambene barijere, pedijatri savetuju da odmah posle tuširanja i mazanja detetu obučete bademantil. Pored toga što ćete ga zaštititi od potencijalnog pothlađivanja, ovaj odevni komad će odigrati nemerljivo značajnu ulogu u nezi kože.

Naime, kad dete odmah posle kupanja ili tuširanja obrišemo frotirom, pa mu namažemo mleko za negu, koža je već isušena i ne može da iskoristi sve blagodati preparata za dodatnu mekoću i zaštitu. Ako detetu odmah zatim obučemo pidžamicu, koži ne ostavljamo prostora da diše. Ovo je greška koju iz neznanja pravi većina roditelja.

Pedijatri savetuju da bi posle kupanja ili tuširanja detetu trebalo samo ovlaš skinuti kapljice vode sa tela, bez trljanja, pa na tako vlažnu kožu naneti mleko, kremu ili losion za negu.

 

Nežnim pokretima utapkajte preparat za negu dečje kože i obucite detetu bademantil, pa ga ostavite da bude u bademantilu makar pola sata.

Za to vreme koža će upiti sve hranljive sastojke iz preparata za negu, biće hidrirana i na pravi način će stvarati hidrolipidni film za zaštitu.

 

Podrazumeva se da bademantil za najmlađe mora da bude napravljen od najkvalitetnijih prirodnih materijala. Na vrhu liste nalazi se pamuk koji ne izaziva iritaciju kože i dopušta joj da diše.

U toku letnjih meseci, dok sa mališanima boravimo na obali mora, reke ili jezera, ili odlazimo na bazen, bademantil možemo da zamenimo specijalnim pončom sa kapuljačom ili, pak, peškirom sa kapuljačom. Prednosti ova dva aksesoara su višestruke, a najvažniji je svakako zaštita dečje kože od sunčevih zraka posle boravka u vodi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA