Pitali smo vas da li bi muž trebalo da slavi rođenje deteta dok je žena u bolnici? Evo šta ste rekli

Dolazak novog člana porodice na svet i proslava povodom tog čina izazvali su brojne polemike među čitaocima Telegrafa

  • 18
Cepanje košulje, rođenje deteta proslava pijani otac Foto: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije, Shutterstock

Običaj organizovanja proslave kad beba dođe na svet na našim prostorima je deo tradicije.

Ali, i ova tradicija doživljava promene: dok se nekad slavilo u društvu komšija i najbližih rođaka u kući koja je postala bogatija za novog člana, danas se to čini u kafani ili klubu, u velikom društvu.

I ne samo to - u mnogim slučajevima i novopečena mama "prisustvuje" slavlju onlajn, jer zahvaljujući savremenim tehnologijama može da prati proslavu preko mobilnog telefona.

Porodilište, novorođenče Foto-ilustracija: Shutterstock

Takođe, sve je češća praksa da radosni roditelji zajedno slave rođenje bebe po izlasku mame i bebe iz bolnice - iako to, ipak, nije po tradiciji.

Pitali smo vas da li bi otac trebalo da slavi rođenje deteta dok mu je supruga u porodilištu. Komentari koje ste ostavljali ispod teksta bili su vrlo slikoviti, a među pojedinim potpisnicima poveo se pravi "mali rat". Svako je branio pravo na svoje mišljenje - i oni koji razumeju potrebu novopečenog oca da se napije kad dobije radosnu vest, i oni koji smatraju da bi tata trebalo da pričeka sa proslavom dok mama i beba ne stignu iz bolnice.

Najupečatljivije komentare pogledajte u našoj galeriji:

I odgovori koje ste dali u našoj anketi pokazuju da je poštovanje tradicije u Srbiji i dalje barem "za koplja" ispred svega drugog.

U anketi je učestvovalo 1.805 čitalaca Telegrafa, a čak 45,82 odsto ocenilo je da je proslava rođenja deteta dok su beba i mama još u bolnici "naš stari običaj koji valja negovati".

Za opciju "Tata bi mogao da sačeka da mama i beba izađu iz bolnice" odlučilo se 26,26 odsto učesnika ankete.

U skladu sa aktuelnim situacijom zbog korona virusa, 12,02 odsto učesnika ankete procenilo je da u vreme korone nije pametno organizovati proslave.

Da je slavlje povodom rođenja deteta prevaziđeno smatra 9,86 odsto onih koji su glasali u našoj anketi.

Najzad, otac bi, naravno, trebalo da slavi rođenje deteta uz muziku dok su beba i mama u porodilištu, jer to "tera maler" - smatra 6,04 odsto učesnika ankete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yo

    21. avgust 2021 | 17:43

    Bože koliko glupo pitanje.. Šta koga interesuje da li će neko slaviti ili ne?! Dva puta sam se porodila, slavili su, i ja sam bila presrećna, ima li lepšeg povoda za slavlje.. A to što sam ja bila u porodilištu, pa šta, hvala Bogu dete rođeno živo i zdravo, ja dobro, i treba da se slavi..

  • Zis

    21. avgust 2021 | 18:12

    Treba da se slavi i to odmah naravno ako su majka i beba dobro,sada je svaki drugi par sterilan i ne mogu da imaju decu,i ono što može da rađa neće ,tako da treba slaviti svako rođenje i to tri dana .

  • 3000 - 5000 E

    21. avgust 2021 | 21:52

    To sve zavisi od zene. Da sam se, ne daj boze, udala i da je neki bilmez pokusao da slavi dok se ja telim u znoju lica svog i trosi pare koje su potrebne za novog clana porodice, vala bi mu bilo poslednje slavlje u zivotu, a dete bi vidjao jednom nedeljno na dva sata i pod nadzorom. Doduse, sigurna sam da se za takvog mamlaza nikada ne bih ni udala, kao sto i nisam i bas uopste ne zalim!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA