≫ 

Tukao vršnjaka, pa isekao devojčicu koja je štitila žrtvu: Psiholog o kanalisanju agresije kod dece

U velikom broju slučajeva nasilno ponašanje ima koren u porodičnom okruženju

  • 10
Zlostavljanje deteta, maltretiranje, vršnjačko nasilje Foto-ilustracija: Shutterstock

Slučaj maloletnika (14) koji je najpre napao dečaka u parku u Boru, a potom grlićem slomljene flaše isekao devojčicu (13) koja je žrtvu nasilja pokušala da zaštiti, potresao je domaću javnost.

Vršnjačko nasilje postalo je, nažalost, naša svakodnevica, a psiholozi upozoravaju da iza nasilničkog ponašanja dece često stoje pogrešni modeli koji su prisutni u porodici, koje deca neretko “preslikavaju”.

- Psiholog bi trebalo da razgovara sa roditeljima deteta koje je počinilo nasilje i vidi da li su u porodičnom sistemu prisutni takvi mehanizmi koji bi utvrdili zašto dete ispoljava agresivnost - ispričala je psiholog Aleksandra Janković za Telegraf.

Pored fizičkog napada, maloletnici često pribegavaju i vređanju, ismevanju, digitalnom nasilju, nipodaštavanju i ucenjivanju vršnjaka. U velikom broju slučajeva ovakvo ponašanje ima koren upravo u porodičnom okruženju.

Psiholozi objašnjavaju da deca gledaju kako se roditelji odnose jedno prema drugom i „upijaju“ takvo ponašanje, smatrajući ga društveno prihvatljivim. Dodatni problem nastaje kada žrtva vršnjačkog nasilja odluči da se suprostavi na isti način - tada nasilje rađa nasilje.

- Pogrešno je pravdati agresivno ponašanje sa "bio/la je izazvana", "samo je vratio/la šamar"... Psiholog treba da utvrdi koja je to greška koja je prisutna u porodici. Takođe, važno je da roditelji vode računa da se njihovo dete u komunikaciji sa drugima ponaša adekvatno, bez agresivnih ispada – naglasila je psiholog Janković.

Prema njenim rečima, decu koja su sklona nasilju trebalo bi pravilno usmeriti i poslati na aktivnost koja će im dati mogućnost da se oslobode besa i nauče da kontrolišu svoju agresiju.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36

Video: Stravično vršnjačko nasilje u Novom Pazaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mc

    25. avgust 2021 | 16:18

    Otkad nas psiholozi uce vaspitanju sopstvene dece,ovo nam se sve vise desava....pa razmislite ko ima sa cim...

  • Гаргамел

    25. avgust 2021 | 16:41

    Несразмерно веће батине ће у малом злотвору убити вољу за животом а камоли за насиљем!

  • Ezra

    25. avgust 2021 | 16:26

    I sta sad treba uraditi, zamoliti psihopatu malog da se smiri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA