≫ 

Da li je puls fetusa u 6. nedelji trudnoće otkucaj srca? Objašnjenje bi moglo da iznenadi

Na šta se tačno misli kada se govori o "fetalnom otkucaju srca" u šestoj nedelji trudnoće

  • 0
Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled,ultrazvuk Foto: Shutterstock

Ove godine je, za sada, 11 država donelo 90 zakona kojima je cilj da se ograniči abortus, što je najviše u jednoj godini od presude u predmetu Rou protiv Vejda 1973. godine. Zakonodavci u devet američkih država doneli su zakone koji zabranjuju abortuse kada se može otkriti otkucaj srca fetusa ili u šestoj nedelji trudnoće, piše Science Alert.

Ali, postavlja se pitanje, na šta se tačno misli kada se govori o "fetalnom otkucaju srca" u šestoj nedelji trudnoće? Iako bi neki ljudi mogli da zamisle da organ u obliku srca kuca unutar fetusa, to zapravo nije slučaj.

Umesto toga, u šestoj nedelji trudnoće ultrazvuk može da otkrije "malo treperenje u području koje će postati buduće srce bebe", rekla je dr Saima Aftab, direktorka Centra za negu fetusa u dečjoj bolnici u Majamiju.

- To treperenje se događa jer skupina ćelija koje će postati budući "stimulator" srca dobija sposobnost ispaljivanja električnih signala - objasnila je ona.

"Otkucaji se ne čuju"

- Međutim, srce je u ovoj fazi razvoja daleko od potpunog formiranja i "otkucaji" se ne čuju. Kada bi doktori tako rano u trudnoći stavili stetoskop na stomak žene, ne bi čuli otkucaje srca - rekla je Aftab za Live Science.

Štaviše, tek se u osmoj nedelji trudnoće dete naziva fetusom. Pre toga se još uvek smatra embrionom, prema Klivlend klinici.

Tek u poslednjih nekoliko decenija lekari su u mogućnosti da detektuju ovo treperenje sa šest nedelja, i to zahvaljujući upotrebi sofisticiranijih ultrazvučnih tehnologija, rekla je Aftab.

Ranije ta tehnologija nije bila dovoljno napredna.

Iako se čini da se na otkrivanje ovog treperenje stavlja velika težina, "to ni u kom slučaju ne znači vitalnost srca" ili održivost trudnoće, rekla je Aftab.

Proces razvoja

Srce mora još da se razvije pre nego što se potpuno formira. Zaista, celo prvo tromesečjke trudnoće je creme "organogeneze" ili stvaranja organa, kaže Aftab.

Posle otkrivanja treperenja u šestoj nedelji, srčani mišić nastavlja da se razvlija u toku sledećih četiri do šest nedelja, pri čemu prolazi preklapanje i savijanje da bi srce poprimilo konačni oblik, rekla je doktorka i dodala da u toku prvog tromesečja traje još uvek veliki deo razvoja srca.

Video: Želela sam bezbrižnu trudnoću ali ne i amniocentezu. Zato sam se odlučila na ovaj korak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA