• 22

Rađanje u 40-im, privilegija koja u Srbiji trpi osudu: Da li se izraz starija prvorotka još koristi?

, Telegraf

Mnogo je problematičnih termina koje imaju veze sa plodnošću žena i njihovim reproduktivnim zdravljem

 • 22
Dete, beba, čitanje, knjiga, roditelj, majka

Foto: Pixabay

Iako se vremena menjaju, neke navike ostaju, a ponajviše one loše. Primera radi, žene su i dalje često izložene pitanjima kada će da rode, zašto još nisu rodile, kada planiraju... Osim toga, mnogo je problematičnih termina koji imaju veze sa plodnošću žena i njihovim reproduktivnim zdravljem.

Neki od njih su "starija prvorotka" i "gerijatrijska trudnoća".

Pre samo dve decenije, 25-ogodišnjakinje su rađale oko 30.000 beba godišnje, dok je taj broj prošle godine iznosio samo 12.000. U istom periodu, broj majki koje su starije od 40 godina se udvostručio.

- Dok se "vremena nisu promenila" i one žene sa 25 godina koje bi rađale prvo dete važile su za "starije prvorotke", dok se danas taj termin koristi za žene starije od 40 godina - kaže za Telegraf ginekolog Milena Džuverović.

Kao glavni razlog za kasnije donošenje odluke za rađanje navode se finansije, kaže i Republički zavod za statistiku, ali i ginekolog Džuverović iz svog iskustva.

- Pomerile su se granice sa 25 na 35 godina. Sada žene teže ekonomskoj samostalnosti i nezavisnosti i u prilici su da same izdržavaju dete koje rode. Danas se žene više obrazuju, a za obrazovanje treba i vremena i finansija, i to je glavni razlog - objašnjava Džuverović.

mama, dete, ćerka

Foto: Freepik

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveći broj rađanja - 18.584 - zabeležen je u starosnoj grupi žena od 30 do 34 godine. Prosečna starost majki pri rođenju deteta je 30,1 godina, dok je prosečna starost majki pri rođenju prvog deteta 28,8 godina.

Prilično uvredljiv termin koji se odomaćio u kolokvijalnom govoru - "gerijatrijska trudnoća" označavao je žene koje su se na rađanje odlučivale posle 35. godine. Umesto da se žene ohrabruju na rađanje, ovakvim jezikom su osuđivane i nametana im je krivica.

Kada je reč o tome da se do sada svaka žena koja se na rađanje odlučila posle 35. godine zvala "gerijatrijska trudnica", doktorka Džuverović kaže da je protiv takvog termina i da je to uvreda i za majku, ali i za dete.

- Ja sam radila u porodilištu i nisam primetila taj trend. Što se mene tiče, to je uvreda i za ženu koja rodi u 60, ali i za njeno dete - izričita je doktorka.

Srbija nije usamljena u osudi trudnica posle 35. godine

Da Srbija nije jedina držva u svetu u kojoj su žene koje zatrudne posle 35. godine na meti okoline, govori i poslednji primer jedne mame iz Portlanda.

Naime, Dženi (42) je trudnica koja je poslednjih nekoliko dana uspela da privuče pažnju svetske javnosti, kada je otvorila profil na društvenoj mreži TikTok, gde je snimila video u kome kaže da ima 62 godine i da čeka bebu. Osim toga, Dženi je kazala da je njen muž, koji navodno ima 72 godine, podvrgnut vazektomiji, čime je priču dodatno "začinila".

Komentari su bili raznoliki, a najviše je bilo onih osuđujućih. Ipak, takvih je bio pošteđen njen suprug, što je iznedrilo još jedan problem. Nju su kritikovali, on je dobijao pohvale.

Kada je priča dospela u sve, kako strane, tako i domaće medije, Dženi je objasnila svoju nameru.

Ona je rekla da je suština bila u tome da ukaže na problem koje trudnice posle 35. godine imaju, ali i na pogrdni termin koji se u tom slučaju koristi - "gerijatrijska trudnoća".

"Starije mame odgajaju sigurnije ličnosti"

Istraživanje koje je sprovedeno u Danskoj, a u kom je učestvovalo 4.741 mama, ide u prilog kada govorimo o spremnosti na majčinstvo i odgajanju dece, starijim mamama.

One su proživele većinu stvari koje su htele, većina se ostvarila profesionalno, a uz sve to i znaju tačno šta hoće, a i momenat kada su se odlučile za majčinstvo u većini slučajeva bio je planiran i biran.

Starije mame su posvećenije i strpljivije sa decom.

Kao posledica toga, njihova deca rastu u stabilnije i sigurnije ličnosti, u ljude koji imaju mnogo više samopouzdanja.

Psiholozi objašnjavaju da postoji osam razloga zbog kojih su žene koje se odluče na majčinstvo u zrelijem životnom dobu spremnije i posvećenije od mladih mama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jedna majka

  Prvo rodila u 30-oj i u porodilistu su me zvali starija prvorotka. Bilo mi smesno. Smatram da je to bilo idealno jer smo suprug i ja uzivali samo dve godine od vencanja. Malo putovali i onda kad smo shvatili da je pravo vreme desila se i trudnoca. Sve je bilo u redu. Drugo dete sa 33 god. Trece sa 41, malo nas je zatekla ova trudnoca. Sve je bilo kako treba. Jedina razlika je sto sam sa trecim detetom vise brinula kako ce sve proci. Ta briga me je sputavala da uzivam kao sa prve dve trudnoce. Dojila sam svu troje, cak sam poslednji put imala vise mleka. To je moje iskustvo, ali ima zena koje su se tesko ostvarile kao majke jer su dugo pokusavale pre toga. Ne osudjujte jer ne znate zasto je neka trudna i sa 40 i vise godina.

  11
  1

  Podelite komentar

 • Slavica

  Trudnoca u kasnim cetrdesetim ume da potera u organizmu i razne ozbiljne zdravstvene probleme.

  6
  6

  Podelite komentar

 • Petar

  Zna se koje godine su za rađanje. Ako neko ne može da ostane u drugom stanju to je druga stvar. Ali kad žene čekaju da pređu 40 pa se onda sete da bi ipak mogli imati dete to je za mene neshvatljivo.

  10
  37

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima